Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Android-tabletista ei ole läppärin korvaajaksi

Android
Android Kuva: JD Hancock/Flicker maskotti

Lenovo A10 maksaa 270 euroa. Se ei ole kovin paljon 10,1-tuumaisesta kannettavasta tietokoneesta, mutta asiassa on yksi mutta. A10 ei nimittäin ole perinteinen läppäri vaan Android-tabletti, jossa on kiinteä näppäimistö.

Onko älypuhelimiin ja tabletteihin suunniteltu Android-käyttöjärjestelmä tarpeeksi joustava vastaamaan myös läppärikäyttäjän perustarpeisiin? Tiivis vastaus: melkein, mutta ei aivan.

Jos CES-messujen valikoimasta voi mitään päätellä, lähitulevaisuudessa kaupoissa nähdään reilusti enemmän Android-kannettavia ihan jo siksi, että niissä valmistajat säästävät rahaa Windows-lisenssin verran.

Lenovo A10, Android-läppäri
Lenovo A10. Lenovo A10, Android-läppäri lenovo

Selvyyden vuoksi mainittakoon, että vaikka testilaite onkin Lenovon, käsittelen tässä jutussa oikeastaan koko tuotekategoriaa. Osa kommenteista liittyy nimenomaisesti A10-malliin, mutta valtaosa niistä koskee kaikkia Android-kannettavia tai ainakin merkittävää osaa niistä.

Mihin se riittää?

Aluksi pitää määritellä, mitä tarkoitan perusläppärillä. Sillä pitää pystyä surffaamaan webissä, hoitaa sähköpostit, lukea, kirjoittaa, kuunnella musiikkia, katsoa videoita ja välillä vähän pelailla.

Seitsemän tunnin akunkesto on halpaläppärille hyvä tulos.

Kirjoittamista lukuunottamatta nämä onnistuvat kaikilla Android-vekottimilla ihan kohtalaisesti, olivatpa ne sitten puhelimia, tabletteja tai läppäreitä.

Oikeastaan kirjoittaminen onkin perusläppärin kulmakivi: fyysinen näppäimistö on kosketusnäppäimistöä mukavampi, luotettavampi ja nopeampi; isolle näytölle mahtuu enemmän tekstiä, jolloin sitä on helpompi mietiskellä kokonaisuuksina. Ja kunnollisessa tekstinkäsittelyohjelmassa on vähintään kopioi/leikkaa/liimaa- ja peruuta-toiminnot.

Lenovon mukana tulee Kingsoft WPS Office -toimisto-ohjelmistopaketti, jolla perustarpeet hoituvat. Se osaa lukea ja tallentaa tiedostot pilvipalveluihin (Google Drive, Skydrive, Dropbox ja Box), mikä on erinomainen ominaisuus, koska silloin ne tulee automaattisesti myös varmuuskopioitua. Ohjelmiston saa ladattua ilmaiseksi muihinkin Androideihin.

Lenovo A10 pyöritti akkutestissä YouTube-videoita 7 tunnin ajan, mikä on alle 300 euron läppärille aika hyvä tulos. Kalliimmat tabletit toki pyyhkivät sillä lattiaa, mutta tuolla määrällä pärjää käytännössä yhden työpäivän ilman lataustaukoja.

Näppäimistöä ei saa kokonaan piiloon, mikä on hankalaa.

Lisäksi siinä on sisäänrakennettu SD-muistikortinlukija ja kaksi usb-liitäntää, mikä helpottaa ulkoisten lisälaitteiden käyttämistä. Eipähän tarvitse sovitinpalikkaa usb-kovalevyn kanssa.

Mitä jää puuttumaan?

Lenovo on maailman suurimpia kannettavien tietokoneiden valmistajia, joten sinänsä ei ole ihme, että tabletista on saatu väännettyä läppäri varsin luontevasti. Näyttö kääntyy noin 315 astetta, eli sen katselukulman saa varmasti sopivaksi ja ääriasennossa näppäimistö taittuu sen taakse piiloon jalustaksi.

Mutta näppäimistöä ei saa kokonaan piiloon, mikä on himskutin hankalaa, jos haluaisi pidellä näyttöä pystyasennossa vaikka lukiessaan. Muutenkin A10 on tehty enemmän pöydällä tai jalkojen päällä makuutettavaksi kuin kädessä pideltäväksi.

Lenovo A10:n ohjauslevy
Ohjauslevy Lenovo A10:n ohjauslevy ohjauslevy

Näppäimistön alle on tungettu hyvin pieni ohjauslevy, joka on täysin hyödytön. Onneksi sen saa kytkettyä pois päältä pikanäppäimellä. Erillinen langaton hiiri ei ole paljon käyttökelpoisempi, sillä vaikka Android ymmärtää hiirten päälle, ohjelmat on yleensä suunniteltu sormella tökittäviksi, eli kättä joutuu kuitenkin siirtelemään hiiren ja kosketusnäytön tai näppäimistön ja kosketusnäytön välillä.

Jatkuva tarve hipelöidä näyttöä on muutenkin rasittavaa. Ei siis pelkästään ärsyttävää, vaan puhtaasti kättä rasittavaa. Ennen tietokoneen käyttämisestä sai jännetuppitulehduksen, nyt yläselkä menee pitkän päälle jumiin. Tämä on paraatiesimerkki ominaisuudesta, joka olisi hankala jokikisellä Android-tietokoneella, oli sen näyttö sitten miten hieno ja missä asennossa tahansa.

Tökkivää moniajoa

Tableteilla ja älypuhelimilla moniajo tarkoittaa suunnilleen sitä, että Spotify raikaa taustalla samalla kun katselee Facebookista kissakuvia. Tietokoneella työskennellessä moniajon merkitys muuttuu hieman. Selaimessa on auki monta välilehteä, sähköpostin kirjoittaminen on kesken, chatteja on kesken puolenkymmentä ja niin edelleen.

Sellaiseen moniajoon Lenovo A10:n rahkeet eivät oikein riitä. On jossain määrin epäreilua verrata laitteen suorituskykyä neljä kertaa kallimpaan työläppäriini, mutta kyse on kuitenkin niin yksinkertaisista ja tiuhaan toistuvista toiminnoista, että niiden on onnistuttava sujuvasti tai muuten koneen käyttäminen harmittaa koko ajan. On selvää, että raskaat operaatiot (kuvankäsittely jne.) sujuvat hitaammin, mutta että tällaiset arkiset jututkin – ei kelpaa.

Toinen vertailukohta on viime vuonna testaamani Sonyn valtava phablet-laite Xperia Z Ultra, jolla ohjelmasta toiseen loikkaaminen tuntui tapahtuvan silmänräpäyksessä. Tämä on pelkkä muistinvarainen havainto, koska en päässyt kokeilemaan laitteita rinnakkain, mutta voi olla, että Lenovon suorituskyvystä on tingitty halvan hinnan takia vähän liikaakin.

Lenovon erikoisuudet

Lisäksi Lenovo A10:n näyttö on aika huono, himmeä ja katselukulma on pieni. Saman valmistajan toisessa uudessa Android-tabletissa oli paljon parempi näyttö, joten tässäkin lienee kyse kustannusten puristamisesta minimiin. Väärässä paikassa säästetty, sanoisin.

Lenovo A10:n erikoisnäppäimet
Lenovon erikoisnäppäimet Lenovo A10:n erikoisnäppäimet näppäimistö

Normaalisti Android-laitteissa on kolme painiketta: koti, valikko ja takaisin. Lenovossa jokaiselle on oma fyysinen näppäin, suunnilleen siellä missä funktionäppäimet majailevat, ja lisäksi vielä muutama erikoisnärpylä. Yhdellä pääsee ruudulle, jossa listataan kaikki asennetut sovellukset ja toisella suoraan asetuksiin. Näppäriä, mutta niille on käyttöä melko harvakseltaan.

Hinta-laatusuhteen kompromissi on huono.

Onko Lenovo A10 hinta-laatusuhteeltaan suositeltava kompromissi? Minusta ei. Se on halvempi kuin Windowsia pyörittävät pikkuläppärit ja laitteessa on monia hyviä puolia, kuten akunkesto ja Androidien nykyään aika pätevä sovellusvalikoima.

Mutta viimeisen hinnasta höylätyn 100–150 euron myötä saa laitteen, joka on kuitenkin ennen kaikkea tabletti, jossa on kiinteä näppäimistö. Tietokoneen omainen käyttö – jos nyt sellaista on enää olemassa – ei onnistu, ja toisaalta tablettikäyttöön näppäimistöä ei erityisemmin tarvitse.

Jos siis on pakko saada kannettava tietokone, kokeilisin venyttää budjettia edes hiukkasen.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.