Hyppää pääsisältöön

Saimaan saarelaiset olivat kahdesti vuodessa vankeudessa

Puumalan Lintusalo oli kelirikkojen aikaan lähes eristettynä muusta maailmasta. Saarelaiset odottivat pengertien valmistumista "kuin lehmät kesää". Mukana dokumentissa on mm. seppä Nestori Reponen, joka myöhemmin ikuistettiin Juha Vainion lauluun viiksekkäistä vanhoistapojista.

Tietolaatikko

Seppä Nestori Reponen oli esikuvana Juha Vainion Vanhojapoikia viiksekkäitä -laulun päähenkilölle. Reijo Ikävalkon Vainio-elämäkerran (Täyttä elämää – Junnu, Gummerus 1998) mukaan laulun idean lauluntekijälle esitti oheisen ohjelman toimittaja Veikko Kilkki. Dokumenttia tehtäessä Reponen oli kertonut hänelle mm. norppien musiikinrakkaudesta ja verrannut niitä Saimaan muihin "viiksekkäisiin vanhoihinpoikiin". Vainio risti päähenkilön kuitenkin "Nestori Miikkulaiseksi" kotkalaisen jalkapalloilijaystävänsä mukaan. Reponen kuoli tapaturmaisesti vuonna 1982.

Vuonna 1971 Puumalassa laskettiin olevan tuhatkunta vähintään omakotitontin kokoista saarta. Kuntalaisista 70 prosenttia asui saarissa tai niihin verrattavissa niemekkeissä.

Syksyisin ja keväisin saarelaiset saattoivat kelirikon tähden joutua pitkiksi ajoiksi mottiin. Kelirikot kestivät pahimmillaan yhteensä jopa kolme kuukautta. Täydellisesti oltiin joka vuosi saarroksissa ainakin kuukauden verran.

Keväisin pyryt tukkivat tiet ja samalla jäälle nousi vettä. Kelirikkoaikana voi jäällä yrittää kulkea korkeintaan aamuisin, sillä iltapäivisin ei vetinen kohvakerros enää kestänyt traktoria, autoa tai hevospelejä. Pakko oli kuitenkin yrittää, sillä tavaraa oli saatava saareen ja sieltä pois.

Lintusalon saaren pienen koulun oppilaista monet olivat vaarassa pudota koulumatkallaan jäihin. Pahimpana aikana muista saarista tulevat majoittuivat Lintusaloon sukulaisten luo. Hukkumisonnettomuuksia tapahtui melkein vuosittain, ja 20 vuoden aikana oli muutamia koululaisiakin menehtynyt.

Postimies Veikko Reponen teki silti henkensä uhallakin taivalta päivittäin – milloin suksilla, jalkaisin, moottorikelkalla, mopolla, autolla tai veneellä. Hän oli saarelaisten säännöllinen yhdysside mantereelle. Tärkeä oli myös puhelinkeskus, jota emäntä Aino Korhonen hoiti muiden töidensä ohessa tai päinvastoin. Puhelimen ja sähkön tulo Lintusaloon oli "kuin siirtyisi kivikaudesta rautakauteen".

Käsitöitä ja kaunokirjallisuutta

Monenlaisia käden taitoja hallitseva Nestori Reponen kertoo oman kelirikkoaikansa kuluvan työn ilossa, vaikka elämä kaukana naapureista ei ollutkaan helppoa. Jos naista kaipasi, piti olla rohkeutta mennä mantereelle: "Mitä kauempaa naisen hakee, sen herttaisempi se saattaa olla."

Saaren naiset harrastivat saarrosaikaan käsitöitä marttojen ja lähetysseuran ompelupiireissä. Saarella oli myös pieni kirjasto, jonka 30 kirjaa mahtuivat isoon puulaukkuun. Laukun sisältö uusittiin pari kertaa vuodessa.

Lintusalolaiset eivät mielestään olleet tuoneet tietoiveitaan kyllin voimakkaasti julkisuuteen, mutta nyt oli saareen jo suunnitteilla pengertie. Se valmistui neljä vuotta oheisen dokumentin jälkeen.

Tietä odotellessa motitettujen ahdistuneisuutta lievensi kelirikkolaiva, joka kulki pari kertaa viikossa kelien annettua myöten. Keväisin aluksen tulo laituriin oli "kuin vankeusajan päättyminen", kuvasi ohjelman tekijä Veikko Kilkki eräänkin emännän tuntoja.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  Kukapa ei olisi kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista?

  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

  Martti Suosalo Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

 • Reinikaisia "Niin maan perusteellisesti!"

  Suosikkisarjan alkuperäiset, täysimittaiset jaksot.

  Konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen oli vuosina 1978 ja 1980 esitetyn Tankki täyteen -tv-sarjan suosituimpia hahmoja. Reinikaisen viisitoista, alkuperäistä ja täysimittaista jaksoa julkaistaan Yle Areenaan osana Toivotut-draamajulkaisua. Sarja jää pysyvästi katsottavaksi palveluun.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Kummelin rienaavat ja riehuvat varikset raakkuivat "Heii kaverii!"

  Kukapa ei olisi kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista?

  Kukapa ei olisi joskus kärsinyt ivallisesti raakkuvista variksista? Tämä mustaselkäinen kaksikko kiusaa ja keppostelee kuitenkin ihan omassa sarjassaan. Siipiveikot menevät herkästi henkilökohtaisuuksiin ja useimmat kolttoset voisi tuomita silkkana väkivaltana. Kummelin variskaksikko rienasi koko Suomen tv-kansaa vuosina 1992 ja 1993. Artikkeliin on koottu lintusten edesottamukset.

 • Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

  Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

  Dokumentissa seurataan kansallispuiston elämää vuonna 1989. Koloveden alueella on runsaasti metsiä ja se edustaa näytävine kallioineen suomalaista järvierämaata parhaimmillaan. Puistossa on tiheä saimaannorppakanta ja alueelta on löydetty myös kalliomaalauksia.

 • Martti Suosalo – ostoskanavakielto ja menestyksen salaiset aseet

  Martti Suosalo Seitsemäs taivas -ohjelmassa 2012.

  Hiivasyndroomakuuri, Turkan haamu, paniikkihäiriö ja ostoskanavakielto – Martti Suosalo poimii värikkäitä hetkiä elämästään Maarit Tastulan haastateltavana. Miksi verhot menivät kiinni kuukaudeksi? Yrittikö uskonnollinen lahko huumata näyttelijän? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

 • Reinikaisia "Niin maan perusteellisesti!"

  Suosikkisarjan alkuperäiset, täysimittaiset jaksot.

  Konstaapeli Artturi Sakari Reinikainen oli vuosina 1978 ja 1980 esitetyn Tankki täyteen -tv-sarjan suosituimpia hahmoja. Reinikaisen viisitoista, alkuperäistä ja täysimittaista jaksoa julkaistaan Yle Areenaan osana Toivotut-draamajulkaisua. Sarja jää pysyvästi katsottavaksi palveluun.

 • Siskossa ja sen veljessä oli kaikki, sanoi Hardwick itsekin

  Sarja oli Hardwickin taidonnäyte tabujen rikkomisesta

  Vuonna 1986 esitetty kuusiosainen komediasarja Sisko ja sen veli onnistui yli odotusten jopa isänsä Neil Hardwickin mielestä. Tuija Ernamon ja Ilmari Saarelaisen puheenparresta kummunnut dialogi tiivistyi Hardwickin otteessa timantinkovaksi huumoriksi. Uutta olivat rytmi ja aiheet: tässä sarjassa rikottiin tabuja vastaansanomattoman ytimekkäästi.

 • Onnea Neil Hardwick! Tunnetko sitaatit ohjaajan teoksista?

  Muistatko, kuka sanoi nämä lauseet?

  Neil Hardwick täyttää 70 vuotta 22. heinäkuuta. Sen kunniaksi Areenaan julkaistaan lisää hänen ohjaamiaan sarjoja, jotka kutittelevat nauruhermoja. Sisko ja sen veli sekä Reinikainen ovat katsottavissa nyt. Tankki täyteen löytyy Areenasta jo ennestään.

 • Se aito oikea Andy McCoy – The Real McCoy on fiktiota ja dokumenttia yhdistävä elokuva maamme yhdestä tunnetuimmasta rokkarista

  The Real McCoy on mieleenpainuva kertomus Andy McCoysta.

  Pikimustat hiukset, kirjavia huiveja ja hattuja. Röyhelöä, koruja ja kajaalia. Suuri rakkaus musiikkiin sekoitettuna kyltymättömään rock-asenteeseen – kyseessä on tietysti Andy McCoy. Pekka Lehdon ohjaamassa The Real McCoy -elokuvassa (1999) kuvataan kiistatta Suomen yhden tunnetuimman rock-muusikon elämää dokumentaation ja fiktion kautta.

 • Suomen presidentit – tasavallan ensiaskeleita ja vallan vaiheita

  Presidentit kautta aikain kuvina ja äänessä.

  Elävän arkiston kooste esittelee Suomen presidentit Ståhlbergista Niinistöön arkistofilmien, tv-ohjelmien ja audioiden kautta. Varhaisimmistakin presidenteistä löytyy liikkuvaa kuvaa, sillä filmille on aikoinaan taltioitu muun muassa virkaanastujaispuheita. Ja mitä pidemmälle mennään, sitä enemmän löytyy myös epävirallisempaa kuvamateriaalia – presidentit ovat tulleet lähelle kansaa television välityksellä ja esitelleet niin harrastuksiaan kuin lemmikkejään.

 • Luotsi on merten henkivartija

  Luotsiveneet ovat elintärkeitä merellä työskennellessä.

  Vuonna 1994 julkaistu Meri työmaana -dokumentti käy läpi luotsien historiaa aina 90-luvulle asti. Dokumentin ovat toimittaneet Bosse von Willebrand ja Rikard Thölix.

 • Karvian ourat – uniikki saariryhmä Selkämerellä

  Ohjelma vuodelta 1971.

  Vuonna 1971 valmistuneessa tunnelmallisessa dokumentissa Karvian Ourat tutustutaan Ouran saaristoon ja asukkaisiin. Ourat on ainutlaatuinen saaristo avomeren tuntumassa. Selkämerellä sijaitseva, sadoista saarista ja luodoista koostuva säpäleinen kokonaisuus on maisemallisesti poikkeuksellisen merkittävä. Pirunpellot ja louhikko luovat saariryhmälle ominaisen maiseman.

 • Merikartan reunoilla – suomalaista saaristoa linssin läpi

  Lähde saaristomatkalle arkisto-ohjelmien parissa.

  Viettelevien postikorttimaisemien ohella osa saaristoromantiikan lumoa on eristäytyneisyys ja meren mahdin edessä nöyrtyminen. Kaukaiset luodot ja autiot majakat eivät lakkaa kiehtomasta venematkailijoita, mutta millaista on syrjäinen saaristolaiselämä paikallisväestön silmin? Nosta ankkuri ja lähde Elävän arkiston luotsaamalle merimatkalle Suomenlahdelta Perämerelle saaristoaiheisten dokumenttien parissa.