Hyppää pääsisältöön

Omalääkärin vastaanotto 5.3.2014

Kylmäjuoksun vaikutukset

”Mitä vaikutuksia on sillä, jos harrastaa kylmäjuoksua, siis että talvellakin käy juoksulenkillä vaikka sortseissa ilman paitaa?”

Tässä riittäisi vielä paljon tutkittavaa, mutta voi sanoa, että stressinsietokyky paranee ja kunto totta kai nousee. Lisäksi kortisolin tuotanto näyttää lisääntyvän, joka auttaa nivelkipuihin ja muihinkin kipuihin. Ja endorfiinin tuotanto lisääntyy myös, mikä lisää mielihyvän tunnetta.

Isompia vaaroja tuohon ei taida liittyä, mutta totta kai kylmässä rehkimiseen pitää tottua. Pikku hiljaa liikkeelle siis. Kylmään sopeutumiseen menee parisen viikkoa.

Fibromyalgia ja kylmässä tulevat kivut

”Olen 61-vuotias vielä töissä käyvä mies. Jos olisi aina kesä ja aina lämmintä, jaksaisin niin kuin nytkin: kesällä töiden lisäksi poimin 600 litraa marjoja ja vielä kävin joka viikko tansseissa. Kun tuli syksy, ilmat kylmenivät ja kostuivat, tuntui, ettei jaksaisi mitään ja niska-hartiaseutu kipeytyi ja tulehtui. Niveliä saattaa vihloa pienet liikkeet ja nostot. Selväähän se on, että kun on syntynyt juhannusaattona, ei voi talvea sietää. Minulla on todettu fibromyalgia, joka kylmällä supistaa lihaksia ja kun yrität vaikka nostaa ja kantaa pientäkin painoa esimerkiksi kauppakassia, tuntuu kuin käsi irtoaisi. Jatkuvaa särkyä ja kolotusta. Tähän ei varmasti ole muuta lääkettä kuin muuttaa talveksi etelän lämpöön?”

Fibrmyalgia on edelleen arvoitus ja tutkimussarkaa riittää. Vähän aikaa sitten kuitenkin julkaistiin tutkimus, jossa pystyttiin mittaamaan fibromyalgiapotilaiden eroja muihin verrattuna. Kävi ilmi, että ihon lämmönsäätelymekanismissa on poikkeavuutta. Valtimo- ja laskimosuonten välillä on eräänlainen venttiili, joka kylmässä toimii niin, että iho saa viilentyä ja lämpöä säästetään sisäelimille. Fibromyalgiaopotilailla näyttää olevan näissä venttiileissä enemmän tuntohermoja, mikä antaa viitteitä kivun lähteestä näiden potilaiden elimistössä. Samalla se viittaa siihen, että fibromyalgialla on konkreettinen fyysinen selitys – se ei siis ole pelkää psykosomaattista oireilua kuten usein on ajateltu. Tämä löydös voisi selittää, miksi tietyt paikat ovat kipeinä, ja antaa totta kai myös toivoa lääkkeen tai hoidon löytämiseksi hankalaan vaivaan.

Eturauhasvaivat ja kylmä

”Voivatko eturauhasvaivat johtua kylmästä? Jos kädet ja jalat palelee, vessassa käyminenkin kiihtyy.”

Tottahan eturauhanen voi ärtyä, jos se kylmettyy, vaikka hirvimetsällä tai pilkillä istuessa. Seurauksena on virtsaamisvaivoja.

Toinen juttu on se, että kylmettyminen voi lisätä myös virtsaamistarvetta. Se taas johtuu siitä, että kylmässä lämmin veri työntyy sisäelimiin. Verimäärän lisääntyminen lisää myös virtsan suodattumista munuaisten läpi. Eli kyllä, kylmässä oleileminen saattaa lisätä vessassa käyntien määrää. Jos siis tällaisia oireita tulee, ei välttämättä tarvitse huolestua eturauhasen kunnosta, vaan kyse voi olla vain kylmän vaikutuksista. Toisaalta taas pitää muistaa, että jos on muitakin virtsaamisvaivoja, kuten kipua ja kirvelyä, kannattaa tutkituttaa eturauhasen kunto.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 17.11.2015