Hyppää pääsisältöön

Arto Nybergin ensimmäinen lähetys

Arto Nybergin ensimmäisessä lähetyksessä 7.3.2004 vieraina olivat näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, Mars-tutkija Sini Merikallio sekä Pelle Miljoona & 1980 -yhtyeen Ari Taskinen ja Stefan Piesnack. Elävässä arkistossa on katsottavissa koko lähetys sekä jokainen vierailijaosuus yksitellen.

Monipuolisesta urastaan tunnettu Pirkka-Pekka Petelius oli Nybergin ensilähetyksen ensimmäinen vierailija. Harvoin haastatteluja myöntänyt Petelius oli aiemmin todennut, että hänen elämäntehtävänsä on yksinkertaisesti tuottaa iloa.

"Siviilioloissa en kauheasti nauranut ennenkään, mutta nykyisin varmaan entistäkin vähemmän. Toivottavasti en kuitenkaan ole tullut kyyniseksi", Petelius pohdiskeli ohjelmassa.

Avaruustutkija Sini Merikallio taas ei epäröinyt astua Marsiin suuntaavan aluksen kyytiin. Marsista oli tuolloin saatu ensimmäiset varmat todisteet siitä, että planeetalta löytyy vettä.

"Vesi kertoo, että Mars ei aina ole ollut kuollut", Merikallio kertoi.

Keväällä 2008 Merikallion haave avaruuslennosta konkretisoitui askeleen, kun Euroopan avaruusjärjestö ESA ilmoitti hakevansa uusia astronautteja. Merikallio sijoittui hienosti 200 parhaan hakijan joukkoon.

Ohjelman kolmannet vierailijat, uudelleenkasatun Pelle Miljoona & 1980 -yhtyeen Ari Taskinen ja Stefan Piesnack kertoivat Tahdon rakastella sinua -hitin syntytarinan sekä avasivat kumpikin vaiheitaan yhtyeen edellisen ja uuden tulemisen välillä. Kahteenkymmeneenviiteen vuoteen oli mahtunut musiikki- ja taidekokeiluja, päihderiippuvuutta ja vankilatuomioita.

Ohjelmasta on leikattu osia tekijänoikeudellisista syistä.

Teksti: Petra Himberg & Ville Matilainen

Arto Nybergin asiantuntevaa ja rentoa haastatteluohjelmaa jo 15 vuotta

Arto Nybergin 15-vuotissynttärilähetyksessä 10.3.2019 nähtin hetkiä vuosien varrelta, haastateltavina ensimmäisessä lähetyksessä mukana ollut Pelle Miljoona OY:n basisti Ari Taskinen ja 17-vuotias tennislupaus Otto Virtanen.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto