Hyppää pääsisältöön

Näin Mannerheim-elokuva kaatui

Mannerheim-elokuvan luonnos vuodelta 2008
Mannerheim-elokuvan kohtauksen luonnos vuodelta 2008 Mannerheim-elokuvan luonnos vuodelta 2008 Kuva: Yle, Mot mannerheim

Hollywood-ohjaaja Renny Harlinin piti tehdä marsalkka Mannerheimista kaikkien aikojen suomalaiselokuva. Viidentoista vuoden työn ja seitsemän miljoonan euron jälkeen elokuvaa ei lopulta valmistunut sekuntiakaan.

Mannerheim-projekti alkoi, kun kustannustalo Otavan pääomistaja Heikki A. Reenpää halusi tehdä Suomea tunnetuksi maailmalla. Ohjaajaksi valittiin Harlin, joka otti mukaan tuottaja Markus Selinin.

– Siinä oli henkilöitä, jotka olivat tavanneet aikoinaan Mannerheimin, ja erittäin voimakkaita isänmaallisia tahoja. Se yhdistettynä meidän intoon tehdä mahdollisimman iso ja hieno elokuva Mannerheimista toimi erittäin hyvin, Selin kertoo MOT:lle.

Markus Selin, Mannerheim-elokuvan tuottaja
Markus Selin Markus Selin, Mannerheim-elokuvan tuottaja Kuva: Yle, Mot . mannerheim

Kuvaukset piti aloittaa 2009, mutta elokuvan rahoituspohja petti kerta toisensa jälkeen. Yhdessä vaiheessa suureksi rahoittajaksi lupautui Neuvostoliiton ex-presidentin Mihail Gorbatshovin International Foundation for Innovation and Investment-säätiö. Allekirjoitetusta sopimuksesta huolimatta Moskovasta ei tullut senttiäkään.

Selinin tuotantoyhtiö Liberty Productions meni konkurssiin. Konkurssipesässä on parikymmentä käsikirjoitusversiota, seitsemän Mannerheim-patsasta ja Suomi-konepistoolin kopio. Käteistä on kolme tuhatta euroa. Saamapuolelle on jäänyt moni pienyrittäjä. Kymmenen tuhannen euron saatavia on esimerkiksi puvustoon nappeja ja kaluunoita toimittaneella yrityksellä, sekä saappaiden valmistajalla.

– Siinä on totta kai meidän osaamattomuutta, että emme ole saaneet elokuvaa aikaiseksi. Jos se raha olisi ollut kerralla käytössä, olisimme tehneet leffan sillä hetkellä kevyesti, mutta kun se ei ollut niin, vaan raha tuli pikku hiljaa sisään. Uskoin tähän hankkeeseen täysin sokeasti niin kauan kunnes viimeinen lappu pantiin luukulle, Selin sanoo.

Kommentit