Hyppää pääsisältöön

Kippurahäntä kätkeytyy kahden kaupungin nimeen

Kouluradion ohjelmassa Mitä sie enintä tieät, yli muien ymmärtelet opettaja Kauko Valta Ylänne testaa koululaisten yleistietoa ja nokkeluutta. Kilpailu on tarkoitettu kansakoulun oppilaille, neljännestä kuudenteen luokkaan.

Kerran Joosef näki unen ja kertoi sen veljilleen, sen jälkeen he vihasivat häntä vielä enemmän. Hän näet sanoi heille: Kuulkaa minkä unen minä olen nähnyt. Katso, me olimme sitovinamme lyhteitä vainiolla ja katso, minun lyhteeni nousi seisomaan ja teidän lyhteenne tulivat ympärille…

Kaikki varmaan tietävät, mistä kirjasta on kyse, mutta millä sanoilla teos alkaa, kysellään Kouluradion tieto- ja nokkeluuskisassa. Visailua vetää opettaja Kauko Valta Ylänne.

Ylänne kehottaa opettajia kouluissa jakamaan oppilaille vastauspaperit. Puolituntisen ohjelman lopussa opettajat keräävät paperit pois ja Ylänne kertoo oikeat vastaukset.

Kilvoittelussa kerrotaan faktoja ja kysytään esimerkiksi sitä, kuka on Suomen Tasavallan ensimmäinen presidentti, milloin vietetään äitienpäivää tai missä pitäjässä sijaitsee Paikkarin torppa.

Oppilailta tarkastellaan myös valppautta, sillä osa kysymyksistä lienee kompakysymyksiä.

Mitä merkitsee sana satelliitti? Minkä kahden kaupungin nimiin kätkeytyy kippurahäntäinen kotieläin?

Teksti: Hannele Yli-Viitala