Hyppää pääsisältöön

Kirurgisia toimenpiteitä Veitsen terällä

Veitsen terällä -sarja seurasi Kuopion yliopistollisen sairaan potilaiden kirurgisia toimenpiteitä vuosina 2007-2010. Toimenpiteet vaihtelivat leukaproteesileikkauksesta eturauhassyövän brakyterapiaan.

Olkapääleikkaus

Pirkko Lovikka on kärsinyt olkapääkivuista jo puolentoista vuoden ajan. Kivut häiritsevät jo normaalia elämää. Sulkapallon pelaaminen on jäänyt ja tietokoneella työskentely rasittaa kättä. Lisäksi jokapäiväiset kivut herättävät keskellä yötä. Olkaa on hoidettu niin jumpalla, hieronnalla kuin kortisonipistoksillakin. Kun mikään ei ole auttanut päätettiin Pirkon olkapää leikata.

Olkapään kiertäjäkalvosimen rappeumat ja repeämät ovat yksi yleisimpiä syitä olkapään kivuille. Kiertäjäkalvosimen jänteen vastaavat olkapään liikkeistä ja niiden vammat voivat aiheuttaa kipua ja rajoittaa olan liikettä. Pirkon olkapääkipujen taustalta löytyi revennyt kiertäjäkalvosimen jänne. Tähystysleikkauksessa vamman tarkka laatu varmistetaan ja olkapää korjataan. Jänteiden viereen pääsevän endoskooppikameran kuvan avulla nähdään kuinka vioittunut jänne ankkuroidaan olkaluuhun takaisin.

Kaulavaltimoleikkaus

Anelma Nykänen oli puhelimessa ja yhtäkkiä hän ei enää osannut puhua. ”Sanat on tiedossa, mutta niitä ei saanut ulos. Sitä vaan aukoi suuntansa ja sieltä tuli mitä mökellystä hyvänsä” 79- vuotias Anelma kuvailee kauhistuttavaa tunnetta. Onneksi kyseessä oli vain ohimenevä aivoverenkierron häiriö eli TIA-kohtaus. Tällainen kohtaus syntyy, kun kalkkeutuneesta valtimosta irronnut hippunen tukkii verisuonen aivoissa. Anelman kaulavaltimosta löytyi tiukka ahtauma, joka oli syypää kohtauksen muodostumiseen. Ohimenevä aivoverenkierron häiriö enteilee usein vakavamman aivovaurion vaaraa, joten Anelman kaulavaltimo päätettiin leikata.

Jalkapöytäleikkaus

Viljo Savolaisen jalan päälle astui lehmä. Pitkään jalka oli oireeton, mutta myöhemmin todettiin nivelen vaurioituneen. Kipu alkoi tuntua joka askeleella. Jalka päätettiin leikata.

Paksusuolisyöpä

Einari Miettisen ulosteen mukana alkoi tulla verta. Syyksi selvisi paksusuolisyöpä. Suomessa suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 2500 ihmistä. Runsasrasvainen- ja vähäkuituisen ruokavalion arvellaan vaikuttavan sairastumiseen. Einarin Syöpä leikataan pois.

Eturauhassyövän brakyterapia

Eturauhassyöpää voidaan hoitaa brakyterapiaa, jossa eturauhaseen laitetaan neuloilla pieniä säteileviä jyväsiä. Esko Husun eturauhassyöpää hoidettiin juuri näin.

Haimasyöpä

Ellen Pylvänäisen iho oli alkanut kellertää ja kun muitakin oireita oli, hakeutui hän lääkärihoitoon. Selvisi, että hänellä oli haimasyöpä. Haimasyöpäleikkaus on suuri operaatio, joka vaatii kaksi kirurgia.

Selkänikaman jäykistyshoitoleikkaus

Aino Hyvönen on kärsinyt selkäkivuista usean vuoden ajan. Erilaisten hoitojen ansiosta selkä on ollut hetkittäin paremmassa kunnossa. Kolme vuotta sitten tehdyn leikkauksen jälkeen selkä kuitenkin kipeytyi uudelleen. Puolen vuoden ajan Aino onkin kärsinyt kovista selkäkivuista. Kivut haittaavat liikkumista ja valvottavat öisin. Lisäksi sisällä toimettomana istuminen vaikuttaa mielialaan. Tietokonekuvauksessa selässä havaittiin murtunut nikama. Kivun lievittämiseksi Ainolle päätettiin tehdä selkänikaman jäykistys

Selkänikaman jäykistyshoidossa selkään ruiskutetaan sementtiä. Sementin tarkoituksena on tukea murtunutta nikamaa sekä hoitaa kipua sementin tuottaman lämmön avulla.

