Hyppää pääsisältöön

Aurinkorannikon koululta karhutaan 750.000 euroa

Aurinkorannikon suomalainen koulu
Aurinkorannikon suomalainen koulu Aurinkorannikon suomalainen koulu Kuva: Yle, Mot aurinkorannikon suomalainen koulu

Espanjan Fuengirolassa toimiva Aurinkorannikon suomalainen koulu voi joutua palauttamaan opetusministeriöltä saamiaan tukia yli 750 000 euroa. MOT kertoi kaksi vuotta sitten Aurinkokoulun varjot -ohjelmassa (19.3.2012) muun muassa rahankäytön epäselvyyksistä koulun lukuisissa rakennusprojekteissa.

Takaisinperintäehdotus johtuu siitä,ettei Aurinkorannikon koulu ole noudattanut koulutuksen järjestämiseen liittyviä lupia. Koulun perusopetuksen järjestämislupa koskee tilapäisesti ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia. Tähän tulokseen on tullut Opetus- ja kulttuuriministeriön sisäisen tarkastuksen yksikkö, joka on saanut valmiiksi kaksi vuotta valmistellun tarkastuskertomuksensa. Opetusministeriön tarkastajat kritisoivat kovin sanoin suurimman ulkomailla toimivan suomalaisen koulun hallintoa.

Koulu sai Suomen valtion tukea 1,7 miljoonaa euroa vuonna 2011 ja kaksi miljoonaa vuonna 2012. Lisäksi oppilaiden vanhemmat maksoivat noin kahdentuhannen euron lukukausimaksun.

Ministeriön tarkastuskertomuksen mukaan koulun rakentamisprojekteihin liittyvät asiakirjat ovat olleet puutteellisia ja ylimalkaisia. Koulu on myös perinyt oppilailta liikaa lukukausimaksuja, koska perusopetuslain mukaan opetusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi. Koulumaksuissa havaittiin myös suoranaisia virheitä verrattuna koulun hallituksen tekemiin veloituspäätöksiin.

MOT -ohjelmassa selvisi, että koulun kannatusyhdistyksen rahastonhoitaja oli myös koulun rakennusurakoiden valvoja. Siten hän lähetti laskuja hallitukselle, jonka jäsen hän itse oli. Käytäntö rikkoi sekä yhdistyslakia että koulun omia sääntöjä. Myös koulun hallituksen puheenjohtajan kokousmatkoja Suomesta Espanjaan maksettiin koulun rahoilla.

Opetusministeriön tarkastus aloitettiin helmikuussa 2012. Se koski koulua ylläpitävän Aurinkorannikon kannatusyhdistys ry:n toimintaa vuosina 2009-2011.Tarkastajat esittävät perittäväksi takaisin opetustoimen rahoituksesta 756 426 euroa.

Kommentit