Pyykinpesu alhaisissa lämpötiloissa ja vähän vettä käyttävillä ohjelmilla säästää energiaa. Kodinkonekorjaamolla tunnetaan ekopyykkäyksen kääntöpuoli: eko-ohjelmilla ja runsaskätisellä pesujauheen annostuksella uuden koneen saa parissa vuodessa korjauskelvottomaan kuntoon.
Työtehoseuran tutkimusten mukaan pesulämpötilan laskeminen 60 asteesta 40 asteeseen jopa puolittaa pyykinpesun energiankulutuksen. Pesukoneiden energian- ja vedenkulutuksen pienentämiseen tähtäävät myös EU:n ekosuunnitteluvaatimukset, joiden mukaan uusissa pesukoneissa pitää olla myös 20 asteen kylmäpesuohjelma.
"Ekopelleily" rikkoo pesukoneet
Muutaman vuoden ikäinen korjauskelvoton pesukone ei ole korjaamolla harvinaisuus. Rikkoontumisen syynä on tyypillisesti laakerivaurio, jonka on aiheuttanut niukka ja kylmä vesi yhdessä zeoliittipitoisen pesujauheen kanssa. Suomen kodinkonehuoltojen liiton puheenjohtaja Mikko Ranta veikkaa uusien kylmäpesuohjelmien teettävän alan yrityksille lisää töitä.
Ongelmien rakennusaineena on savenkaltainen zeoliitti, jota pesujauheissa käytetään vedenpehmentimenä.
Zeoliitti sulaa äärimmäisen heikosti.
- Zeoliitti sulaa äärimmäisen heikosti. Varsinkaan kylmään veteen se ei sula juuri lainkaan, Ranta toteaa.
Niukasti vettä käyttävät pesuohjelmat eivät riitä huuhtelemaan pesuainetta koneesta tai vaatteista. Koneen sisuksissa pesuainejäämät tekevät pahaa jälkeä.
Laakerit ruostuvat
Liukenematon jauhe kertyy moottorin tiivisteisiin, jotka se kuivettuessaan hapertaa rikki. Kun vesi pääsee laakereihin, on edessä iso remontti. Usein rikkoontuvat myös pesurumpua ympäröivät rakenteet, jolloin kone on korjauskelvoton.
Lämpövastus rikkoontuu
Lämpövastuksen pintaan kovettuneet pesuainejäämät hidastavat veden kuumenemista ja tekevät ensin koneesta energiasyöpön. Lopulta vastus rikkoontuu.
Vesipumppu väsähtää
Nukkasihtiin kertyvä pesuaine- ja nukkakasvusto estää tyhjennyspumpun tehokkaan toiminnan – ja usein rikkoo pumpun.
Pesuaineletku tukkeutuu
Jos pesujauhe annostellaan kosteaan lokeroon, paakkuuntuu se lokeron reunoille ja pesuaineletkuun, eikä liukene pesuveteen, kuten on tarkoitus. Pahimmillaan jauhetta on lokerossa vielä pesuohjelman lopussa, jolloin sitä päätyy huuhteluveteen, vaatteisiin ja kerrostumiksi koneen sisuksiin.
Kone haisee kellarille
Konetta sisäpuolelta kuorruttava pesuainemönjä on myös hyvä kasvualusta homeille ja bakteereille.
Nykyaikainenkin pesukone voi kestää neljännesvuosisadan.
Alhaiset lämpötilat, niukka vesi ja zeoliittipesuaine yhdessä rikkovat tasapuolisesti niin kalliita kuin halvempiakin koneita. Laadukkaampiin koneisiin varaosia saa helpommin, joten isompienkin vaurioiden korjaaminen voi olla mahdollista.
Nykyaikainenkin pesukone voi kuitenkin kestää neljännesvuosisadan, jos sitä käyttää oikein ja huoltaa myös kotona, Ranta vakuuttaa.
Miksi pesuaineissa on zeoliittia?
Zeoliitti pesuaineissa on korvannut aiemmin käytetyn fosfaatin, joka kiellettiin EU:ssa vesistöjä rehevöittävän vaikutuksen takia kesällä 2013.
Vedenpehmentimet ovat pyykinpesussa välttämättömiä. Ne sitovat pyykinpesuveden kovuustekijöitä, kuten kalsiumia ja magnesiumia yhdisteiksi, joista ei ole haittaa pesutapahtumassa. Näin muut pesuaineen ainesosat toimivat pesun aikana tehokkaammin. Vedenpehmentiminä käytetään myös natriumsitraattia ja karbonaatteja.
Vedenpehmentimet ovat pyykinpesussa välttämättömiä.
Teknokemian yhdistyksen toimitusjohtaja Sari Karjomaa muistuttaa oikean annostuksen tärkeydestä: pesuaine on annosteltava koneen koko, veden kovuus ja pyykin likaisuus huomioiden. Pesuainevalmistajia edustavan yhdistyksen mukaan oikein annosteltu zeoliittipitoinen pesujauhe ei aiheuta ongelmia pyykille tai koneelle.
Ekopesulla lähtee kevyt lika
Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa pitää pyykinpesua ammattilaisellekin vaikeana yhtälönä. Pestävien vaatteiden materiaalit, likaisuus ja tahrat, veden kovuus, koneen ohjelmat ja pesuaine kaikki vaikuttavat pesutulokseen.
Neljässäkymmenessä asteessa lähtee kevyt lika, mutta kaikkea pyykkiä kylmissä vesissä ei voi pestä. Ainakin liinavaatteet vaativat pesun 60 tai 90 asteessa.
Pesuaineannostusta on yleensä varaa vähentää.
- Kuumempia pesulämpötiloja vaaditaan ihorasvan ja voiteiden poistamiseen vaatteista ja siihen, että pyykki tulee hygieniseksi, perustelee Marjomaa.
Kahdenkymmenen asteen kylmäpesua Marjomaa pitää lähinnä tuuletuksen korvikkeena.
Niukasti vettä käyttävissä pesukoneissa pesuaineen annostus on erityisen tärkeää. Ohjeen mukaista pesuaineannostusta on yleensä varaa hiukan vähentää. Pesutuloksesta viimeistään huomaa, jos pesuainetta on ollut liian vähän.
- Silloin pesuliuos ei jaksa kantaa likaa koko pesuvaiheen ajan, jolloin lika laskeutuu uudelleen pyykkiin, selventää Marjomaa. Lopputuloksena on harmaita ”likakirppuja” kuivunen pyykin pinnalla.
Zeoliitin ongelmat ovat myös Työtehoseurassa tuttuja. Vaatteisiin kertyvä huuhtoutumaton zeoliitti tukkii kuituja, pölyää kuivissa vaatteissa, haalistaa niiden väriä ja voi saada pyykin haisemaan pahalta.
Myös Marjomaa neuvoo suosimaan nestemäisiä pesuaineita, joissa ei ole zeoliittia. Jos pesujauhetta haluaa käyttää, löytyy niistäkin zeoliitittomia vaihtoehtoja.
Marjomaan resepti ekologiseen pyykinpesuun on riittävän korkea, likaisuuden ja vaatteen kuidun mukaan valittu lämpötila sekä täysien koneellisten peseminen. Arkikäyttöön hän suosittelee mieluummin kuumaa ja lyhyttä pesuohjelmaa. Tunnin päällä ollutta paitaa ei ole tarpeen kahta tuntia pestä.
Lue myös: Näin pyykkäät pesukoneelle pitkää ikää