Hyppää pääsisältöön

Kirkonmiehet hermostuivat talouteen

Paavi Franciscus
Paavi Franciscus Kuva: EPA paavi franciscus

Länsimaissa harjoitettu talouspolitiikka on saanut useat kirkonmiehet suhtautumaan harjoitettuun linjaan yhä kriittisemmin. Talouspolitiikkaan ovat ottaneet kantaa niin paavi Franciscus ja Englannin kirkon piispat kuin arkkipiispa Kari Mäkinenkin.

Katolista kirkkoa johtava paavi Franciscus kirjoitti viime marraskussa, että "syrjäyttämisen ja epätasa-arvon talous” tappaa.

”Miten se ei ole uutinen, kun ikääntynyt koditon kuolee kylmään, mutta se on uutinen, jos pörssikurssit laskevat kaksi pistettä”, paavi kysyi apostolisessa kehotuskirjeessään Evangelii gaudiumissa (Evankeliumin ilo).

Paavin mukaan kaikki on nykyisin alistettu ”kilpailulle ja vahvimpien eloonjäännille, ja sille että vahvat lihovat köyhien kustannuksella”.

Paavi käsittelee kirjeessään myös trickle-down- eli tihkumisteoriaa, joka usein liitetään tarjonnan taloustieteeseen.

Paavi ihmetteli, miksi jotkut ”edelleen puolustavat tihkumisteorioita, joissa oletetaan, että vapaiden markkinoiden kiihdyttämä talouskasvu väistämättä johtaa oikeudenmukaisuuden ja syrjimättömyyden kasvuun maailmassa”.

”Tämä mielipide, jota faktat eivät ole koskaan vahvistaneet oikeaksi, kertoo raa’asta ja naiivista uskosta talousvaltaa käyttävien hyvyyteen ja vallitsevan talousjärjestelmän toimintaan.”

Paavi kutsui kehitystä ”piittaamattomuuden globalisaatioksi”.

”Vaurauden kulttuuri turruttaa meidät, ja riemuitsemme, jos markkinat tarjoavat meille jotain uutta ostettavaa. Samaan aikaan ne, jotka joutuvat mahdollisuuksien puutteessa elämään kituuttaen, näyttävät osallistuvan näytelmään, joka ei kosketa meitä.”

Paavin mukaan “markkinoiden täydellistä vapautta ja rahakeinottelua” puolustavat ideologiat kiihdyttävät entisestään tuloeroja: ”Näin on syntynyt uusi, näkymätön ja usein virtuaalinen tyrannia, joka yksipuolisesti ja säälimättömästi määrää omat lakinsa ja sääntönsä.”

Anglikaanipiispat
syyttivät Cameronia

Kaksikymmentäseitsemän Englannin anglikaanisen kirkon piispaa syytti pari viikkoa sitten pääministeri David Cameronin hallituksen leikkauspolitiikkaa ”vaikeuksien ja nälän synnyttämisestä”.

”Britannia on maailman seitsemänneksi suurin talous, ja silti ihmisillä on nälkä”, piispat kirjoittivat.

Piispojen mielestä Cameronilla on ”moraalinen velvollisuus” tehdä jotain kasvavalle nälkää kokevien joukolle.

Viime vuoden pääsiäisen jälkeen puoli miljoonaa ihmistä on turvautunut ruokajonoihin Englannissa. 5 500 ihmistä vietiin viime vuonna sairaalaan aliravitsemuksen seurauksena.

Piispojen kirjeen julkaissut Daily Mirror -lehti luonnehti piispojen syytöksiä ennenkuulumattomiksi. Edellisen kerran kirkko reagoi näin voimakkaasti Margaret Thatcherin hallituksen leikkauspolitiikkaan 1980-luvulla.

Myös Britannian katolinen kirkko on reagoinut talouspolitiikkaan. Arkkipiispa Vincent Nichols on kutsunut hallituksen tekemiä menoleikkauksia ”häpeällisiksi”.

Arkkipiispalla
köyhyysryhmä

Evankelis-luterilaisen kirkon ylin johtaja, arkkipiispa Kari Mäkinen on myös osallistunut talouskeskusteluun.

Arkkipiispa Mäkinen
Arkkipiispa Mäkinen Arkkipiispa Mäkinen Kuva: Yle, Mot mäkinen

Nykyistä hallitusta koottaessa Mäkinen kasasi ”köyhyysryhmän”, joka esitti hallitusohjelmaan ehdotuksia heikoimmassa asemassa olevien ihmisten puolesta. Ryhmä halusi muun muassa perusturvan ja asumistuen vahvistamista.

Mäkinen korosti MOT:lle, että ”verotus ei ole koskaan pelkästään talouspoliittinen väline”.

”Verotuksella on aina vaikutusta myös koko yhteiskuntapolitiikkaan, myöskin sosiaalipolitiikkaan ja sosiaaliseen eheyteen ja sitä kautta myös sosiaalisen eriarvoisuuden poistamiseen. Voi olla, että juuri tästä näkökulmasta olisi tarpeen tarkastella suomalaista verotusta nykyistä tarkemmin”, hän sanoi.

Kommentit