Hyppää pääsisältöön

Mindfulness - havainnoi tunteesi

Mistä onni löytyy? Kuva: Adam Bollenbacher, Stock.xchng
Mistä onni löytyy? Kuva: Adam Bollenbacher, Stock.xchng Kuva: Adam Bollenbacher, Stock.xchng. rauha

- Kehitysmaissa ketään ei kiinnosta mindfulness, vaan unelma paremmasta elämästä liittyy esimerkiksi polkupyörän omistamiseen. Länsimaissa meillä on jo kaikki materiaalinen hyvä; omakotitalon pihassa Volvo ja työelämässä arvostettu status, mutta olo ei ole parempi, sanoo mindfulness-ohjaaja Juho Leppiniemi.

Miksi emme ole onnellisia, vaikka meillä on jo kaikkea? Lisääkö esimerkiksi isompi asunto tai eksoottinen lomamatka onnea? Olemme harvoin tyytyväisiä siihen, mitä meillä on ja elämään jota nyt elämme.

- Yhteiskunnan viesti on, että onni löytyy tuolta jostain. Alle kolmikymppiset ovat harvoin kiinnostuneet mindfulnessista, koska he ajattelevat onnensa löytyvän esimerkiksi saavuttamattomasta työpaikasta tai parisuhteen vakiintumisesta, Juho kertoo.

Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa – elämä otetaan vastaan sellaisena kuin se on nyt.

- Mindfulnessin kautta tietoinen läsnäolo - kyky kokea asioita tarkemmin kehittyy. Miten kohtaamme elämämme hetkestä toiseen? Miten reagoin tilanteeseen tai tunteeseen? Mitä kehossa tapahtuu? Mitä tunteita tunnen? Missä tunteet tuntuvat? Mitä ajatuksia herää? Juho kertoo.

”Ihmisen perustilana onnellisuus”

Mindfulness ei lisää onnellisuutta, mutta auttaa olemaan levossa sen kanssa mitä elämässä milloinkin on.

- Onnelliseksi tulemiseen ei ylipäänsä kannata kauheasti keskittyä, koska pohtiessamme onnellisuuden löytämistä, teemme siitä usein ongelman, Juho naurahtaa.

Juhon mukaan mikään yksittäinen asia ei tee meitä onnellisiksi.

- Uskon että ihmisen perustila on onnellisuus.

Perusonnellisuudesta meidät erottaa kamppailu sitä vastaan mitä elämä on.
Emme hyväksy omia tunteitamme tai ympärillämme tapahtuvia asioita.

Mindfulnessin lähtökohtana on, että jo pelkästään asioiden näkeminen riittää. Muutoksen kaipuu on usein terve kyky huomata, mikä itselle on hyväksi. Ymmärtäessään keinot, joilla onnellisuutta on koettanut tavoitella, tulee automaattisesti kysyttyä löytyykö onni siten tai sieltä mistä on etsinyt.

- Mindfulness ei rohkaise passiivisuuteen, vaan päinvastoin auttaa meitä huomaamaan, mikä tekee itselle ja muille ihmisille hyvää, Juho sanoo.

- On jo aika pitkällä, jos ymmärtää tulevansa onnelliseksi jollain muulla tavalla kuin haalimalla tavaroita tai kiipeämällä menestyksen portaita. Kun näkee omat tarpeensa selkeästi, on mahdollisuus valita, Juho miettii.

Tunteen tunnistaminen on taito

Mindfulnessin mukaan kaikki tunteet tuntuvat jossakin päin kehoa.

- Läsnäolo kehossa eli kehotietoisuus on mindfulness-harjoitusten keskiössä. Se on kykyä aistia kehoa, olla ja levätä kehossa ja kehon aistimuksissa.

Mindfulness auttaa tunnistamaan omia tunteita. Mutta mitä tunteille pitäisi tehdä vai pitääkö niille tehdä mitään? Meillä on erilaisia strategioita käsitellä vaikeita tunteita - useimmiten tavoitteena on päästä niistä eroon. Juho Leppiniemi pohtii, että vaikeisiin tunteisiin liittyy usein jonkin asteinen kuolemanpelko.

- Ajatellaan, että jos en tee jotain, en pääse tunteesta eroon ja sitten käy huonosti.

Mindfulnessissa tunteita ei koeteta muuttaa eikä niistä pyritä eroon, vaan niille annetaan tilaa. Tunteet tulevat näin nähdyksi ja koetuksi. Ne menettävät voimaansa ja saavat mahdollisuuden aidosti aueta ja muuttua itsestään.

- Se on kuin hyppäämistä suoraan surutyön viimeiseen vaiheeseen eli hyväksyntään, Juho kertoo.

Mindfulness käsitetään helposti mielenhallintakeinona. Se ei kuitenkaan ole keino hallita ajatuksia tai pakata tunteita pois.

Mindfulnessin kautta kehittyy ymmärrys siitä, että tunteet poistuvat itsestään.

Juho muistuttaa, kaikki toimintamme muodostaa polkuja: toistuvissa tilanteissa käyttäydymme tietyllä tavalla ja meissä herää samoja ajatuksia ja tunteita – tallaamme siis samaa käyttäytymisen polkua. Ihminen saattaa syödä suruunsa tai syyttää aina hermostuessaan muita.

- Koska polkua on tallannut jo kenties vuosikymmeniä, on luonnollista, että siltä poikkeaminen voi olla vaikeaa ja tottumuksesta reagoi helposti samalla tavalla kuin aina. Mutta jos havainnoi ja on tietoisesti läsnä, voimme toimia eri tavalla kun yleensä, Juho kertoo.

Juho painottaa, että mindfulness on henkilökohtainen tie. Mikään ei tule ylhäältä käskettynä, vaan kaikki lähtee itsestä.

- Mindfulnessin avulla ihmiselle kehittyy kyky ymmärtää ja hyväksyä itseänsä ja siinä samalla muut.

Lue myös
Mindfulness-ohjaaja Juho Leppiniemi
Yle Olotila: Mindfulness - Mitä se on?
Tietoisuustaitojen vaikutusta nuorten ja lasten mielenterveyteen aletaan tutkia

Kommentit
 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Kun koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.