Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin pyykkäät pesukoneelle pitkää ikää

Mikko Ranta ja korjausta odottavia pesukoneita
Mikko Ranta on huoltanut pesukoneita kaksikymmentä vuotta. Mikko Ranta ja korjausta odottavia pesukoneita Kuva: YLE kodinkonekorjaamo

Niukka vesi, kylmä pesuohjelma ja liian runsas annostus vääränlaista pesuainetta voi rikkoa pesukoneen parissa vuodessa. Kodinkonekorjaaja Mikko Ranta näkee hajonneita koneita päivittäin ja tietää, miten pesukoneen elinikää voi pidentää. Pesuaineen valinnalla voi jo vaikuttaa huomattavasti koneen kuntoon.

Ei aina ekopesuja

Jos koneessa käytetään vain kylmiä ja niukkavetisiä pesuohjelmia, ei kone huuhtoudu kunnolla liasta ja pesuainejäämistä. Pyykkää ajoittain myös 60 tai 90 asteessa ja ohjelmilla, joissa vettä käytetään runsaammin.

Vältä zeoliittia

Zeoliitti on keinotekoinen, savenkaltainen yhdiste, jota on joissain pesujauheissa mukana vedenpehmentäjänä. Pesuaineen zeoliitti kertyy pesukoneen sisuksiin ja voi näin tehdessään rikkoa koneen. Nestemäisissä pesuaineissa zeoliitti on korvattu paremmin liukenevilla vedenpehmentimillä, kuten esim. natriumsitraatilla.

Nestemäisissä pesuaineissa ei ole zeoliittia.

Suosi nestemäistä pesuainetta

Nestemäinen pyykinpesuaine liukenee paremmin veteen ja huuhtoutuu pois pyykistä ja koneen osista. Nestemäisissä pesuaineissa ei ole zeoliittia.

Lokeroon annosteltu pesujauhe tukkii helposti pesuaineletkun.

Pesuaine aina pesupalloon

Ranta neuvoo käyttämään palloa sekä nestemäisen pesuaineen että jauheen kanssa. Lokeroon annosteltu pesujauhe tukkii helposti pesuaineletkun.

Jos käytät jauhepesuainetta ja pesuainelokeroa, tarkista, että lokero on pesuainetta annosteltaessa kuiva. Pesuaine möykkyyntyy kosteaan lokeroon ja liukenee ehkä vasta viimeiseen huuhteluveteen.

Täytä pesukone sopivasti

Jätä aina kämmenenlevyinen rako pyykkien ja rummun katon väliin. Tarkista eri ohjelmien maksimitäyttömäärät koneen käyttöohjeesta. Niukasti vettä käyttävä ohjelma ei pese ja huuhtele kunnolla, jos pyykin määrä on liian suuri.

Pesuaine voi rikkoa koneen, jos vaahtoa tulvii koneen sisuksiin liikaa.

Annostele pesuaine oikein

Noudata pesuaineen annostusohjetta - yleensä sitä on hiukan varaa vähentää. Pesuaineen yliannostus on myrkkyä koneelle ja vaatteille: erityisesti zeoliittipitoiset pesuainejäämät kertyvät koneen osiin ja vaatteen kuituihin. Myös zeoliititon pesuaine voi rikkoa pesukoneen, jos vaahtoa tulvii koneen sisuksiin liikaa.

Kuivata kone käytön jälkeen

Jätä pyykinpesukoneen luukku ja pesuainelokero auki, kuivaa pyykkirumpua ympäröivä kauluskumi.

Jos kone ei tyhjennä kunnolla, syy on usein nukkasihdissä.

Älä unohda nukkasihtiä

Tyhjennä nukkasihti tai rikkaloukko säännöllisesti. Jos kone ei tyhjennä kunnolla, syy on usein nukkasihdissä. Kertymät nukkasihdissä voivat rikkoa vedentyhjennyspumpun.

Puhdista pesukone säännöllisesti

Käytä 90 asteen ohjelmaa tyhjällä rummulla kerran kuukaudessa. Kuumissa lämpötiloissa lika ja pesuainejäämät irtoavat koneen sisältä. Lisäksi koneelle on hyvä tehdä erikseen puhdistus pyykinpesukoneen omalla puhdistusaineella.

Käytä 90 asteen ohjelmaa tyhjällä rummulla kerran kuukaudessa.

Huolestu koneen kunnosta jos:

- Pesukone tai puhdas pyykki haisee.
- Pyykki ei ole puhdasta.
- Pyykistä irtoaa paljon pölyä kuivana ravistettaessa.
- Pesukone pitää outoa ääntä.

Koneen todellista kuntoa ei näe päällepäin!

Mikko Ranta on yrittäjä ja järvenpääläisen Kodinkonehuolto Urpo Rannan toimitusjohtaja. Hän on myös Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja. Pesukoneiden korjaamisesta Rannalla on kahdenkymmenen vuoden kokemus.

Lue myös: Jatkuva ekopyykkääminen rikkoo pesukoneen ja jättää vaatteet likaisiksi

Kaisu Nevasalmi ja Terhi Simola, Yle Kuningaskuluttaja

Päivitetty 21.2. klo 13:55: korjattu linkin Jatkuva ekopyykkääminen rikkoo pesukoneen ja jättää vaatteet likaisiksi otsikko.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.