Hyppää pääsisältöön

Tarkkaile lumijälkiä

Eläinten jälkiä lumella
Eri eläinten lumijälkiä. Eläinten jälkiä lumella Kuva: YLE/Tero Juuti talvi,eläinten jäljet,lumi,rusakko,orava (laji),myyrät,kärppä,hirvieläimet,Ketut

Talvinen luonto ei ole niin hiljainen ja eloton kuin usein ajatellaan. Ruokintapaikan linnut toki havaitaan ja niiden touhuja seurataan innolla. Kasvit ovat talvilevossa, mutta monet eläimet, varsinkin nisäkkäät, ovat liikkeellä ympäri vuoden. Lumeen piirtyvät jäljet sen paljastavat. Hiljaisuuden tuntu johtuneekin siitä, että suuri osa varsinkin nisäkkäistä on yöaktiivisia.

Tavallisesti koko Suomi on talvella lumen peitossa. Luonnossa lumi ja lumisade peittää alleen elämisen merkit, mutta sateen tauottua ei tarvitse kauan odotella, kun lumen pintaan ilmestyvät ensimmäiset piirrot. Jälkien runsaus riippuu monesta asiasta.

Kovettuneeseen hangen pintaan ei pienistä ja kevyistä kulkijoista juuri jälkiä jää, mutta sopivalla pehmeällä lumella niidenkin liikkeet paljastuvat. Pöllyävässä vitilumessakaan jäljet eivät näy, mutta ohut nuoskalumi sopii jäljestykseen hyvin. Silloin painallukset ovat matalia ja usein jäljet ovat märkyyden vuoksi tummia ja selkeitä. Jopa varpaat ja kynnet voivat piirtyä silloin näkyviin. Kova tuuli hioo tai peittää tehokkaasti jäljet hangelta.

Paikallakin on merkitystä. Umpimetsässä jälkiä on vähän, mutta avonaisessa maastossa jälkien määrä lisääntyy. Varsinkin metsän, peltojen  ja rakennusten reunat ovat hyviä paikkoja jälkien etsintään.

Monenlaisia liikkumistapoja

Kullakin lajilla on tyypillinen kulkutapansa, joka riippuu eläimen koosta ja ruumiinrakenteesta. Kulkutapa riippuu myös siitä, mitä eläin on tekemässä tai millaisessa lumessa eläin liikkuu.

Nisäkkäiden pääkulkutavat ovat käynti, ravi, laukka ja hyppely. Hyppely on tyypillistä pienille eläimille, joilla on matalat jalat ja pitkä ruumis. Suurten hirvieläinten kulku on tavallisesti käyntiä. Rauhallisessa ravinnon etsiskelyssä liikutaan usein käyden tai ravaten, paetessa vauhti voi kiihtyä laukkaan. Näistä kustakin jää lumeen omanlaisensa jäljet.

Riistakolmiolla selvitetään eläinten määriä

Nisäkkäiden lumijälkiä käytetään hyväksi myös, kun lasketaan riistalajien talvisia määriä. Laskenta-aika on tammikuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin sääoloista ja lumitilanteesta riippuen. Maastossa kuljetaan vuodesta toiseen kartalle merkitty vakioreitti, riistakolmio. Kolmion sivut ovat neljän kilometrin mittaiset, joten reitin pituudeksi tulee 12 kilometriä. Reitillä merkitään ja lasketaan kaikki laskijan reitin ylittävät jäljet.

Hirvi. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Hirvi. Kuva: Risto Salovaara/YleHirvi. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Metsäkauris. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Metsäkauris. Kuva: Risto Salovaara/YleMetsäkauris. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Myyrä tai päästäinen. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Myyrä tai päästäinen. Kuva: Risto Salovaara/YleMyyrä tai päästäinen. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Orava. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Orava. Kuva: Risto Salovaara/YleOrava. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Metsäjänis tai rusakko. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Metsäjänis tai rusakko. Kuva: Risto Salovaara/YleMetsäjänis tai rusakko. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Saukko. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Saukko. Kuva: Risto Salovaara/YleSaukko. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Kettu. Kuva: Risto Salovaara/Yle

Kettu. Kuva: Risto Salovaara/YleKettu. Kuva: Risto Salovaara/Yle
Eläinten jälkiä hangella. Grafiikka: Timo Juuti/YLE

Eläinten jälkiä hangella. Grafiikka: Timo Juuti/YLEEläinten jälkiä hangella. Grafiikka: Timo Juuti/YLE
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.