Hyppää pääsisältöön

Kauhajoen Walkers toimii sujuvalla yhteistyöllä

Päivi Ojala Kauhajoen Walkersissa
Päivi Ojala Kauhajoen Walkersissa Kuva: Yle, kuvapalvelu nuorille. nyt! -kampanja

15-vuotias Kauhajoen Walkers-kahvila toimii hyvässä yhteistyössä kaupungin ja seurakunnan kanssa. Yhteistyö on jatkunut katkeamattomana alusta asti.

- Meillä on paljon sitoutuneita Wapareita, lähes 70, ja suuri osa meidän vapaaehtoisista on miehiä, erityisnuorisotyöntekijä Päivi Ojala kertoo.

Sekä kaupungilta että seurakunnalta toimii Walkersissa oma toimintavastaava. Kaupungin työntekijäpanos on kovempi, mutta seurakunta hoitaa suuremman osan kuluista. Walkersin talousliikenne liikkuu seurakunnan kautta ja kaupunki maksaa kohdeavustusta menoista. Näin työpanos jakautuu tasaisesti.

- Kauhajoki on hyvä, toimiva esimerkki paikallisesta ja myös valtakunnallisesta yhteistyöstä.
Suomessa yhteistyö eri toimijoiden kanssa on mennyt eteenpäin. Nuorisotyössä on niin vähän resursseja käytössä, että toivoisin nykyisestä huomattavasti laajempaa ja tehokkaampaa yhdessä tekemistä jatkossa, sanoo johtava Walkers-toimintavastaava Mauri Mujunen.

Nuoria Kauhajoen Walkersissa
Nuoria Kauhajoen Walkersissa Kuva: Yle, kuvapalvelu nuorille. nyt! -kampanja

Suuret tilat nuorten ilona

Kauhajoen Walkers toimii erittäin suurissa tiloissa. Omat, varta vasten Walkersille osoitetut tilat eivät ole itsestäänselvyys kaikissa toimipaikoissa. Keskellä kaupunkia sijaitsevan liikekiinteistön alakerrassa on iso sali, jossa on biljardipöytä ja paljon pelejä. Televisiohuone on myös tilava ja siellä aikaansa viettävät erityisesti nuoret tytöt.

- Kyllä meidän suosituin ajanvietteemme on kuitenkin biljardipöytä. Se sijaitsi alussa televisiohuoneessa, jolloin sali oli aivan tyhjä. Niinpä siirsimme sen tänne saliin, Ojala muistelee.

Myös pingispöytä ilahdutti nuoria hetken mutta se oli kuitenkin vain lainassa seurakunnan tiloista. Ojala suunnitteleekin ihka oman pingispöydän hankkimista Walkersille.

- Meidän pitäisi varmaan hankkia oma, sillä oli se niin suosittu, hän pohtii.

Kahvila on auki vain kerran viikossa perjantaina, kuten muutkin Walkers-kahvilat. 17-vuotias Julia Holla pitää kavereiden näkemistä tärkeimpänä syynä käydä kahvilassa.

- Täällä on hyvät tilat olla ja jutella kavereiden kanssa.

Kauhajoen Walkers nauttii suurta arvostusta

Walkers toimii lähes kokonaan lahjoituksilla. Kaikki sohvat ja istuimet on joko saatu tai ostettu lahjoitusrahoilla. Toiminta on Kauhajoella hyvin tiedossa ja sen arvostus on vielä suurempi vapaaehtoistyön takia.

- Viime vuonna joulun alla meille soitettiin kahdesta eri yrityksestä. He halusivat lahjoittaa meille ne rahat, jotka muutoin olisivat menneet joulutervehdyksiin, muistelee Ojala kiitollisena.

Ojala kokee Kauhajoella eduksi myös sen, että lähes kaikki nuoret ovat tuttuja. Suuremmassa kaupungissa tällaista mahdollisuutta ei ole. Myös Mujunen hehkuttaa sitä, kuinka hyvin Kauhajoen Walkers tavoittaa teinejä.

- Kauhajoen Walkers on niin hyvällä paikalla keskellä kaupunkia, että se tavoittaa hyvin nuorisoa. Kauhajoella on myös uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta toimintaa, kukaan ei tule tyrkyttämään vakaumustaan, kuten Walkers-toiminta edellyttääkin, iloitsee Mujunen.

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.