Hyppää pääsisältöön

Talven metsätöitä Haapajärvellä 1949

Filmisepon vuoden 1949 katsaus tarjoilee hilpeän taustamusiikin tahdittamaa kuvaa Haapajärveltä ja Viialasta. Seuraamme puunrunkojen matkaa metsästä maailmalle.

Talven tullen hakeutuivat jätkät tutuille metsätyömaille rahapulaansa parantamaan. Puut kaadetaan justeereilla ja karsitaan kirveillä. Tämän jälkeen jakomiehet merkitsevät tukkien mitat ja rungot sahataan tukeiksi.

Tukit kuormataan kuorma-autoihin käsipelillä, vinssin avulla. Autot kuljettavat tukit rautatieasemalle, jossa ne varastoidaan ja lajitellaan uudemman kerran. Tukit leimataan ja mitataan, kyseessä on valtion suorittama metsien luovutusmittaus. Tukkien määränpää on Viialan vaneritehdas, jossa puusta valmistetaan muun muassa lentokonevaneria.

Toinen vaihtoehto tukkien kuljettamiseksi oli perinteinen uitto. Tällöin rungot kuorittiin metsätyömaalla ja kuljetettiin hevosilla uittoväylän varteen.

Teksti: Ville Matilainen

Lisää ohjelmasta

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto