Hyppää pääsisältöön

Milloin kusi nousi hattuun, Aki Tykki?

Juttusarjassa tunnetut persoonat kertovat hetkistä, jolloin suosio ja menestys nousivat hattuun. Tällä kertaa oman tarinansa kertoo Aki Tykki.

Aki Tykki pyrkii Kekkosen ikään.

Happoradion Aki Tykki on aina pitänyt kunnia-asiana sitä, ettei kusi saa nousta päähän. Laulaja muistaa kuitenkin uraltaan ajan, jolloin mopo on juhlimisen kanssa lähtenyt käsistä. Kun Kaunis minä -albumi myi platinaa ja suosio lähti nopeaan nousuun, bilettäminen tuntui hetkellisesti soittamista tärkeämmältä.

- Muistan yhden kohtalokkaan keikan Seinäjoella. Vaikka oli jo valmiiksi krapula, dokailimme ennen keikkaa lisää. Soitosta selvittiin rutiinilla, mutta sen jälkeen ryhdyttiin ryyppäämään todella urakalla, Tykki muistelee.

Bändi päätyi jatkoille sekalaisella porukalla. Lopulta Tykki jäi yksin vieraiden ihmisten juhliin, kun muut bändiläiset lähtivät jo nukkumaan.

- Eteeni kannettiin tuoppi, jossa oli käsittääkseni puolet vodkaa ja vähän jotain laimentavaa. Seuraavaksi heräsin hotellihuoneestani. Kello oli neljä iltapäivällä, kännykässä oli kolmekymmentä vastaamatonta puhelua, ja keikkabussi oli lähtenyt takaisin Helsinkiin, laulaja kertoo.

Nollalinjauksesta tasapainoon

Tykille kyseinen ilta oli herätys oman käytöksen vastuuttomuudesta. Muusikko päätti tapauksen jälkeen pitää paussia juomisen kanssa ja vetää seuraavat keikat selvin päin.

- On hyvin mielenkiintoinen kokemus olla yökerhokeikalla, jossa 500 ihmistä tuijottaa sinua ja olet ainoa, joka on selvin päin. Silloin keikoista nauttii eri tavalla, vaikka onhan se vähän erikoinen tilanne, Tykki toteaa.

Nykyään bilettäminen pysyy rajoissaan, vaikka Tykki nauttiikin yhä ennen soittoa muutaman lasillisen punaviiniä. Muusikko uskoo, että jos yhtyeen suosio olisi tullut aikaisemmin, ei Happoradiota enää olisi. Laulajan mukaan ikä pelasti bändin vakavammilta kämmeiltä.

- Oltiin jo turvallisesti yli kolmekymppisiä, kun levy myi platinaa. Eikö se niin ole, että jos ei kuole 27-vuotiaana, sitten tähdätään Kekkoseen eli 86 vuoteen, Tykki vitsailee.

Kuuntele alta koko haastattelu:

Aki Tykki: Samuli Putro ei pysty laulamaan näin matalalta

Lähteet: YleX