Lonkkanivelen proteesileikkaus

Sähköasentaja Esko Pärnäsen elämä muuttui rysähdyksellä vuonna 2008, kun hän kaatui työmaalla 13-metrisen pylvään kanssa kivikkoon. Hänen kasvonsa murskaantuivat pahoin, hän menetti yhtä lukuun ottamatta kaikki hampaansa ja satutti myös jalkaansa.

Heti onnettomuuden jälkeen Esko leikattiin, ja sen jälkeen kasvojen murtumia hoidettiin konservatiivisesti eli murtumien annettiin luutua rauhassa. Hoito ei kuitenkaan tuottanut kaikilta osin toivottua tulosta ja siksi Eskoa hoitava lääkäri Jari Kellokoski päätti asentaa Eskon vasempaan leukanivelen proteesin.

Lisäkilpirauhasleikkaus

Tyyne Leppäsen munuaisvaivojen syytä etsittiin pitkään. Viimein munuaisen vajaatoiminnan ja muiden oireiden, kuten paleltamisten takaa löytyi lisäkilpirauhasen hyvänlaatuinen kasvain. Jaksossa seurataan kuinka 73-vuotiaan Tyynen vaivaa hoidetaan leikkauksella ja paraneeko hän sairaudestaan. Lisäkilpirauhasen leikkaus näytetään aivan kirurgin veitsen vieressä kuvaavan endoskooppikameran avulla.

Leikkauspäätös tehdään potilaan tulevaisuutta ajatellen. Lisäkilpirauhasen hyvänlaatuinen kasvain altistaa luunmurtumille sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Onnistuneen leikkauksen jälkeen potilaan oireiden pitäisi helpottua välittömästi. Ohjelmassa seurataan millaisen avun Tyyne leikkauksesta saa. Leikkaus voi vaikuttaa jopa niin dramaattisesti, että potilas kokee tulleensa uudeksi ihmiseksi.

Diabeettinen lasiaisverkkokalvoleikkaus

Diabetes on merkittävä kansantauti, jota sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Lisäsairauksien riski syntyy, kun diabetes on kestänyt pitkään ja hoitotasapaino on huono.

Anu Pessala sairastui 6-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen. Elämä vaihtelevien verensokeriarvojen kanssa on jo arkea. Viime kesänä Anun silmiin iski diabeettinen verkkokalvosairaus, joka oli viedä näön molemmista silmistä.

Jaksossa seurataan, kuinka Kuopion yliopistollisen sairaalan Silmäosaston ylilääkäri Tuomo Puustjärvi poistaa lasiaisverkkokalvoleikkauksessa Anun silmänpohjaan, keskeisen näön alueelle, kasvanutta uudissuonikalvostoa. Tauti ei tunnu rauhoittuvan vaan Anun silmät leikataan yhteensä viisi kertaa.

Kaularangan välilevytyrä

Kun niskasta säteilevä kipu on niin kova, että ihminen on polvillaan ja huutaa, kyse voi olla kaularangan välilevytyrästä. Ari Saastamoisen niskan välilevyn pullistuma hoidettiin leikkauksella.

Ari heräsi aamulla ja luuli, että oli vain nukkunut huonosti ja niskat olivat jumissa. Hän lähti töihin, mutta muutaman päivän päästä vaiva vain paheni.

Lonkkaproteesileikkaus

Matti Mönkkönen on kärsinyt lonkan kulumasta jo vuosia. Hänen jalkansa oireilee muun muassa kävellessä, istuessa ja jatkuvana kolotuksena. Kova kalamies ei pääse enää veneeseensä.

Kulumaa hoidetaan leikkauksella, jossa Matin lonkkaan asetetaan tekonivel.

Nivustyräleikkaus

Nivustyrä on yksi miesten yleisimpiä vaivoja. Pieni mutta kivulias pullistuma saattaa ilmanhoitoa olla myös vaarallinen. Erkki Kolehmaisen nivustyrä hoidettiin leikkauksessa ompelemalla pullistumakohdan päälle tukiverkko. Nivustyrä ilmeni nivusalueen aristuksena ja pullistumana. Se vaivaa erityisesti 50-60-vuotiaita miehiä.

Poskionteloleikkaus

Mari Lehikoinen on kärsinyt poskiontelotulehduksista vuosia. Hänellä saattoi olla vuoden aikana kahdeksankin antibioottikuuria tulehduksiinsa. Leikkaus toi helpotuksen hänen vaivaansa.

Suolen umpipussitauti
Divertikuloosin eli suolen umpipussitaudin aiheuttama tulehdus on tuskaisan kivulias ja voitoistua useitakin kertoja vuodessa. Raili Jääskeläinen kärsi siettämättömistä kivuista lähes 10 vuotta ennen leikkausta.

Teksti: Veitsen terällä -sarjan tekijät, Hannamari Luukkanen ja Juhana Säilynoja