Hyppää pääsisältöön

Joen pohjassa kimalsi kulta

Dokumentti kolmen sukeltajan kullanetsintäretkestä on kuvattu Lapin Kultalassa ja lähistön jokivarsilla. Uuvuttavan seikkailun aikana sukeltajaryhmä kokee jotain "perustavaa, maailmojen syntyyn ja elämän alkuun liittyvää."

Retkikunnan oppaina toimivat Niila Magga, Juhani Magga, Lars Jahnsson, Peter Jahnsson, Per-Olof Jahnsson, Saga Jahnsson sekä Viktor Koivula, joka tietää kullasta kaiken sen, minkä siitä on ihmisen opittavissa.

Ivalojoki on matkan ensimmäinen osa. Matka alas Kutturasta Kultalaan vaatii "sauvomista, kiskomista, väsymistä tunnista toiseen kaksikymmentä tuntia putkeen."

Sukeltajilla on käytössä imuri, joka imee veden mukana kivet, hiekan ja lietteen peltiseen torveen. Lopullinen kullan erittely tapahtuu vaskoolissa vaskaamalla.

Raskaiden ja pettymysten täyttämien päivien jälkeen näkyy pohjassa jotain, joka saa sammakkomiehen unohtamaan kaiken kokemansa kylmyyden ja kivun. Nimittäin aika ei ole himmentänyt sen väriä eikä sen vaikutusta.

(Dokumentista on leikattu osia tekijänoikeudellisista syistä.)

Teksti: Antti Majala

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto