Hyppää pääsisältöön

Epäpyhä liitto pilasi Mannerheim-elokuvan

”Emme me löydä suurista taiteilijoista - Sibeliuksesta ja muista - vastaavaa laajuutta ennen kaikkea poliittisiin vaiheisiin, jotka on kuitenkin selostettava."

– Niinpä päätimme yrittää Mannerheimia koskevan filmin tekemistä, ja siinä yhteydessä perustimme Champion of Liberty -nimisen yhdistyksen, jonka tehtävänä oli Mannerheimin muiston ja hänen arvostuksensa ylläpitäminen ja levittäminen. Näin kertoo Otavan pääomistaja Heikki A. Reenpää MOT: Mannerheim ulosotossa-ohjelmassa.

Reenpää aloitti elokuvaprojektin ajamisen noin viisitoista vuotta sitten yhdessä ikätoverinsa (nyt 91-vuotiaan) kenraaliluutnantti Ermei Kannisen kanssa. Yhdistys tilasi käsikirjoituksen ja pyysi ohjaajaksi Renny Harlinin. Harlin kysyi elokuvan tuottajaksi ystäväänsä Markus Seliniä.

Viisitoista vuotta myöhemmin toteutumattomaan elokuvaan on kulunut seitsemän miljoonaa euroa. Syitä on monta, mutta yksi syy on erikoinen: liitto kenraalien ja elokuvamiesten kesken. Kenraalit toivat isänmaallista paatosta hankkeeseen tavalla, joka väritti uutisointia elokuvasta. Mutta Champion of Liberty -yhdistyksellä ei ollut ainoastaan ideologista tehtävää, vaan sen piti myös järjestää puolet elokuvan rahoituksesta.

Monen vuoden kujanjuoksu rahoituksen perässä loppui konkurssiin.

Yhdistys järjesti elokuvan tuottajalle Markus Selinille pääsyn Nokian pääkonttoriin Jorma Ollilan puheille ja Sampoon Björn Wahlroosin puheille, mutta Hyvä Veli-järjestelmä ei enää toiminutkaan kuten vanhaan hyvään aikaan. Tarjolla oli kuppi kahvia ja lämmintä kättä.

Yhdistys teetti myös Mannerheim-mitalin, jota myytiin 40 eurolla R-kioskeissa. Elokuvalle mitalit tuottivat 40 000 euroa. Tähän jäi yhdistyksen rahoitusosuus seitsemän miljoonan euron katastrofissa. Päivän päätteeksi Selin ja kumppanit jäivät yksin rahoittamaan elokuvaa.

Monen vuoden kujanjuoksu rahoituksen perässä loppui konkurssiin. Isänmaallisten tahojen ja elokuva-ammattilaisten epäpyhä liitto teki suurelokuvasta mahdottoman tehtävän.

Kommentit