Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Jatkuva ekopyykkääminen rikkoo pesukoneen ja jättää vaatteet likaisiksi

Pyykinpesu alhaisissa lämpötiloissa ja vähän vettä käyttävillä ohjelmilla säästää energiaa. Kodinkonekorjaamolla tunnetaan ekopyykkäyksen kääntöpuoli: eko-ohjelmilla ja runsaskätisellä pesujauheen annostuksella uuden koneen saa parissa vuodessa korjauskelvottomaan kuntoon.

Työtehoseuran tutkimusten mukaan pesulämpötilan laskeminen 60 asteesta 40 asteeseen jopa puolittaa pyykinpesun energiankulutuksen. Pesukoneiden energian- ja vedenkulutuksen pienentämiseen tähtäävät myös EU:n ekosuunnitteluvaatimukset, joiden mukaan uusissa pesukoneissa pitää olla myös 20 asteen kylmäpesuohjelma.

"Ekopelleily" rikkoo pesukoneet

Mikko Ranta
Mikko Ranta Mikko Ranta Kuva: YLE kodinkonehuolto

Muutaman vuoden ikäinen korjauskelvoton pesukone ei ole korjaamolla harvinaisuus. Rikkoontumisen syynä on tyypillisesti laakerivaurio, jonka on aiheuttanut niukka ja kylmä vesi yhdessä zeoliittipitoisen pesujauheen kanssa. Suomen kodinkonehuoltojen liiton puheenjohtaja Mikko Ranta veikkaa uusien kylmäpesuohjelmien teettävän alan yrityksille lisää töitä.

Ongelmien rakennusaineena on savenkaltainen zeoliitti, jota pesujauheissa käytetään vedenpehmentimenä.

Zeoliitti sulaa äärimmäisen heikosti.

- Zeoliitti sulaa äärimmäisen heikosti. Varsinkaan kylmään veteen se ei sula juuri lainkaan, Ranta toteaa.

Niukasti vettä käyttävät pesuohjelmat eivät riitä huuhtelemaan pesuainetta koneesta tai vaatteista. Koneen sisuksissa pesuainejäämät tekevät pahaa jälkeä.

Laakerit ruostuvat

Pesukoneen rikkoutunut tiiviste
Pesukoneen rikkoutunut tiiviste Kuva: YLE tiiviste

Liukenematon jauhe kertyy moottorin tiivisteisiin, jotka se kuivettuessaan hapertaa rikki. Kun vesi pääsee laakereihin, on edessä iso remontti. Usein rikkoontuvat myös pesurumpua ympäröivät rakenteet, jolloin kone on korjauskelvoton.



Lämpövastus rikkoontuu

Pesuainekertymiä koneen lämpövastuksissa
Pesuainekertymiä koneen lämpövastuksissa Kuva: YLE lämpövastus

Lämpövastuksen pintaan kovettuneet pesuainejäämät hidastavat veden kuumenemista ja tekevät ensin koneesta energiasyöpön. Lopulta vastus rikkoontuu.





Vesipumppu väsähtää

pesukone, nukkajäämä
pesukone, nukkajäämä Kuva: YLE nukkasihti

Nukkasihtiin kertyvä pesuaine- ja nukkakasvusto estää tyhjennyspumpun tehokkaan toiminnan – ja usein rikkoo pumpun.





Pesuaineletku tukkeutuu

Pesuainelokero Mikko Rannan kädessä
Pesuainelokero Mikko Rannan kädessä Kuva: YLE pesuainelokero

Jos pesujauhe annostellaan kosteaan lokeroon, paakkuuntuu se lokeron reunoille ja pesuaineletkuun, eikä liukene pesuveteen, kuten on tarkoitus. Pahimmillaan jauhetta on lokerossa vielä pesuohjelman lopussa, jolloin sitä päätyy huuhteluveteen, vaatteisiin ja kerrostumiksi koneen sisuksiin.



Kone haisee kellarille

Pesuainekertymiä pesukoneen sisällä
Pesuainekertymiä pesukoneen sisällä Kuva: YLE zeoliitti

Konetta sisäpuolelta kuorruttava pesuainemönjä on myös hyvä kasvualusta homeille ja bakteereille.
Nykyaikainenkin pesukone voi kestää neljännesvuosisadan.

Alhaiset lämpötilat, niukka vesi ja zeoliittipesuaine yhdessä rikkovat tasapuolisesti niin kalliita kuin halvempiakin koneita. Laadukkaampiin koneisiin varaosia saa helpommin, joten isompienkin vaurioiden korjaaminen voi olla mahdollista.

