Hyppää pääsisältöön

Suomen talouden taikalinja

MOT: Voodootalous otti vallan
MOT: Voodootalous otti vallan Kuva: Yle, Mot voodootalous otti vallan

Vajeet ja pakot hallitsevat suomalaista talouskeskustelua. Talouspolitiikan päätöksiä tehdään milloin budjettivajeen, milloin taas vaihtotaseen vajeen tai kestävyysvajeen pakottamana.

Perinteiset teemat nousevat jälleen esiin, kun hallitus tämän kuun lopussa kokoontuu kehysriiheen puimaan valtiontalouden tilaa.

MOT kysyy, löytyykö suomalaisen talouspolitiikan takaa yhtenäistä linjaa tai ideologiaa. Etenkin veropäätöksistä paljastuu yhtenäinen ketju: veroja – ja varsinkin yritysten maksamia veroja – on alennettu rivakasti.

MOT:n selvityksestä käy ilmi, että niin kutsutun tarjonnan taloustieteen näkökulmat ovat nousseet talouspolitiikassa tärkeään asemaan. Niissä korostetaan verojen alentamisen lisäksi mm. työvoiman tarjonnan lisäämistä työehtoja heikentämällä.

Veroja – ja varsinkin yritysten maksamia veroja – on alennettu rivakasti.

”Nähdäkseni suomalainen talouspoliittinen päätöksenteko on lähes yksinomaan taloustieteilijöiden hallitsemaa. Aika monet sellaiset päätökset, joita suomalaisessa talouspolitiikassa jatkuvasti tehdään, eivät vastaa esimerkiksi puolueiden ideologisia intressejä. Ne nähdään välttämättöminä, koska taloustieteilijät tai muut talouden asiantuntijat suosittelevat niitä”, sanoo tutkija Lauri Holappa Helsingin yliopistosta.

”Aikaisemmin keynesiläisellä talousajattelulla ja suhdannepolitiikalla oli paljon vahvempi asema. Silloin katsottiin, että valtio voi ja sen jopa pitää luoda työpaikkoja tai varmistaa työllisyyttä ja mahdollisuuksien mukaan myös tasoittaa suhdanteita. Se on jäänyt taka-alalle, ja nyt painotetaan markkinoiden vapaata toimintaa kaiken lähtökohtana”, Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen sanoo.

Tarjonnan taloustiedettä on kutsuttu ”voodoo-taloudeksi”. Nimitys juontaa juurensa reilun kolmen vuosikymmenen päähän, jolloin Ronald Reaganin kanssa Yhdysvaltain presidenttiehdokkuudesta kamppaillut George Bush vanhempi moitti Reaganin veronalennuslupauksia voodooksi.

”(Silloin) väitettiin, että jos tuloveroja alennetaan, se sama raha virtaa takaisin valtion kassaan, kun talous kasvaa niin voimakkaasti tämän ansiosta. Tämä tuomittiin silloin voodoo-taloustieteeksi, ja kyllä se varmaan edelleenkin on sitä”, Honkanen sanoo.

Jyrki Kataisen (kok) hallitus on puolustanut yritysveron keventämistä samaan tyyliin kuin Reagan omia veropäätöksiään.

MOT: Voodoo-talous otti vallan
maanantaina 3.3.2014 TV1 klo 20:00

Raportteja ja selvityksiä

Media ja blogit

Muut

Haastatellut

 • Lauri Holappa, tutkija, Helsingin yliopisto
 • Markku Kuisma, professori, Helsingin yliopisto
 • Jukka Pekkarinen, talouspolitiikan koordinaattori, valtiovarainministeriö
 • Pertti Honkanen, johtava tutkija, Kela
 • Kari Mäkinen, arkkipiispa
 • Tuija Hanhisalo, kassa
 • Katja Mechelin, siivooja
 • Eija Lyttinen, lehdenjakaja
 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.