Hyppää pääsisältöön

Psykoanalyysin viimeinen vuosisata?

MOT-ohjelmassa käsiteltiin psykoanalyysia kriittisellä otteella vuonna 1998. Tarkastelun alle joutuivat niin Freudin teoriat kuin psykoanalyysin tehokkuus hoitomuotona.

Sigmund Freudin kehittämä psykoanalyysi on jakanut mielipiteitä alusta asti. Kritisoijat pitävät sitä epätieteellisenä teoriana ja tehottomana hoitomuotona. Kannattajien parissa taas vastustuskin nähdään merkkinä teorian osuvuudesta.

MOTissa haasteteltu psykoanalyytikko Martti Siirala toteaa, että Freudia kohtaan osoitettu kritisointi, on vain vahvistanut hänen näkemystään siitä, että psykoanalyysissa on jotain erityisen todellista.

Psykoanalyysia on arvosteltu mm. lapsuuden merkityksen sekä seksuaalisuuden ylikorostamisesta. Näkemyksiä on jakanut etenkin oidipuskompleksi, jonka mukaan lapsen psykoseksuaaliseen kehitykseen kuuluu vaihe, jossa tämä tuntee vetoa toista sukupuolta olevaan vanhempaansa.

Suomenruotsalainen sosiaalipsykologi Edward Westermack kritisoi aikoinaan Freudin teoriaa. Hän tutki paimentolaisten elämää Marokossa ja epäili sukurutsaisten viettien olemassaoloa useissa kirjoituksissaan. Hän väitti, että insestin välttäminen on luonnonvalinnan seuraus ja suojaa suvun perimää sisäsiitoksen riskeiltä.

Siitä huolimatta Freudin teoriasta tuli hallitseva ajattelutapa ja Westermarkin ajatukset unohdettiin moniksi vuosikymmeniksi. "Nykyään biologia ja eläinten käyttäytymistiede on osoittanut, että Westermark oli oikeassa”, toteaa sosiologian tutkija Heikki Sarmaja MOTissa.

Freudin elinaikana psykoanalyysi ei ollut Suomessa kovin tunnettu. Vasta 1950-luvulla joukko pioneerihenkisiä nuoria lääkäreitä kävi opiskelemassa psykoanalyysia Ruotsissa ja Sveitsissä. Näkemyserojen vuoksi Suomeen syntyi kaksi eri psykoanalyyttista koulukuntaa Therapeia-säätiö ja Suomen psykoanalyyttinen yhdistys.

1960-luvulla analyyttista terapiaa ryhdyttiin tukemaan verovaroin. Vahvimmillaan freudilaisuus oli Suomessa 70-luvulla ja analyyttista psykoterapiaa kokeiltiin jopa autismin hoitoon. Vanhempia syyllistettiin autismin aiheuttamisesta lapsilleen. MOTin haastattelussa kasvatustieteen tohtori Kyllikki Kerola vertaa vanhempien syyllistämistä noitavainoon ja pitää harmillisena sitä, miten sokeasti psykoanalyysia haluttiin soveltaa sellaistenkin sairauksien hoidossa, jotka myöhemmin osoittautuivat enemmän neurologisiksi ja toisenlaista hoitoa vaativiksi.

”Psykoanalyysi loi pohjan sille, että ihmisen vuorovaikutustapahtumaa voidaan käyttää hoidollisesti hyväksi”, toteaa Johannes Lehtonen, joka toimii Kuopion yliopistossa psykiatrian professorina ja edustaa psykoanalyyttista koulukuntaa. Varsinaisissa hoitomuodoissa hän näkee muitakin vaihtoehtoja kuin psykoanalyysin. Myös muutamat tutkimustulokset puhuvat sen puolesta, että terapian teho ei riipu niinkään suuntauksesta vaan hoidettavan valmiuksista sekä terapeutin ja hoidettavan suhteesta.

Suomessa psykoterapioiden tehokkuutta tutkii ja valvoo Stakesin yhteydessä toimiva asiantuntijayksikkö. Stakesin asiantuntijalääkäri Olli-Pekka Ryynänen toteaa, että klassisen psykoanalyyttisen terapian tehosta on vähän tieteellistä näyttöä, jos ongelmaa lähestytään perinteisen lääketieteellisen tutkimuskäsityksen pohjalta.

Ohjelman valmistumisen aikaan eri terapioiden vaikuttavuudesta oli vähän tieteellisiä vertailuja ja Helsingin yliopistossa oli vasta meneillään laaja tutkimus, jossa pyrittiin selvittämään terapiamuotojen keskinäistä paremmuutta. Ensimmäisiä tutkimustuloksia oli tarkoitus saada vuonna 2000.

Tutkimuksessa ilmeni, että pitkillä psykoterapioilla kuten psykoanalyyttisella psykoterapialla saavutettiin pitkäkestoisia hoitotuloksia mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Tutkimusraportti on luettavissa THL:n sivuilla.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

 • Hard Rock Hallelujah! – Lordi rokkasi Suomelle euroviisuvoiton 2006

  Lordi toi Suomelle historiallisen euroviisuvoiton 2006.

  Finland twelve points! Suomi 12 pistettä! Kolme sanaa, joita harvoin on Euroviisuissa kuultu, mutta vuonna 2006 ne lausuttiin peräti kahdeksan kertaa. Lordi pokkasi Suomen ensimmäisen euroviisuvoiton kaikkien aikojen piste-ennätyksellä ja viisuhistorian ensimmäisenä hard rock -yhtyeenä. Elävän arkiston koosteessa muistellaan Lordin matkaa karsinnoista aina Kauppatorin yleisöennätyksen keränneisiin voitonjuhliin asti.

