Hyppää pääsisältöön

Talven metsätöitä Haapajärvellä 1949

Filmisepon vuoden 1949 katsaus tarjoilee hilpeän taustamusiikin tahdittamaa kuvaa Haapajärveltä ja Viialasta. Seuraamme puunrunkojen matkaa metsästä maailmalle.

Talven tullen hakeutuivat jätkät tutuille metsätyömaille rahapulaansa parantamaan. Puut kaadetaan justeereilla ja karsitaan kirveillä. Tämän jälkeen jakomiehet merkitsevät tukkien mitat ja rungot sahataan tukeiksi.

Tukit kuormataan kuorma-autoihin käsipelillä, vinssin avulla. Autot kuljettavat tukit rautatieasemalle, jossa ne varastoidaan ja lajitellaan uudemman kerran. Tukit leimataan ja mitataan, kyseessä on valtion suorittama metsien luovutusmittaus. Tukkien määränpää on Viialan vaneritehdas, jossa puusta valmistetaan muun muassa lentokonevaneria.

Toinen vaihtoehto tukkien kuljettamiseksi oli perinteinen uitto. Tällöin rungot kuorittiin metsätyömaalla ja kuljetettiin hevosilla uittoväylän varteen.

Teksti: Ville Matilainen

Lisää ohjelmasta