Hyppää pääsisältöön

Paavo Korpijaakon suupala

Kevätkaudellaan 2009 Radion sinfoniaorkesteri esitti Hannu Linnun johdolla Ylen Paavo Korpijaakolta tilaaman teoksen Amuse-Bouche, ja myöhemmin samana vuonna Hannu Lintu levytti teoksen Tampere Filharmonian kanssa.

Teoksen otsikko Amuse-bouche juontaa juurensa ranskalaiseen keittiöön - kyseessä on pieni yhdellä suullisella syötävä alkupala, joka ei ole tilattavissa listalta, vaan jonka keittiömestari sille päälle sattuessaan toimittaa tilaamatta ja tasapuolisesti kaikille asiakkailleen tervehdysluontoisesti. Paavo Korpijaakon terveiset säveltäjän keittiöstä eivät kuitenkaan ole mitoiltaan aivan yhden suullisen luokkaa - teoksen kesto on pitkälti toista kymmentä minuuttia, ja teosta olisikin helpompi luonnehtia kokonaiseksi kattaukseksi kuin pieneksi alkupalaksi.

Korpijaakko kirjoittaa käsiohjelman teosesittelyssä:

"Teos on yhden temaattisen ajatuksen ympärille rakentuva kokonaisuus, joka esittelee erilaisia lähestymistapoja aiheeseen jakautuen kolmeen suurempaan taitteeseen, jotka noudattavat järjestystä nopea - hidas - nopea. Alku ja loppu muistuttavat läheisesti toisiaan."

Paavo Korpijaakko opiskeli sävellystä Pirkanmaan ammattikorkeakoulussa Jouni Kaipaisen, Juhani Nuorvalan ja Hannu Pohjannoron oppilaana. Korpijaakon tuotanto sisältää erityisesti soolosoitinteoksia ja kamarimusiikkia.

Äänitetty Finlandia-talossa 28.1.2009. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu.

Teksti: Kalle Autio