Hyppää pääsisältöön

Teemu Selänne kiekkotähtenä, isänä ja idolina

Pertti Pesosen ohjaama dokumentti seuraa Teemu Selänteen NHL-uraa ja elämää Kaliforniassa sekä kahden suomalaisen pojan tarinaa, joiden elämässä Teemu on mukana esikuvana.

Teemu Selänne pelasi ensimmäisen NHL-ottelunsa vuonna 1992 Winnipegin joukkueessa. Seuraavat vuodet olivat menestyksen aikaa, Selänne valittiin mm. NHL:n kuukauden pelaajaksi ja The Hockey News lehti nimesi hänet vuoden tulokkaaksi.

Kesken kauden vuonna 1996 Selänne yllättäen myytiin Mighty Ducks of Anaheimiin. Dokumentin kuvausten aikoihin Anaheimilla ei mennyt hyvin. Teemunkaan maalinteko ei sujunut ja tappiot koettelivat mielialaa. Haastattelussa hän toteaa, että lopulta vain intohimo lajiin ajaa eteenpäin ja auttaa kestämään rankan NHL-uran nurjemmatkin puolet.

Dokumentissa nähdään myös Teemun perhe-elämää vaimo Sirpan ja kaksospoikien kera. Jääkiekko määrittää koko perheen arkea ja Sirpa on hyväksynyt, että sen ehdoilla eletään.

Teemun isä Ilmari Selänne sanoo jännittävänsä Teemun otteluita. Ensimmäisenä mielessä on loukkaantumisilta välttyminen, sitten joukkueen menestys ja vasta kolmantena Teemun onnistumiset. Isä on uhrannut jääkiekolle paljon, kerran hän vaihtoi työpaikkaakin, jotta ehtisi paremmin kuljettamaan Teemua harjoituksiin ja otteluihin.

Teemu toteaa ettei urasta olisi tullut mitään ilman vanhempien panostusta. Ratkaisevaa tukea monelle nuorelle jääkiekkoilijalle ovat käytännön asiat, kuten saako kyydin harjoituksiin vai joutuuko taivaltamaan raskaan treenikassin kanssa yksin bussipysäkille.

Teemun luodessa uraa NHL:ssä käy yhdeksänvuotias lätkäfani Atte Aalto toisenlaista taistelua Suomessa. Teemun pokaalit ovat hänelle tuttuja, sillä ne ovat esillä Lastenklinikan vitriinissä.

Atte kärsii hydrogefaliasta, aivojen nestekierron häiriöstä. Lääkäri ennusti aikoinaan, ettei Atte pysty koskaan liikkumaan omin avuin, mutta toisin kävi. Nelivuotiaana hän pelasi jo jääkiekkoa.

Antti Oikarinen on puolestaan samassa iässä kuin Teemu aikoinaan päättäessään lopettaa koulun ja panostaa jääkiekkoon. Tiukat treenit vievät Antinkin ajan, mutta lukioon on silti tarkoitus mennä. Antti muistaa Teemun esikouluajoilta, jolloin tämä oli töissä Vallikallion päiväkodissa.

Kesällä Teemun saapuessa Suomeen Atte ja Antti saavat tilaisuuden kohdata idolinsa. Tenniskentän laidalla Antti pääsee vaihtamaan Teemun kanssa ajatuksia jääkiekosta ja treenaamisesta.

Aten kesä huipentuu Vuokatissa pidettävään kiekkokouluun ja Teemun oppiin. Kahdenkeskinen juttutuokio on liikuttava, Aten kysyessä Teemulta: ”Miks sun pokaalit on siellä Lastenklinikalla?”.

Teemun oma unelma oli vielä dokumentin kuvausten aikaan toteutumatta. Hän sanoo, että aamuisin on mielessä vain yksi päämäärä, Stanley Cupin voitto. Se toteutui lopulta monien vaiheiden jälkeen Anaheimin riveissä vuonna 2007.

(Dokumentista on tekijänoikeussyistä leikattu pois otteet NHL-otteluista.)

Teksti: Heidi Sommar