Hyppää pääsisältöön

Klarinetin kanssa pyhiinvaelluksella

Syksyllä 2013 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaneen Hannu Linnun avajaiskonsertin ohjelmassa kuunneltiin Ylen virolaiselta Erkki-Sven Tüüriltä (s. 1959) tilaaman klarinettikonserton kantaesitys. Teoksen nimi Peregrinus Ecstaticus tarkoittaa hurmioitunutta pyhiinvaeltajaa. Teos jakautuu kolmeen osaan, jotka esitetään yhtäjaksoisesti.

Tüürin käsiohjelmaan kirjoittaman teoskommentin mukaan teoksen otsikko "--antaa meille yhden vihjeen, kuinka tulkita solistin luonnetta. Kuvitellaanpa pyhiinvaeltajan esteitä ja vaaroja sisältävää matkaa kohti kaivattua tavoitetta, hänen rohkeuttaan, tarmoaan ja ajoittaista uupumustaan ja väsymystään, todellisten fyysisesti koettujen vaikeuksien voittamista ja henkisiä taisteluja..."

Klarinetti kulkeekin lukuisten huimaavien ja huumaavien tilanteiden läpi milloin uljain mielin, milloin pää painuksissa, milloin hauraana, milloin raakaa fyysistä voimaa osoittaen. Matkan mielikuvalta on vahvan dramaattista teosta kuunnellessa vaikea välttyä. Tüürin itsensä mukaan kyse ei ole kuitenkaan ohjelmamusiikista.

"Keksin tämän tarinan ja otsikon partituurin valmistuttua. Tässä mielessä ei siis ole kyse ohjelmallisesta musiikista. Kuten olen aiemminkin sanonut, olisin iloinen, jos jokainen kuulija loisi tämän musiikin vaikutuksesta oman tarinansa. Toivon, että kuulijan luovaa puolta koskettaa se, mikä soi."

Teoksen solistina soittaa Radion sinfoniaorkesterin sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist.
Tüürin klarinettikonsertto valmistui hyvissä ajoin ennen kantaesitystään. Tuore Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu kertoo käsiohjelman haastattelussa:

"Teos valmistui jo aikoja sitten, mutta kantaesitys lykkääntyi, koska tulin siihen väliin vähän niin kuin deus ex machina ja ilmoitin, että otankin sitten tämän avaukseeni. On symbolista, että konsertissa on oma solisti ja kansainvälinen kantaesitys. Tulevaisuudessa jokainen suunnittelemani kausi alkaa uudella tilausteoksella. ”

Äänitetty Musiikkitalossa 04.09.2013, solistina Christoffer Sundqvist, klarinetti, Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu.

Teksti: Kalle Autio