Hyppää pääsisältöön

Tiet-näytelmä pyrki uudistamaan uskonnollisia näytelmiä

Pitkänäperjantaina esitetyn Tiet – Capriccio religioso -näytelmän pääosissa näyttelevät Tea Ista ilotyttö Liisana, Pentti Siimes kuiskuttelevana paholaisena ja Risto Mäkelä hyväsydämisenä pastorina. Anteeksiantoa käsittelevä näytelmä keräsi yleisöltä paljon mielipiteitä.

Teemoiltaan Tiet on klassinen tarina anteeksiannosta — niin toisille mutta myös kunkin anteeksiantamisesta itselleen. Tarinan keskiössä on Risto Mäkelän esittämä pastori Aitovieri, joka tarjoaa pelastusta kaikille sitä kaipaaville. Aitovieren vastavoimana toimii Pentti Siimeksen kiero paholainen, joka pyrkii nostamaan katuvien ihmisten pelot jälleen mahdollisuuksien edelle. Elämän kolhima Liisa (Tea Ista) taas on ilotyttö, joka on miltei menettänyt kaiken toivonsa pelastukseen.

Tv-näytelmäkilpailusta lunastetun näytelmän käsikirjoitti rovastinakin toiminut Jouni Apajalahti. Hän myös esitteli näytelmän vuoden 1962 tv-lähetyksen alussa.

Näytelmä oli esitetty ensi kerran vuotta aiemmin pitkänäperjantaina. Apajalahti kertoo juonnossaan teoksen kirvoittaneen runsaasti perusteltuja mielipiteitä. Ja koska Suomen televisioverkosto oli vuoden aikana laajentunut reilusti, toivoi käsikirjoittaja uuden esityskerran synnyttävän yhä uusia mielipiteitä. Apajalahti maalailee kunnianhimoisesti näiden mielipiteiden vaikuttavan tulevaisuudessa siihen, miten ja millä tavalla uskonnollisia näytelmiä Suomessa tultaisiin jatkossa tekemään.

Tekijäoikeudellisista syistä näytelmästä julkaistaan Elävässä arkistossa otteita.

Kommentit