Hyppää pääsisältöön

Harlin sai 700 000 euroa Mannerheim-elokuvasta

Renny Harlin
Renny Harlin Kuva: EPA renny harlin

Elokuvaohjaaja Renny Harlin sai 700 000 euroa palkkioina Mannerheim-elokuvasta, joka ei koskaan valmistunut.

Harlin vaati lopullisen palkkionsa sen jälkeen, kun kuvaukset Unkarissa keskeytyivät syksyllä 2010. Koko elokuvahanke oli tuolloin suuressa kriisissä. Saksalainen rahoittaja oli pettänyt lupauksensa rahoittaa elokuvaa 2,5 miljoonalla eurolla. Summa oli suurin yksittäinen lupaus 12 miljoonan euron budjetissa.

Harlinin saamasta summasta puolet maksoi omista rahoistaan elokuvan tuottaja Markus Selin. Heti sen jälkeen Harlin vetäytyi Mannerheim-elokuvasta jatkaakseen uraansa Yhdysvalloissa.

”Minä en mielellään puhu siitä. Hänen oli varmaan pakko lähteä takaisin Amerikkaan luomaan uraa ja muuta. Se ei ollut ihan kaunis asia, mutta näin tapahtui", Solar Filmsin vastaava tuottaja Selin sanoo MOT:lle.

Tapahtuma selittää pitkäaikaisten ystävien, Harlinin ja Selinin, välirikon.

Lähdin kyyneleet silmissä projektista siinä vaiheessa, kun tiesin, että rahoitusta hankkeen toteuttamiseksi ei ollut.

Renny Harlin kommentoi asiaa MOT:lle: ”Panin urani Yhdysvalloissa katkolle ja palasin kahdenkymmenen vuoden jälkeen Suomeen, jotta voin täysipainoisesti työstää Mannerheim elokuvaa. Itse lähdin kyyneleet silmissä projektista siinä vaiheessa kun tiesin, että rahoitusta hankkeen toteuttamiseksi ei ollut.”

Elokuvan konkurssissa kärsi moni pienyrittäjä. Boot Factoryn Pekka Lahti teki puvuston saappaat, ja häneltä jäi saamatta 10 000 euroa. Lahti tuohtui kuultuaan Harlinin nostaneen 700 000 euron palkkion ennen lähtöään.

”Jos he olisivat olleet kovia kundeja, he olisivat rahoittaneet leffan itse ja tehneet sen valmiiksi.”

Kommentit