Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Näkökulma: Aina ei jaksa tapella

Laki
Laki Kuva: Yle laki

Ison autotarvikeketjun tiskillä myyjän ilme kiristyy. Minulle on myyty 50 euron hintainen jarrujen ilmauslaite, jolla ei voi ilmata jarruja. Härpäke toimii vain, jos siihen kytkee kompressorin, jollaista en omista. Pakkauksessa ei mainita mitään jopa usean satasen lisälaitteen tarpeesta.

Palattuani kauppaan minulle selviää, että vikaa on vain minussa, eikä tuotteessa.

- Sulla on selonottovelvollisuus, täältä tiskillä annetaan tarvittaessa lisää tietoa tuotteistamme, sanoo äkämystynyt asiakasneuvoja.

Eihän se tietenkään niin mene, että myyntipakkauksessa saa lukea mitä sattuu, ja asiakkaan tehtävä on kysyä, onko pakastemustikkapussissa kenties mansikoita. Tarvikeliikkeen logiikalla putiikki voisi myydä vaikkapa alustasarjan kokonaisen auton nimellä.

Ei ole asiakkaan tehtävä kysyä onko mustikkapussissa kenties mansikoita.

Väärin tiedoin myydystä ja palauttamastani härpäkkeestä pitäisi saada lain mukaan rahat takaisin, mutta nyt liike tyrkyttää lahjakorttia samalla summalla. Ei sitä tarvitsisi hyväksyä, mutta hyväksyn kuitenkin, koska minulla sattuu olemaan muutakin ostettavaa.

Omien ja tuttavien kokemusten perusteella sama kaava toistuu eri kuluttajakauppaa käyvien tahojen tiskeillä: reklamaatiotilanteessa kuluttajansuojalaki ja siihen liittyvät velvollisuudet joutavat silppuriin. Tai ne tunnustetaan vasta kovan kampeamisen jälkeen.

Virhevastuu - suuri tuntematon

Sama on kuultu kodinkoneliikkeessä, autokaupassa, sekalaista roinaa myyvässä halpaketjussa, musiikkitarvikemyymälässä jne. Vedotaan milloin mihinkin ”talon tapaan”, vaikka laki sanoo ihan muuta.

Hyvin tyypillinen tilanne on se, että takuun päättymisen jälkeen ensireaktiona myyjä haluaa pestä kätensä kaikista ongelmista. Virhevastuun nojalla tuotteen pitäisi kuitenkin kestää ns. normaali käyttöikä. Ja jos ei kestä, asiakas on oikeutettu hyvitykseen – olipa sitten takuu päättynyt tai ei.

Kun noin kolmevuotiaassa televisiossani toinen kaiutin alkoi pätkiä, en saanut tunnetun kodinkoneketjun kanssa aikaan minkäänlaista järkevää keskustelua virhevastuusta ja sen mahdollisesta soveltamisesta tapaukseen.

Satojen miljoonien vuosikauppaa käyvä ketju ei tuntenut tai ei halunnut tuntea sanaa ”virhevastuu”, vaikka kyselin asian perään useissa sähköposteissa. Vastaus oli aina sama: takuun jälkeen ei mitään ole tehtävissä.

Jokin mättää reklamaatioiden käsittelyssä ja pahasti.

Päivänselvistä asioista vääntäminen tuntuu joskus henkiseltä väkivallalta. Kärjistäen voisi todeta, että terroristienkin kanssa voi sentään aina neuvotella, mutta suomalaisen kauppaliikkeen kanssa ei, kun kohdalle sattuu ikävä asia.

En ole ammattivalittaja tai niuhottaja. Yllä kuvattua vääntöä olen joutunut käymään ehkä kerran parissa, kolmessa vuodessa.

Suomalaisista useimmat ovat vähintään jotenkin perillä oikeuksistaan kuluttaja-asioissa. Luultavasti kauppaliike luottaa usein siihen, että asiakas ei kuitenkaan jaksa alkaa taistella muutaman kympin tai yhden satasen takia. Eikä monesti jaksakaan.

Marinoiden hoitamisesta kilpailuvaltti

Vastuunväistelyn toistuessa pikku puroista kertyy iso summa, joka on kaupan taskussa – eli väärässä paikassa. Tällainen ansaintalogiikka saattaa kuitenkin kostautua.

Elämme aikoja, jolloin asiakas äänestää tietokoneellaan. Kuluttajansuojalain noudattaminen ja viimeisen päälle asiallisesti hoidetut reklamaatiot voisivat olla oiva kilpailuvaltti tänä päivänä, kun kotimaisen asiakkaan raha karkaa enenevässä määrin ulkomaisille verkkomyymälöille.

Jos tuttu tiski ja henkilökohtainen palvelu eivät anna mitään lisäturvan tunnetta, lienee monelle sama ostaa sieltä mistä saa halvimmalla. Se on nykyään helppoa.

Tunnustan, että toki moni kauppaliike hoitaa Suomessa jälkimarkkinoinnin varsin asiallisesti. Kiitos siitä.

Toisaalta asiakaskin osaa olla toisinaan varsinainen talibaani, joka tuntee oikeutensa ja käyttää niitä sumeilematta väärin. Raippoja sinne.

Kuluttajariitalautakunnan kovassa kasvussa oleva juttumäärä kielii joka tapauksessa siitä, että jokin mättää reklamaatioiden käsittelyssä ja pahasti.

Monimutkaistuva maailma monimutkaistaa myös kuluttajatuotteita ja -palveluja, mikä on ongelmatilanteessa haaste sekä asiakkaalle että myyjälle. Härmäläinen jääräpäisyys ja asennevammat eivät ainakaan helpota riitojen sopimista.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.