Hyppää pääsisältöön

Ennaltaehkäise ja kuntouta!

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander, tappaako istuminen?

Minun mielestäni istuminen tappaa, toisaalta se ei ole sen kummempaa, mitä me olemme aikaisemminkin tienneet, että liikkumattomuus ja inaktiivinen elämäntapa tappaa. Normaali liikkuva elämä, mitä ennen oli paljon enemmän, niin se on supistunut minimiin. Kun me ollaan yö maattu ja noustaan ylös, niin sitten istutaan aamupalalla, istutaan työmatka, istutaan työpäivä, istutaan kaikki ruokatauot, ja illalla kotiin mennään istumaan tietokoneen ja television ääreen.

Selkävaivat ovat suurin yksittäinen syy suomalaisten sairauspoissaoloille. Mistä tämä johtuu?

Siihen on varmaan lukuisia erinäisiä syitä. Kun miettii taas sitä liikkumattomuutta, niin lihaskunto ei ole nykyisin kovin hyvä. Työasennot ovat monesti staattisia ja yksipuolisesti kuormittavia, ja joillakin voi olla myös perinnöllisiä syitä joihinkin selkävaivoihin. Ylipaino on kovasti lisääntynyt ja me tiedetään, että se kuormittaa kaikkia niveliä ja myös selkää. Aika paljon on erilaisia tekijöitä, mutta moniin asioihin voidaan vaikuttaa itse. Ennaltaehkäisy on tärkeässä roolissa.

Mitä sairauksia tuki- ja liikuntaelinsairauksiin kuuluu?

Laaja kirjo erilaisia sairauksia - on tulehduksellisia nivelsairauksia, kuten vaikka reuma, selässä on välilevytauteja ja muita selän rappeutumiseen liittyviä vaivoja, voi olla tapaturmia, osteoporoosi, sitten nivelrikko, josta tavallisimpia ovat lonkan ja polvien nivelrikko.

Yle Matias Partanen

Miten fysioterapeutti voi auttaa erilaisten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa tai ennaltaehkäisyssä?

Se trendihän on tällä hetkellä oikeastaan se, että yhä vähemmän leikataan vaivoja ja enemmänkin hoidetaan fysioterapialla. Ja todella paljon voi tehdä ennaltaehkäisevästi – eli ei odoteta, että se vamma tulee tai vamma pahenee, vaan mitä aikaisemmin aloittaa, niin sitä parempi. Ja sama periaate toimii kaikkien kohdalla, mutta se vaatii vaan sen, että asiantuntija katsoo sen fysioterapian oikeanlaiseksi.

Miksi huippu-urheilijat toipuvat vammoista nopeammin kuin muut?

Eivät ne huippu-urheilijatkaan ihan hetkessä valmiita ole, kyllä se biologia vie oman aikansa, että se paranemisprosessi käynnistyy. Mutta kyllähän urheilijat ovat niin motivoitunutta porukkaa, että ei kukaan muu jaksa kuntouttaa ja hoitaa niin aktiivisesti kuin huippu-urheilija, jolla on palava halu sille entiselle tasolle. Ja siitähän voisi kuka tahansa ottaa oppia, että oli se vaiva mikä hyvänsä, niin se oma motivaatio on se tärkein sytyke siinä hommassa.

Millaista liikuntaa suosittelisit nivelrikkopotilaalle?

Nivelrikkopotilaalle varsinkin sellaista pehmeää liikuntaa, jossa niveliin ei tule iskua tai tärinää, kuten juoksua. Kaikki vesiliikuntamuodot ovat aivan loistavia, uinti, vesijuoksu, vesijumpat, pyöräily yleensä käy hyvin, hiihtokin ja kuntosalilla sopivasti räätälöidyt liikkeet. Mutta nivelrikossakin kannattaa muistaa se ennaltaehkäisy, että tekee ajoissa oikeita asioita, ja välttää niveliä liikaa kuormittavia juttuja. Ylipaino on yksi ongelma, eli jos ylipainoa saa pois, niin se toimii nivelrikon ennaltaehkäisyssä että hoidossa.

Entä mikä liikunta sopii osteoporoosia sairastavalle?

Osteoporoosissa on sitten vähän taas päinvastainen ilmiö eli sitä luuta pitäisi tärskyttää, että luuntiheys saataisiin nousemaan eli jonkinlaisia hyppelyjä, juoksuja, pomppuja ja monenlaisia mahdollisuuksia on, esimerkiksi, mitä äsken tuossa nivelrikon kohdalla mainitsin.

Yle Matias Partanen

Onko jokin nyrkkisääntö, mitä tuki- ja liikuntaelinsairauksia potevan kannattaa harrastaa?

Nyrkkisääntö on se, että ennaltaehkäisy on aina helpompaa ja järkevämpää kuin se itse vaivan hoito. Mutta vaikka sitten olisi saanut jonkun ongelman, niin ei ole ikinä liian myöhästä kuntoilla ja kuntouttaa – oikeastaan on hyvin vähän sairauksia ja vaivoja, jossa ei joku liikuntamuoto sopisi, että ne täytyy sitten vain räätälöidä yksilöllisesti, mutta että aina on mahdollisuus liikkua.

Asiantuntija: TIINA NYLANDER, liikuntalääketieteen erikoislääkäri