Hyppää pääsisältöön

Päihdetutkija: Kannabiksen kotikasvatuksen salliminen olisi pieni paha

Suomessa takavarikoidaan yhä enemmän kannabiskasveja kodeista. THL:n tutkija sanoo, että pienimoitoista kasvattamista voisi katsoa sormien läpi.

Kannabis // Kuva: EPA/ CAROLINE SEIDEL

Suomen Keskusrikospoliisin tuoreet luvut vuodelta 2013 kertovat, että kannabiskasveja on takavarikoitu ennätystahtiin. Viime vuonna kasveja otettiin poliisin haltuun 23 000 kappaletta, mikä on 5000 enemmän kuin edellisen vuotena. Yle Uutiset kertoo, että tyypillisesti kodeista otetaan talteen 2-10 kasvia.

Samaan aikaan Suomessa on vireillä kansalaisaloite sallivamman kannabis-lainsäädännön puolesta. Kotikasvatus omaan käyttöön haluttaisiin sallia. YleX Etusivussa vieraillut Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkija, Tuukka Tammi, on samoilla linjoilla.

- Kansainvälisten esimerkkien perusteella voi sanoa, että rankaisematta jättämisen takia kannabiksen käyttö tuskin räjähtäisi käsiin. Esimerkiksi sakkorangaistuksen ennaltaehkäisevä teho ei ole kummoinenkaan, Tammi sanoo YleX:lle.

- Tutkijan näkökulmasta katsottuna kyse on saatavuuden lisääntymisestä. Jos kotikasvatusta aletaan katsomaan sormien läpi, en usko sen hirveästi lisäävän käyttöä. Tosin emme voi tietää sitä varmasti.

"Suoraan pois rikollisilta huumemarkkinoilta"

Nykyisen käytännön järkevyys on herättänyt epäilyjä, kun poliisi tekee ratsioita ihmisten koteihin. Jotkut näkevät sen resurssien hukkaamisena, kun olisi tärkeämpääkin tekemistä. Tammi on osittain samaa mieltä, mutta hän muistuttaa siitä, että kaikkiin päihteisiin liittyy haittoja.

- Kymmenettuhannet suomalaiset ovat joskus kokeilleet kasvatusta. Aktiivisia on muutamia tuhansia. En usko muutaman kasvin riittävän muuhun kuin omaan ja kaveriirin käyttöön. Isompi kasvatustoiminta on asia erikseen.

Tutkimusten mukaan kasvattajat ovat suomalaisia nuoria miehiä, jotka ovat hyvin tavallisista taustoista, eivätkä eroa merkittävästi muusta väestöstä. Sen perusteella rangaistusten lieventämistä on pidetty yhtenä ratkaisuna.

- Se on looginen perustelu, jos kyseessä on pienimuotoinen kasvattaminen. Se on suoraan pois rikollisilta huumemarkkinoilta. Kannattaisi pohtia, mitä voidaan tehdä yleisimmin käytetyn laittoman päihteen irrottamiseksi rikollisista markkinoista.

Sen sijaan Coloradon malli olisi täysin eri asia. Tammen mukaan se johtaisi saatavuuden merkittävää lisääntymistä kaikille ja sen myötä myös kannabiksen käytön lisääntymistä.

_TV2:ssa nähdään tiistaina 4.3. aiheeseen liittyvä A2-lähetys, jonka chattiin toivotaan mahdollisimman paljon osallistujia._

Lue myös:

Marihuanan kotikasvatuksesta yhä kovia rangaistuksia Suomessa – osa asiantuntijoista haluaisi muutoksen lakiin

Marihuanakauppiaan suomalaispuoliso: "Aika haipakkaa on ollut"

Tutkija: Keskustelu kannabiksen käyttörangaistuksesta on käytävä jossain vaiheessa

Lähteet: YleX Etusivu