Hyppää pääsisältöön

Bitcoin-harrastaja: Megaluokan huijaus olisi jo paljastettu

Bitcoinien tulevaisuus on suomalaisen Vesa Linja-ahon mielestä turvattu. Mahdollinen huijaus olisi paljastunut jo avoimen lähdekoodin takia.

Tietokone // Kuva: EPA/ROLEX DELA PENA

YleX Etusivussa vieraillut bitcoin-harrastaja Vesa Linja-aho on hyvin luottavainen vertaisverkossa toimivan rahajärjestelmän tulevaisuuteen. Hän on omistanut bitcoineja parin vuoden ajan ja järjestelmän avoin lähdekoodi on vakuuttanut hänet sen turvallisuudesta.

- Bitcoin on avointa lähdekoodia, mikä ei tietenkään takaa virheettömyyttä. Virheitä on välillä ollut ja niitä on korjattu. On periaatteessa pieni mahdollisuus, että bitcoin voisi olla megaluokan huijaus. Pidän hyvin epätodennäköisenä, Linja-aho sanoo YleX Etusivun haastattelussa.

Bitcoineja käyttävän ja niihin sijoittaneen Linja-ahon mielestä mahdollinen huijaus olisi paljastunut juuri avoimen lähdekoodin takia, koska sitä voi penkoa kuka tahansa.

Eurojen vaihtaminen bitcoineiksi ja päin vastoin on kahdenkeskistä kauppaa kahden eri bitcoin-käyttäjän välillä. Linja-aho sanoo, että bitcoinien edut tulevat esiin pienten summien siirtämisessä käyttäjältä toiselle.

- Tulevaisuudessa se on valuutta muiden rinnalla ja varsinkin nettikauppaan se sopii hyvin. Ei tarvitse maksaa luottokorttiyhtiöille palvelumaksuja, eikä odotella pankkimaksujen viiveitä.

- Jos haluan ostaa brasilialaiselta graafikolta esimerkiksi logon bitcoineilla, niin se on helpoa. Yritäpä tehdä sama niin sanotusti virallista tietä.

Linja-aho kertoo vertauksena siirtäneensä kaverilleen joulunpyhinä rahaa muutamassa sekunnissa, kun perinteisesti pankin kautta tilisiirtoon olisi kulunut monta päivää.

Jos pankeilta alkaa katoamaan asiakkaita bitcoin-verkkoon, niin ne todennäköisesti uudistavat palveluitaan. Linja-aho uskookin bitcoin-järjestelmän kirittävän pankkeja muutokseen.

- Pankit ovat uudistuneet hitaasti, nettipankkipalveluita lukuunottamatta, koska kilpailua ei ole. Nyt on. Toivottavasti pystyn muutaman vuoden päästä tekemään pikasiirtoja myös euroilla.

Lue myös: Suomalainen bitcoin-harrastaja: Lähdin mukaan sijoitusmielessä

Yle Uutisten juttu: Suurin bitcoin-välittäjä lopetti – satoja miljoonia kateissa?

Kuuntele haastattelu noin kohdasta 1:11:10

Lähteet: YleX Etusivu