Hyppää pääsisältöön

Vanhuslapsi Maritta Kuulan hämmästyttävät naislaulut

"Vahva ja itsenäinen naistyyppi, superblondi, säveltää ja sanoittaa hämmästyttävästi. Taustataiteessa, popissa harvinainen humoristi". Näin esiteltiin laulaja-lauluntekijä Maritta Kuula ennen Linnuradan pianobaari -ohjelman haastattelua vuonna 1998.

Tietolaatikko

Kaikki koosteen kappaleet säv. san. Maritta Kuula.
Kappale Melkein kaikkee levytetty 1999 muokattuna ja uudelleensanoitettuna nimellä Mulla on.

Haastattelua edeltäneenä vuonna Kuula oli julkaissut ensimmäisen todelliseksi radiohitiksi nousseen Mä En Tarvi Äitii -singlen, joka oli lohkaistu tämän Valo ota vastaan -albumilta. Single arvotettiin musiikkilehti Rumbassa vuoden kymmenen parhaan kappaleen joukkoon ja se oli yksi Yleisradion soitetuimpia kotimaisia kappaleita.

Maritta Kuulaa on kuvailtu milloin lapsinaiseksi, milloin vanhuslapseksi, joskus jopa lesbon ja lapsen välimuodoksi. Hänen sävellystuotantoaan määrittelee voimakasi naisellisuuden puolesta puhuminen.

Hän pohdiskeli Maria Guzeninan haastattelussa miehen ja naisen eroja rock-musiikissa: "Luulen, että se on se perinne miltä naiset lähtevät ponnistamaan musiikkiin. Luulen, että se on hankalampi tie (naisilla), koska se ajatus suomalaisessa musiikissa on, että naiset on joitakin joille tehdään kappaleita. Joille sanoitetaan ne, ja jotka ovat miellyttävän näköisiä", Kuula analysoi.

Elävän arkiston koosteesta löytyy Kuulalta myös kaksi harvinaista live-kappaletta. Vuoden 1997 Helsingin juhlaviikoilla esitetty Melkein kaikkee -kappale levytettiin 1999 Jeesus Hollywoodissa -albumille, mutta nimellä Mulla on. Myös kappaleen sanat muuttuivat matkalla levylle.

Linnunradan pianobaarissa Kuula esitti toisena kappaleenaan sävellyksensä Tule mukaani, joka ei koskaan päätynyt levylle.

Vuonna 2014 Kuulalta ilmestyi tämän soolouran kuudes levy. Laulaja kertasi uraansa Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, häpeili vanhoja esityksiään ja muisteli mistä muusikonura alun alkaen lähti liikkeelle.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto