Hyppää pääsisältöön

Naurettava jännitys

Hevosia ja taluttajia ulkona talvella.
Hevosia ja taluttajia ulkona talvella. Kuva: Emmakaisa Jokiniemi ystäväni hevonen

Olen viettänyt kymmeniä ja kymmeniä viikonloppuja kisamatkoilla. Yhdellä tai kahdella ponilla, omalla tai lainahevosella. Olen kisannut koulua, esteitä ja kenttäratsastusta. Hevosautolla on körötelty kissanristiäisissä ja kansallisissa kisoissa, joskus pisteissä kiinni sekä paineen alla. Kokemuksesta huolimatta, kisoissa minua jännittää aina.

Nainen harjaa hevosta tallissa.
Nainen harjaa hevosta tallissa. Kuva: Emmakaisa Jokiniemi naurettava jännitys

Viime viikonloppuna oli minun ja Sulo-hevosen kisadebyytin aika. Sulo on ratsastuskoulun hevonen, jolla tähtään ensi elokuun tuntiratsastajien mestaruuskisoihin. Ruuna on kiltti kuin lammas, ja itseasissa sillä on suhteellisen surkea itsetunto. Karsinassa hevonen katsoo hoitajaansa kuin anteeksi pyytäen ja ratsastaessa se voi mennä tolaltaan raipan hipaistessa kylkiä. Tiesinkin jo etukäteen, että Suloa tulisivat kotitallin estekisat jännittämään vielä enemmän kuin minua.

Nainen ja hevonen tallissa.
Nainen ja hevonen tallissa. Kuva: Emmakaisa Jokiniemi naurettava jännitys

Hevoset aistivat jännitystä paremmin kuin me ihmiset aistimme sitä itsestämme. Kun tuomari viheltää pilliin, kisahevoset terästäytyvät ja polkaisevat maata yhden asteen tarmokkaammin. En usko, että suurin osa hevosista kuulee varsinaista pillin vihellystä, vaan ihminen kuulee merkkiäänen ja lähettää omalla kehollaan tahattoman viestin hevoselle. Viesti on kuin sähköisku, joka sanoo: nyt mennään.

Hevonen ja satula maneesissa.
Hevonen ja satula maneesissa. Kuva: Emmakaisa Jokiniemi naurettava jännitys

Minulla oli kisojen suhteen vain yksi tavoite. En halunnut antaa Sulolle tuota jännityksen sähköiskua. Epävarma hevonen tarvitsee positiivisia ja rentoja kokemuksia kisoista, enkä missään nimessä tahtonut siirtää omaa jännitystäni Sulolle. Turvauduinkin vanhoihin kikkoihini jo hevosta satuloidessa, jutteluun ja naureskeluun kavereiden kanssa. Nauraminen ja hyräily rentouttavat minun kroppaani, ja pyrin pakostakin hieman hymisemään jännittävissä tilanteissa. Pikkukisat tai ei, tapailin jälleen muutamaa melodiaa karsinassa.

Nainen ja hevonen maneesissa.
Nainen ja hevonen maneesissa. Kuva: Emmakaisa Jokiniemi naurettava jännitys

Kotikisat ovat hevosille kummastus. Tuttu ympäristö hälisee, välkkyy uusissa väreissä ja parveilee ihmisiä. Ja siinä missä kotimaneesi muuttuu päiväksi kisamaneesiksi, muuttuu hevonen äkkiä kisahevoseksi. Sulo röhki ja pärisi jo alkuverryttelyssä, vastaten apuihin hyvin eri tavalla kuin treeneissä. Hevosen innostus nauratti minua selässä, ja siihen nauruun se jännityskin sitten katosi.

Hevonen ja ratsastaja maneesissa.
Hevonen ja ratsastaja maneesissa. Kuva: Emmakaisa Jokiniemi naurettava jännitys

Ja loppujen lopuksi, juuri sen naurun ja jännityksen takia kisoissa käydäänkin.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.