 • Elämä chileläispakolaisena Suomessa oli sopeutumista, kaipuuta ja kipeitä muistoja

  Chilen pakolaiset Suomessa 1970-luvulla.

  Syyskuun 11. päivä vuonna 1973 Chilessä alkoi vallankaappaus, jonka seurauksena tuhansia ihmisiä lähti maasta pakoon. Osa pakolaisista tuli myös Suomeen. Chileläissyntyisen ohjaajan Angelina Vasquezin ohjaama Kaksi vuotta Suomessa (1975) ja Matti Ijäksen ohjaama Vieras poika (1974) kertovat chileläispakolaisista Suomessa ja heidän lähtönsä syistä sekä taustoista.

 • Ystävyyttä ja hämäräbisneksiä Areenassa – kuusi asiaa, jotka yhdistävät kasarin ja ysärin seikkailusarjoja

  Kuusikko ja kuoleman varjot sekä muut sarjat Areenassa.

  Kalakukkoreseptin ryöväävät rosvot, huumerahojen perässä oleva prätkäjengi ja muut hämäräbisnekset houkuttelevat lapsia ja nuoria selvittämään rikoksia. Yhdeksän kesäistä jännitysohjelmaa on julkaistu nyt Areenaan ja ne ovat katsottavissa vähintään vuoden ajan. Listasimme kuusi asiaa, jotka yhdistävät näitä seikkailuja.

 • Laulajatar Aulikki Rautawaara oli ihailtu tähti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. toukokuuta.

  Aulikki Rautawaara oli häikäisevä kaunotar ja kansainvälinen sopraano, jota ihailivat kaikki, huippukapellimestareista aina marsalkka Mannerheimiin. Die Rautawaara liikkui 1930–1940-luvulla eurooppalaisissa kulttuurisalongeissa kuin kotonaan, ja hänestä kiinnostuivat niin äänilevyteollisuus kuin elokuvatuottajatkin.

 • "Yhtenäistä kansaa ei voi koskaan voittaa" – Chilen kansainvälinen solidaarisuusliike alkoi Helsingistä 1973

  Suomessa reagoitiin voimakkaasti Chilen verisiin tapahtumiin

  Presidentti Salvador Allenden hallituksen väkivaltaiseen kaatamiseen reagoitiin voimakkaasti pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. Chilen vallankaappaus 11.9.1973 järkytti suuresti ja sai suomalaiset osoittamaan tukeaan Chilen kansalle välittömästi. Suomalaisten aktiivisuuden ansiosta kansainvälinen solidaarisuusliike järjestäytyi Helsingissä jo syyskuun lopussa 1973. Artikkeliin on koottu televisio- ja radioreportaaseja vallankaappauksen jälkeisien kuukausien ajalta.

 • Outi Nyytäjän kuunnelmat kuvaavat luonnikkaasti vallan ytimiä

  Outi Nyytäjän radiodraamoja nyt Areenassa

  Dramaturgi, käsikirjoittaja ja ohjaaja Outi Nyytäjä meni päin väkeviä aiheita. Huhtikuun 25. päivä 2017 kuolleen Nyytäjän radiotuotanto tarjoaa sarjoja, pistekuunnelmia ja kulttikirjojen dramatisointeja. Teksteissä punnitaan usein ihmisten välillä olevaa valtaa. Kuka saa tilaa – kuka ottaa tilan. Ja mitä siitä seuraa? Kieli ja valta ovat keskiössä Nyytäjän radiodraamoissa.

 • Chilen pakolaiset saivat Suomessa lämpimän vastaanoton ja voimistivat entisestään suomalaisten vahvaa halua auttaa

  Ensimmäiset pakolaiset saapuivat Chilestä 19.11.1973.

  Tiedot Chilen sotilasjuntan jatkamista väkivallanteoista järkyttivät sekä suomalaisia että virallista Suomea syys–lokakuussa 1973. Syntyi vahva halu auttaa juntan vainon kohteiksi joutuneita henkilöitä konkreettisesti. Ensimmäisen kerran historiansa aikana Suomi otti poliittisella päätöksellä vastaan ulkomaalaisia pakolaisia. Heistä ensimmäiset saapuivat Suomeen 19.11.1973.

 • Kansallisbaritoni Matti Lehtisen ura ei lopu koskaan – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 24. huhtikuuta!

  Kun Ylen äänitearkistossa tekee haun Matti Lehtinen, saa tulokseksi yli tuhat osumaa. Huhtikuun 24. päivänä syntyneen Matti Lehtisen (s. 1922) lyyrinen ääni soi Yle Radio 1:n ohjelmistossa säännöllisesti ja näin luontaiset laulajanlahjat omaava baritoni jatkaa vuosikymmenestä toiseen yhtenä yleisön ehdottomista suosikkilaulajista.

 • Oopperalaulaja Aino Ackté oli kiihkeä kuin Salome – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 23. huhtikuuta.

  Oopperalaulaja Aino Ackté oli kansainvälisen uransa huipulla, kun hän kesällä 1906 pääsi seuraamaan Richard Straussin johtaman Salomen harjoituksia. Juuri kantaesityksensä saanut Salome oli sensaatiomainen menestys ja aiheutti kulttuuriskandaalin. Aino päätti, että Salomesta tulisi hänen roolinsa, olivat vaikeudet mitkä tahansa.