Hyppää pääsisältöön

Maalla kuin silloin ennen

Maaltapako autioitti Suomen syrjäseudut, mutta kaikki eivät alistuneet muutokseen. Dokumentti vuodelta 1980 kertoo Kinnusen perheen elämästä Hyrynsalmessa Kainuussa. Pihapiirissä pidetään yllä maaseudun vanhoja tapoja.

”Yöllä ollut yksi aste lämmintä, päivällä ollut yksi aste lämmintä. Television miehet tulivat kuvaamaan. Aloitimme sonnan ajon pellolle, perunakuopalla käyty, maidon vienti, satoi hieman vettä”, kirjoittaa Lauri Kinnunen päiväkirjaansa. Päiväkirjan pito on ollut hänen harrastuksensa vuodesta 1974 saakka.

Kinnusten pihapiirissä asuu 13 ihmistä neljässä talossa, kaikki sukulaisia. He jäivät Hyrynsalmelle, vaikka elinkeinorakenteen muutos ajoi massoittain väkeä pois maaseudulta. Moni lähti ulkomaille saakka uuden elämän perässä.

Lähes sata vuotta vanhaa hirsitaloa on kunnostettu ja entisöity. Maailman meno ja muutokset eivät huoleta Kinnusia, sillä ruokaa riittää niin kauan kun navetassa on lehmä. Nyt niitä on viisi. Kinnuset pitävät luonnonläheisestä ja vaihtelevasta ammatistaan. Perhe ei ole kulkenut uusien maatalousinnovaatioiden perässä, sillä työt sujuvat hyvin vanhojen perinteidenkin mukaisesti.

Yhteiskunta ei ole hylännyt heitä, jotka pitävät maaseudun elossa. Kinnusille tuodaan posti, koulutaksi hakee lapset kouluun, kirjastoauto ja kauppa-auto piipahtavat paikalla. Kirkonkylän kaupassa tarvitsee käydä vain kerran kuussa.

Kuin silloin ennen -jakso on osa ”Kell´ onni on” nimistä ohjelmasarjaa, jossa tutustuttiin suomalaiseen elämäntapaan ja hyvinvointiin tavallisten ihmisten kautta.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit