Hyppää pääsisältöön

Hayao Miyazaki eläkkeelle jäämisestään: En vain enää jaksanut

Viime vuoden syyskuussa japanilainen animaation mestari ja muun muassa Totoron luonut Hayao Miyazaki ilmoitti jäävänsä eläkkeelle. Nyt mies kertoo, miten hän viimeinkin malttoi jäädä eläkkeelle.

Hayao Miyazaki on Totoron ja monen muun animaation taustalla. // Kuva: Everett Kennedy Brown / EPA

Totoron luoja jää eläkkeelle apanilaisen Hayako Miyazakin eläkkeelle jäämisestä. 73-vuotiaana on useimman mielestä jo aikakin hieman rauhoittua ja vetäytyä eläkkeelle, mutta Miyazaki on puhellut eläkkeelle jäämisestä aiemminkin - mutta aina hän on palannut työnsä pariin tekemään vielä muutaman elokuvan.

Tällä kertaa animaattori puhuu eläköitymisestään kuitenkin totiseen sävyyn. Tuuli nousee -animaatioelokuva jää täten animaatiomestarin viimeiseksi teokseksi. Elokuvan valmistuttua Miyazaki kertoi olevansa valmis laittamaan hanskat tiskiin täyspitkien elokuvien osalta.

- Tunsin tehneeni kaikkeni. Animaation tekeminen on kuin rakentaisi tiilimuuria: laittaa vuoroin laastia, vuoroin tiilen. Tuuli nousee -animaation valmistuttua minusta tuntui, etten jaksaisi laittaa muuriin enää yhtäkään tiiltä, Miyazaki kertoo.

Tällä kertaa animaattorin eläköityminen todellakin kuulostaa lopulliselta päätökseltä, minkä ymmärtääkin. Nykyisin animaatiot tehdään tietotekniikan avustuksella, ja Miyazaki on viettänyt suuren osan elämästään tehden todella tarkkaa työtä käsin lukemattomia animaatioruutuja piirtäessään.

Miyazaki ei kuitenkaan heivaa animaatiota kokonaan pois elämästään, vaan aikoo edelleenkin puuhastella alan parissa esimerkiksi lyhytelokuvien merkeissä. Todelliseksi haaveekseen mies paljastaa kuitenkin manga-sarjakuvien piirtämisen.

- Silloin minun ei tarvitsisi ajatella tuotannon kustannuksia. Näin vanhalle miehelle sellainen toisi paljon iloa, Miyazaki tuumaa.

Lähteet: Buzzfeed