Hyppää pääsisältöön

Redrama selvisi pohjalta ja julkaisi uransa väkevimmän albumin

YleX:n Viikon albumina soi Redraman Reflection. Kuuntele albumi täältä!

Redrama // Kuva: Juhani Kenttämaa

Yksi englanninkielisen suomiräpin pioneereista ei ole pitänyt turhaa kiirettä neljännen albuminsa julkaisun kanssa. Redraman viiden vuoden julkaisutauko ei ole tarkoittanut, etteikö Lasse Mellberginäkin tunnettu mies olisi ollut aktiivinen levyjensä välissä. Redrama on puskenut keikkaa jatkuvasti sekä soolona että Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana -yhtyeen kanssa. Lisäksi neljä Reflection-albumin kappaleista on jo soinut radiossa viimeisen kahden vuoden aikana, ja materiaalia on työstetty jo viime vuosikymmeneltä lähtien.

- Vuonna 2010 oli kasassa jo tarpeeksi kappaleita yhtä albumia varten, mutta en kokenut niiden olleen tarpeeksi hyviä julkaistavaksi. Työstin parempaa materiaalia jatkuvasti, mikä poisti vanhoja kappaleita levykattauksesta. Olen oppinut, että samantyylisiä kappaleita on syytä tehdä vähintään puolikymmentä, joista vain paras kannattaa valita levylle. Nyt tuntuu ensimmäistä kertaa, että albumi on mietitty alusta loppuun ja paketti on valmis julkaistavaksi, Redrama avaa albumin prosessia.

Mies kirjoitti albumia varten valmiiksi yli 50 kappaletta, joista 12 valikoitui levylle. Valtava materiaalimäärä ei ollut kuitenkaan ainoa syy, minkä takia Redraman albumin julkaisu venyi. Rakkaan pikkuveljen yllättävä kuolema sekä 2010 vuoden kesään saakka kestänyt päihdekierre veivät veronsa artistin elämästä. Nämä arvet kuuluvat myös uudella levyllä, eteenkin Awake-kappaleella.

- Vedin itseni hyvin syvälle, ja kuolema oli pari kertaa hyvin lähellä. Seurasin omaa rappiotani sivustakatsojan roolissa, enkä osannut kontrolloida tai lopettaa viinan ja huumeiden käyttöä. Halusin kuitenkin jatkaa elämistä, ja sain itseni lopulta kuiville vertaistuen kautta. Nyt musiikki ja sen tekeminen on minulle parasta huumetta, ja nautin jokaisesta hetkestä raittiina. Se on mulle tärkeämpää kuin tämä levy tai mikään muu yhteensä.

Redraman lisäksi Reflectionin vastaavana tuottajana toimii Suomen arvostetuin rytmimusiikin tuottaja Henri Lanz, eli MGI. Albumin työstöprosessin aikana Redrama ramppasi Los Angelesissa sijaitsevalla "Henkan studiolla".

- Kappaleet rakennetiin omien tai yhteisten ideoiden pohjalta yksinkertaisesti pianon ja akustisen kitaran avulla. Sen jälkeen Henkka keskittyi äänimaailmoiden työstämiseen ja minä taas teksteihin ja melodiohin. Lähes kaikki kappaleet saatiin valmiiksi yhteistuumin paikan päällä.

MGI:n sekä Redraman kontaktit ja verkostot toivat Reflection-albumille myös vierailijoita, kuten amerikkalaiset A.J. Mcleanin ja Kristinia DeBargen sekä Ruotsin Lasse Mellbergin, eli Lazeen. Yhteistyötä yritettiin myös mm. Noah Kinin sekä DJ Pain 1 kanssa, joiden kappaleet eivät päätyneet kuitenkaan levylle.

- Parhaat yhteistyöt kuuluvat aina hyvänä tunnelmana. Jos kappaleet eivät toimi hyvästä featista huolimatta, ei sitä kannata väkisin julkaista. Yhteistyötä on tärkeä jatkaa edelleen eri yhteyksissä, vaikka ensimmäisellä kerralla ei olisi onnistunutkaan, valottaa Redrama, jonka mielessä siintää jo tulevaisuus.

- Lupaan, että seuraavan albumin julkaisuun ei mene enää viittä vuotta!

Kuuntele Redraman kertomuksia ja mietteitä Reflection-albumista kuluvalla viikolla joka arkipäivä Uuden musiikin aamu- sekä iltavuoroissa!

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu