Hyppää pääsisältöön

Talven metsätöitä Haapajärvellä 1949

Filmisepon vuoden 1949 katsaus tarjoilee hilpeän taustamusiikin tahdittamaa kuvaa Haapajärveltä ja Viialasta. Seuraamme puunrunkojen matkaa metsästä maailmalle.

Talven tullen hakeutuivat jätkät tutuille metsätyömaille rahapulaansa parantamaan. Puut kaadetaan justeereilla ja karsitaan kirveillä. Tämän jälkeen jakomiehet merkitsevät tukkien mitat ja rungot sahataan tukeiksi.

Tukit kuormataan kuorma-autoihin käsipelillä, vinssin avulla. Autot kuljettavat tukit rautatieasemalle, jossa ne varastoidaan ja lajitellaan uudemman kerran. Tukit leimataan ja mitataan, kyseessä on valtion suorittama metsien luovutusmittaus. Tukkien määränpää on Viialan vaneritehdas, jossa puusta valmistetaan muun muassa lentokonevaneria.

Toinen vaihtoehto tukkien kuljettamiseksi oli perinteinen uitto. Tällöin rungot kuorittiin metsätyömaalla ja kuljetettiin hevosilla uittoväylän varteen.

Teksti: Ville Matilainen

Lisää ohjelmasta

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto