Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näin pidät kotisi puhtaana ilman suursiivouksia

Kuva: Riikka Kurki / Yle imuri

Siivoaminen on taitolaji, jossa toiset pärjäävät paremmin kuin toiset. Vaikka hommaa ei rakastaisikaan, näillä ohjeilla voit pitää kotisi sellaisessa kunnossa, että urakkaluonteiset suursiivoukset voi unohtaa kokonaan.

Espoon kotityöpalveluyrittäjien varapuheenjohtaja Marja-Leena Laine siivoaa työkseen asiakkaidensa koteja. Hänen vinkkejään noudattamalla jokaisesta voi kehkeytyä iloinen ja stressitön siivooja.

Viikottaisen perussiivouksen työjärjestys

 • Poista isot roskat käsin
 • Imuroi sohvat,nojatuolit, tyynyt ja mahdolliset muut kohteet
 • Imuroi matot ja lattiat
 • Pyyhi joka toinen viikko lattiapinnat levymopilla, puhdistusaineena laimennettu yleispuhdistusaine suihkupullosta
 • Pyyhi pölyt kuivalla mikrokuituliinalla, tahroihin vesi tai laimennettu yleispuhdistusaine suihkupullosta
 • Pese WC-pytty laimennetulla yleispuhdistusaineella ulko- ja sisäpuolelta
 • Pyyhi joka toinen viikko seinä- ja lattiakaakelit
 • Puhdista tavallista huolellisemmin joku vapaavalintainen kohde

Siivousvälineiden kunnossa, käytännöllisyydessä ja puhtaudessa on usein parantamisen varaa. Siivousvälineet pitää olla helppo ottaa esille. Siivousliinoja ja pyyhkimiä kannattaa pestä usein. Siivousvälineiden uusimiskynnys on syytä pitää matalalla.

Säännöllinen, kerran viikossa tapahtuva perussiivous on kodin kunnossa pysymisen kannalta kaikkein tärkeintä. Perussiivoukseeen kuuluvat imurointi, pölyjen pyyhkiminen ja wc:n siivoaminen. Jos jokaisella siivouskerralla vielä siivoaa jonkun nurkan tai kohteen erityisen huolellisesti, ollaan jo hyvin lähellä tilannetta, että erityiset suursiivoukset voi unohtaa kokonaan.

- Viikkosiivousrutiinista on hyvä pitää kiinni, muuten kannattaa tehdä inspiksen mukaan. Jos siivoaminen on todellista pakkopullaa, niin silloin kannattaa komentaa itseään ainakin kerran kuukaudessa vaikka pyyhkimään keittiökaapin ovet tai imuroimaan pölyt lampunvarjostimesta. Hirveän paljon helpommalla siivouksesta pääsee myös, jos ottaa tavakseen pyyhkiä liat pois heti kun niitä huomaa, opastaa Marja-Leena.

Kostutuspullo ja liina. Kuvitus: Riikka Kurki / Yle

Siisteys vaatii järjestelmällisyyttä ja säännöllisyyttä. Näitä Marja-Leena Laineen vinkkejä noudattamalla kotisi pysyy puhtaana ilman suursiivouksiakin.

1. Sisusta koti helposti siivottavaksi

 • Avohyllyjen sijaan ovellisia kaappeja ja laatikostoja
 • Esillä olevien pienten koriste-esineiden määrä minimiin ja nekin vitriiniin
 • Vaihda vanhat pölyä keräävät matot uusiin moderneista materiaaleista valmistettuihin mattoihin
 • Laita käyttämäsi tavarat aina heti käytön jälkeen omiin säilytyspaikkoihinsa

2. Hanki tarkoituksenmukaiset siivousvälineet

Hyvä pölynimuri

 • Pitkä sähköjohto
 • Kevytrakenteinen ja helppokulkuinen
 • Säädettävä imuteho
 • Imurin mukana kulkevat lattiasuulake, harjasuulake, rakosuulake

Siivousliinoja, astiaharja

 • Siivousliinat mikrokuitua, pestävissä pesukoneessa
 • Astianpesuharja on monikäyttöinen väline, sillä voi pestä esim. lavuaarin
 • Ennen roskiin heittämistä täysin palvelleella astianpesuharjalla kannattaa puhdistaa kylpyhuoneen lattiakaivo

Kostutuspullo pesuaineliuosta varten

 • Suihku- tai kostutuspullo, johon laimennat pesuliuoksen yleispesuaineesta

Varrellinen levymoppi

 • Tupsumoppia hygieenisempi ja tehokkaampi valinta
 • Moppia ei kastella väljässä vedessä, vaan laimennettu yleispuhdistusaine suihkutetaan puhdistettavalle pinnalle suihkupullosta
 • Levymoppi voidaan pestä pesukoneessa

WC-harja ja kuivain kylpyhuoneeseen

 • Muodoltaan pyöreä,mahdollisimman pitkäharjaksinen ja pehmeä WC-harja
 • Pitkävartinen kuivauslasta tai teräkuivain

3. Tee viikkosiivous ja valitse lisäksi joku näistä:

 • Hyllyjen tai komeroiden ovien pyyhkiminen
 • Keittiön pintojen, lattialistojen tai kaapin ovien/päällyksien pyyhkiminen
 • Liesituulettimen puhdistaminen
 • Sälekaihtimien imurointi
 • Kattovalaisimien puhdistaminen
 • jne...

Muista myös:

 • Hellan takaosa, takana oleva seinä ja lattia puhdistetaan vähintään kerran vuodessa.
 • Keittiön kylmäkalusteiden takaritilät imuroidaan harjasuulakkeella kerran vuodessa.
 • Kylpyhuoneen lattiakaivo avataan ja puhdistetaan noin neljä kertaa vuodessa.

Älä tamppaa, imuroi!

Imurointi. Kuvitus: Riikka Kurki / Yle

Kodin tärkein siivoustoimenpide on imurointi. Ennen sitä kannattaa poimia käsin isommat roskat pois. Esimerkiksi hammastikku saattaa tukkia imurin.

Erilaiset suulakkeet helpottavat siivoamista: harjasuulakkeella saa pölyt kätevästi pois sähkö- ja av-johtojen joukosta. Harjasuulakeella viodaan imuroida myös sälekaihtimet, verholautojen päällykset ja valaisinten varjostimet.

Rakosuulaketta käytetään ahtaiden paikkojen imuroinnissa.

Mattojen ja lattioiden lisäksi imuroidaan sohvat, nojatuolit, tyynyt, vuoteet, patjat, petauspatjat…

Mattojen ja vuodevaatteiden ulkona tamppaaminen on Marja-Leenan mukaan turhaa. Tuulettumaan nämä toki voi viedä, jos haluaa tekstiileihin raikkaan tuoksun.

Vuodevaatteissa pesiviä pölypunkkeja ei Marja-Leenan mukaan nykyään enää juurikaan tapaa. Huoneilma on yleensä niin kuivaa, etteivät punkit viihdy. Tämänkään takia vuodevaatteita ei tarvitse ulkoiluttaa.

Lakanat ja tyynyliinat vaihdetaan parin viikon välein. Tyynyt olisi syytä pestä kolmen kuukauden välein.

Tyynyjen pesu. Kuvitus: Riikka Kurki / Yle

Lopeta vedellä ja pesuaineella lotraaminen

Pölyt pyyhitään kuivalla mikrokuituliinalla. Tahrat pyyhitään vedellä tai laimennetulla yleispuhdistusaineella kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla. Jos pyyhittävä pinta on hyvin arka, silloin ehdottomasti pelkkää vettä. Erityisiä pölysuihkeita Marja-Leena ei suosittele.

Pölyhuiska voi olla kätevä korkeista paikoista pölyjä pyyhittäessä. Pientä huiskaa voi käyttää esim. koriste-esineistä pölyjä pyyhittäessä. Aika-ajoin nekin pitää puhdistaa liinalla.

Kuivien tilojen lattiapinnat pyyhitään levymopilla ja puhdistusaine laimennetaan suihku- tai kostutuspulloon, josta se suihkutetaan tahrakohtiin. Väljällä vedellä ja siihen kastettavalla lankamopilla peseminen on epähygieenistä ja tehotonta.

Kohtuutta pesuaineiden käyttöön myös WC:ssä ja kylpyhuoneessa

WC-pönttö pitää puhdistaa ulko- ja sisäpuolelta vähintään kerran viikossa. Mikäli pytty tarvitsee tujumpaa pesuainetta, ph-arvoltaan hapan, kosteiden tilojen puhdistusaine on oikea valinta.

Pikapuhdistuksen WC-istuimen reunuksille voi tehdä suihkutettavalla yleispuhdistusaineella ja wc-paperilla pyyhkimällä.

Jos jokainen viitsii siivota jälkensä, tilat pysyvät puhtaampana ja helpompana siivota

Kylpyhuoneen suihkutilaan kertyy saippuajäämiä ja ihorasvaa. Suihkun seinät ja lattiat tulisi pyyhkiä vähintään joka toinen viikko. Marja-Leena ehdottaa kokeiltavaksi tavallista astianpesuainetta, sillä se irrottaa rasvaa. Mikäli astianpesuaine ei tehoa, kannattaa valita ph-arvoltaan emäksinen puhdistusaine.

Suihkutilan kalkkisaostumat saattavat vaatia puolestaan hapanta pesuainetta.

Suihkutilassa pätee sama kuin muuallakin: jos jokainen käyttäjä viitsii siivota jälkensä, tila pysyy puhtaanpana ja helpompana siivota. Suihkun lattia tulisi kuivata lattialastalla tai teräkuivaimella aina peseytymisen jälkeen. Tunnollisimmat suihkuttelijat kuivaavat käyntinsä jälkeen myös seinät.

WC:n ja suihkun lattia pyyhitään levymopilla. Tosin kuin muissa huonetiloissa, moppi saa olla nyt märkä. Pesuaineena yleis- tai kosteiden tilojen puhdistusaine.

Muokattu 28.2.2014: Kieliasun korjauksia

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.