Nykyaikainenkin pesukone voi kuitenkin kestää neljännesvuosisadan, jos sitä käyttää oikein ja huoltaa myös kotona, Ranta vakuuttaa.

Miksi pesuaineissa on zeoliittia?

Zeoliitti pesuaineissa on korvannut aiemmin käytetyn fosfaatin, joka kiellettiin EU:ssa vesistöjä rehevöittävän vaikutuksen takia kesällä 2013.

Vedenpehmentimet ovat pyykinpesussa välttämättömiä. Ne sitovat pyykinpesuveden kovuustekijöitä, kuten kalsiumia ja magnesiumia yhdisteiksi, joista ei ole haittaa pesutapahtumassa. Näin muut pesuaineen ainesosat toimivat pesun aikana tehokkaammin. Vedenpehmentiminä käytetään myös natriumsitraattia ja karbonaatteja.

Vedenpehmentimet ovat pyykinpesussa välttämättömiä.

Teknokemian yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa muistuttaa oikean annostuksen tärkeydestä: pesuaine on annosteltava koneen koko, veden kovuus ja pyykin likaisuus huomioiden. Pesuainevalmistajia edustavan yhdistyksen mukaan oikein annosteltu zeoliittipitoinen pesujauhe ei aiheuta ongelmia pyykille tai koneelle.

Ekopesulla lähtee kevyt lika

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa
Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa Kuva: YLE työtehoseura

Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa pitää pyykinpesua ammattilaisellekin vaikeana yhtälönä. Pestävien vaatteiden materiaalit, likaisuus ja tahrat, veden kovuus, koneen ohjelmat ja pesuaine kaikki vaikuttavat pesutulokseen.

Neljässäkymmenessä asteessa lähtee kevyt lika, mutta kaikkea pyykkiä kylmissä vesissä ei voi pestä. Ainakin liinavaatteet vaativat pesun 60 tai 90 asteessa.

Pesuaineannostusta on yleensä varaa vähentää.

- Kuumempia pesulämpötiloja vaaditaan ihorasvan ja voiteiden poistamiseen vaatteista ja siihen, että pyykki tulee hygieniseksi, perustelee Marjomaa.

Kahdenkymmenen asteen kylmäpesua Marjomaa pitää lähinnä tuuletuksen korvikkeena.

Pesuainetta kaadetaan pesupalloon
Pesuainetta kaadetaan pesupalloon Kuva: Yle pesupallo

Niukasti vettä käyttävissä pesukoneissa pesuaineen annostus on erityisen tärkeää. Ohjeen mukaista pesuaineannostusta on yleensä varaa hiukan vähentää. Pesutuloksesta viimeistään huomaa, jos pesuainetta on ollut liian vähän.

- Silloin pesuliuos ei jaksa kantaa likaa koko pesuvaiheen ajan, jolloin lika laskeutuu uudelleen pyykkiin, selventää Marjomaa. Lopputuloksena on harmaita ”likakirppuja” kuivunen pyykin pinnalla.

Zeoliitin ongelmat ovat myös Työtehoseurassa tuttuja. Vaatteisiin kertyvä huuhtoutumaton zeoliitti tukkii kuituja, pölyää kuivissa vaatteissa, haalistaa niiden väriä ja voi saada pyykin haisemaan pahalta.

Myös Marjomaa neuvoo suosimaan nestemäisiä pesuaineita, joissa ei ole zeoliittia. Jos pesujauhetta haluaa käyttää, löytyy niistäkin zeoliitittomia vaihtoehtoja.

Marjomaan resepti ekologiseen pyykinpesuun on riittävän korkea, likaisuuden ja vaatteen kuidun mukaan valittu lämpötila sekä täysien koneellisten peseminen. Arkikäyttöön hän suosittelee mieluummin kuumaa ja lyhyttä pesuohjelmaa. Tunnin päällä ollutta paitaa ei ole tarpeen kahta tuntia pestä.

Lue myös: Näin pyykkäät pesukoneelle pitkää ikää

Kommentit
  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

    Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

    Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

  • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

    Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

    Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

  • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

    Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

    Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

  • Näin korjaat itse vetoketjun

    Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

    Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

  • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

    Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

    Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

  • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

    Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

    Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

    "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

    Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

  • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

    Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

    Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

  • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

    Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

    Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

  • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

    Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

    Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

  • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

    Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

  • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

    Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

    Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

  • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

    Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

    Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

  • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

    Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

    Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

  • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

    Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

    Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

  • Vanhaakin ruokaa voi syödä

    Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

    Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.