Hyppää pääsisältöön

Maalla kuin silloin ennen

Maaltapako autioitti Suomen syrjäseudut, mutta kaikki eivät alistuneet muutokseen. Dokumentti vuodelta 1980 kertoo Kinnusen perheen elämästä Hyrynsalmessa Kainuussa. Pihapiirissä pidetään yllä maaseudun vanhoja tapoja.

”Yöllä ollut yksi aste lämmintä, päivällä ollut yksi aste lämmintä. Television miehet tulivat kuvaamaan. Aloitimme sonnan ajon pellolle, perunakuopalla käyty, maidon vienti, satoi hieman vettä”, kirjoittaa Lauri Kinnunen päiväkirjaansa. Päiväkirjan pito on ollut hänen harrastuksensa vuodesta 1974 saakka.

Kinnusten pihapiirissä asuu 13 ihmistä neljässä talossa, kaikki sukulaisia. He jäivät Hyrynsalmelle, vaikka elinkeinorakenteen muutos ajoi massoittain väkeä pois maaseudulta. Moni lähti ulkomaille saakka uuden elämän perässä.

Lähes sata vuotta vanhaa hirsitaloa on kunnostettu ja entisöity. Maailman meno ja muutokset eivät huoleta Kinnusia, sillä ruokaa riittää niin kauan kun navetassa on lehmä. Nyt niitä on viisi. Kinnuset pitävät luonnonläheisestä ja vaihtelevasta ammatistaan. Perhe ei ole kulkenut uusien maatalousinnovaatioiden perässä, sillä työt sujuvat hyvin vanhojen perinteidenkin mukaisesti.

Yhteiskunta ei ole hylännyt heitä, jotka pitävät maaseudun elossa. Kinnusille tuodaan posti, koulutaksi hakee lapset kouluun, kirjastoauto ja kauppa-auto piipahtavat paikalla. Kirkonkylän kaupassa tarvitsee käydä vain kerran kuussa.

Kuin silloin ennen -jakso on osa ”Kell´ onni on” nimistä ohjelmasarjaa, jossa tutustuttiin suomalaiseen elämäntapaan ja hyvinvointiin tavallisten ihmisten kautta.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto