Hyppää pääsisältöön

Vanhuslapsi Maritta Kuulan hämmästyttävät naislaulut

"Vahva ja itsenäinen naistyyppi, superblondi, säveltää ja sanoittaa hämmästyttävästi. Taustataiteessa, popissa harvinainen humoristi". Näin esiteltiin laulaja-lauluntekijä Maritta Kuula ennen Linnuradan pianobaari -ohjelman haastattelua vuonna 1998.

Tietolaatikko

Kaikki koosteen kappaleet säv. san. Maritta Kuula.
Kappale Melkein kaikkee levytetty 1999 muokattuna ja uudelleensanoitettuna nimellä Mulla on.

Haastattelua edeltäneenä vuonna Kuula oli julkaissut ensimmäisen todelliseksi radiohitiksi nousseen Mä En Tarvi Äitii -singlen, joka oli lohkaistu tämän Valo ota vastaan -albumilta. Single arvotettiin musiikkilehti Rumbassa vuoden kymmenen parhaan kappaleen joukkoon ja se oli yksi Yleisradion soitetuimpia kotimaisia kappaleita.

Maritta Kuulaa on kuvailtu milloin lapsinaiseksi, milloin vanhuslapseksi, joskus jopa lesbon ja lapsen välimuodoksi. Hänen sävellystuotantoaan määrittelee voimakasi naisellisuuden puolesta puhuminen.

Hän pohdiskeli Maria Guzeninan haastattelussa miehen ja naisen eroja rock-musiikissa: "Luulen, että se on se perinne miltä naiset lähtevät ponnistamaan musiikkiin. Luulen, että se on hankalampi tie (naisilla), koska se ajatus suomalaisessa musiikissa on, että naiset on joitakin joille tehdään kappaleita. Joille sanoitetaan ne, ja jotka ovat miellyttävän näköisiä", Kuula analysoi.

Elävän arkiston koosteesta löytyy Kuulalta myös kaksi harvinaista live-kappaletta. Vuoden 1997 Helsingin juhlaviikoilla esitetty Melkein kaikkee -kappale levytettiin 1999 Jeesus Hollywoodissa -albumille, mutta nimellä Mulla on. Myös kappaleen sanat muuttuivat matkalla levylle.

Linnunradan pianobaarissa Kuula esitti toisena kappaleenaan sävellyksensä Tule mukaani, joka ei koskaan päätynyt levylle.

Vuonna 2014 Kuulalta ilmestyi tämän soolouran kuudes levy. Laulaja kertasi uraansa Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, häpeili vanhoja esityksiään ja muisteli mistä muusikonura alun alkaen lähti liikkeelle.

Teksti: Ville Matilainen