Hyppää pääsisältöön

Hanna: “Lapset riehuivat ihan testatakseen hermojani”

Hanna lähti 15 vuotta sitten au pairiksi Ruotsiin. Kuva: Yle hanna muistot

HANNA:

Olin au pairina vuosina 1998-1999 naapurimaassamme Ruotsissa. Löysin perheen Helsingin Sanomien ilmoituksesta kesän lopulla, tapasin heidät kerran Suomessa, josta he olivat juuri itsekin muuttamassa Etelä-Ruotsiin, Helsingborgiin. Lähdin matkaan parin viikon päästä ilmoitukseen vastaamisesta, muistaakseni elokuussa ja palasin kotiin toukokuun lopulla 1999.

Lähdin au pairiksi, koska halusin lukion jälkeen ulkomaille. En tiennyt vielä varmasti, mille alalle haluaisin hakea, joten välivuosi tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Olin myös ajatellut jo lukioaikana vaihtoon lähtemistä, mutta se oli jäänyt toteutumatta ja kaipuu ulkomailla asumiseen oli jäänyt kutkuttamaan mieltä.

Katselin vaihtoehtona myös ravintolatöitä Englannissa, sillä en ollut ihan varma jaksaisinko innostua päivittäisestä lastenhoidosta. Jostain syystä Pohjoismaat tuntui kuitenkin kiinnostavalta vaihtoehdolta, ja katselin erityisesti Tanskassa ja Ruotsissa tarjolla olevia töitä.

Enkä kai silloinkaan pärjännyt ihan tyylipuhtaasti kaikissa kodinhoitoon liittyvissä asioissa: keitin kerran perunat viinicoolerissa.

Au pairina olossa ehdottomasti parasta oli uuden elämän alku. Oli helppo alkaa itsenäistyä, kun oli muuttanut toiseen maahan. Ihan ensimmäiset viikot tuntuivat vähän yksinäiseltä, mutta pian löytyi kuitenkin Amerikasta kotoisin olevasta au pairista ja suomalaisesta opiskelijatytöstä hyvät ystävät, joiden kanssa seikkailtiin pienessä Helsingborgissa. Molempiin olen edelleenkin yhteydessä.

Joka viikonloppu juhlittiin yökerhoissa, välillä reissattiin Helsingöriin tai Kööpenhaminaan ja joskus muualle Ruotsiin. Moni kaverikin kävi moikkaamassa, kun nyt satuin olemaan niin lähellä. Yksi parhaista kavereistani ilmestyi yllätyksenä oven taakse ja jäi viikonlopuksi kylään.

Hanna oppi Ruotsissa kaalilaatikon reseptin. Kuva: Yle hanna muistot

Parasta tosiaan oli varmaan tunne siitä, että on itsenäinen ja voi seikkailla maailmalla. Lisäksi sattui hyvä tuuri perheen suhteen. Kaikki olivat todella mukavia ja työajat olivat erittäin reiluja. Joillain muilla au paireilla oli pitkiä päiviä, mutta minulla oli vain kuusi tuntia päivässä.

Ikimuistoisia hetkiä kertyi tuolla reissulla useita. Monet bileillat johtivat hauskoihin seikkailuihin ja muistoihin, mutta yksi itse työhön liittyvä hyvä muisto on kuitenkin illalta, jolloin olin poikkeuksellisesti nukuttamassa lapsia. Vanhemmat lapset olivat riehuneet ihan testatakseen auktoriteettiani ja hermojani, ja nuorin, puolitoistavuotias tyttö, ei millään meinannut nukahtaa. Lopulta kuitenkin tyttö nukahti lopen uupuneena syliini keinutuolissa. Hetki oli niin liikuttava ja tyttö sylissä niin suloinen, että taisin samalla hetkellä muuttaa mieltäni ja ajatella, että ehkä sittenkin joskus olisi kiva hankkia itsekin lapsia.

Maailmalla opin itsenäisyyttä, vastuuta, vähän ruotsia ja englantia, tekemään kaalilaatikkoa...

Ikävänä kokemuksena mieleen jäi pari pientä riitaa perheen äidin kanssa. Jälkikäteen ajateltuna syy oli kyllä omassa lapsellisuudessani enemmän kuin hänessä. Ehkä niissä oli kyse enemmän teinin kapinasta kuin mistään oikeasta riitelemisen arvoisesta. Enimmäkseen tulimme kuitenkin todella hyvin juttuun, ja tykkäsin perheestä paljon.

Maailmalla opin itsenäisyyttä, vastuuta, vähän ruotsia ja englantia, vaihtamaan vaippoja, tekemään kaalilaatikkoa, elämään ilman telkkaria, kehittämään pimiössä kuvia, ratsastamaan vähän paremmin, juomaan gin tonicia, jotain jo unohdettuja kodinhoitoniksejä, keksimään lapsille leikkejä ja käymään yksin leffassa. Kaikki näistä eivät kuulosta hohdokkailta ja tärkeiltä asioilta, mutta jokaisesta asiasta on ollut hyötyä jälkikäteen.

Tosin niistä kodinhoitonikseistä en ole ihan varma enää. Enkä kai silloinkaan pärjännyt ihan tyylipuhtaasti kaikissa kodinhoitoon liittyvissä asioissa: keitin kerran perunat viinicoolerissa.

Seikkaileminen kannattaa aina ja au pair -vuosi yksi mahdollisuus elämykselliseen ja opettavaan seikkailuun.

HANNA, 35 v.

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

Kommentit
 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.