Hyppää pääsisältöön

Ei kevytmielisesti liikenteeseen

Vuonna 1955 valmistuneessa Suomen Filmiteollisuuden lyhytfilmissä annetaan liikennevalistusta erityisesti autoilijoille ja neuvoja siitä miten kolari vältetään. Vakavaa aihetta lähestytään osin dramatisoiden ja huumorillakin höystettynä.

Lisääntynyt autoilu 1950-luvulla toi liikenteeseen vaaratekijöitä, kuten väärät ja vastuuttomat ohitukset, muiden huomiotta jättäminen liikenteessä, suuntamerkin väärä käyttö ja päihtyneenä ajaminen.

Filmissä varoitellaankin näistä: ”aja huolellisesti, osoita aina tinkimätöntä vastuuntuntoa” liikenteessä. Lasten ja polkupyöräilijöiden suhteen oli oltava erityisen varovainen ja tarkkaavainen. Kevytmielinen ajaminen, esimerkiksi yhdellä kädellä ohjaaminen, oli vaarallista, eikä moukan tuuriin ollut luottamista.

Oikeaa asennoitumista liikenteeseen vaadittiin myös muilta tienkäyttäjiltä. Poukkoilevat, tien laidalta toiselle kävelijät ja pyöräilijät eivät ainakaan lisänneet turvallisuutta. Sujuva liikenne on ”kahden kauppa”, toisten huomioon ottamista.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto