Hyppää pääsisältöön

Nuorten Duuniringistä apua arkeen

Duunirinki–tiimissä toimii 15 – 20 vuotiaita nuoria.
Duunirinki–tiimissä toimii 15 – 20 vuotiaita nuoria. Kuva: Keuruun 4H-yhdistys nuorille. nyt! -kampanja

Keuruulainen Hanna Lausamo on viisivuotiaan pojan äiti, ja käyttänyt Duuniringin lapsenvahtipalvelua jo toista vuotta. Lausamo on ollut saamaansa apuun varsin tyytyväinen.

- Aloin kartoittaa Keuruulla olemassa olevia lapsenvahtipalveluita, ja löytyi oikeastaan vain kaksi vaihtoehtoa.

- Toinen oli Mannerheimin lastensuojeluliiton tarjoama, ja toinen oli tämä Duunirinki, josta sain paremmin lapsenvahdin sopimaan omiin aikatauluihin, Lausamo muistelee ensikontaktiaan Duunirinkiin.

- Apua saa tarvittaessa melko nopeasti muutaman viikon varoitusajalla. Riippuu tietenkin paljon duunirinkiläisten omista harrastuksista, ja koeviikoista, Lausamo jatkaa.

Nuori hoitaa hommat siinä missä aikuinenkin

Vaikka lapsenvahtina ovat alle parikymppiset nuoret, hoituvat työt heiltä mallikkaasti.

- Uskoisin, että työhön perehdyttäminen on tärkeintä, mikä ainakin duunirinkiläisten kanssa on näkynyt positiivisesti, Lausamo kehuu.

- Nuoret ovat olleet hyvin omatoimisia. Itse ei ole tarvinnut kauheasti perehdyttää tehtäviin. Kaikilla on ollut myös käytöstavat kohdillaan. Leikit on aina siivottu ennen isäntäväen paluuta.

Lausamo kertoo, että neljä lapsenvahtia on tullut tutuksi, joista kaksi vuorottelee.

- Oma viidenvanha poika on kovasti tykännyt kaikista lapsenvahdeista.

Duunirinki auttaa arjessa

- Pidän palvelua tosi tärkeänä. Mies on viikot töissä toisella paikkakunnalla, ja muuten en pääsisi omiin harrastuksiini. Nuorten apu on tosi tervetullut hengähdystauko arkeen.

- Palvelun käytöstä saa verottajalta myös kotitalousvähennystä, Lausamo vinkkaa.

Vaikka Lausamo on ollut hyvin tyytyväinen Duuniringin toimintaan, muutama kehitysehdotuskin on mielessä.

- Kun on vain yksi lapsi, Duunirinkiin voisi tarjota kerhoa, jossa duunirinkiläiset voisivat hoitaa useampaa lasta kerralla.

- Myös duunirinkiläisten omia taitoja voisi hyödyntää enemmän. Jos lapsenvahti osaa vaikka jalkapalloa, niin hoidettava lapsi voisi saada näihin ohjausta.

Lapsenvahtipalvelun lisäksi Lausamo kokee hyödylliseksi myös muunlaisen avun arjessa, kuten nurmikonleikkuun, haravoinnin ja ikkunanpesun.

- Suosittelen Duuniringin toimintaa oikein lämpimästi. Kannattaa ehdottomasti työllistää fiksuja ja reippaita nuoria!

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.