Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä hyvinvointirannekkeet: “Mittaamiseen jää koukkuun!”

Kolme kovaa testasivat parin kuukauden ajan hyvinvointirannekkeita. Testissä oli kolme tuotetta, jotka mittaavat askeleita, poltettuja kaloreita, unen laatua ja myös muita aktiviteetteja. Testaajien suosikissa yhdistyi selkeä näyttö, käyttömukavuus ja helppous.

Testaajina oli kolme luokanopettajaa Hämeenlinnan Seminaarin koulusta: Susanne Wiklund, Kurt Palmroth ja Tuulia Väisänen. Oman hyvinvoinnin tarkkailu oli jokaiselle entuudestaan tuttua puuhaa.

- Olen käyttänyt sykemittaria ja laskenut ruokavalioni kaloreita, sekä seurannut liikunnan kestoa, Susanne Wiklund kertoi.

Testituotteina Polar Loop, Fitbit Flex ja Jawbone Up.
Testituotteina Polar Loop, Fitbit Flex ja Jawbone Up. Testituotteina Polar Loop, Fitbit Flex ja Jawbone Up. hyvinvointiranneke

Testituotteiksi valikoitui kolme hyvinvointiranneketta: suomalainen Polar Loop, sekä yhdysvaltalaismerkit Fitbit Flex ja Jawbone Up. Polarin ja Fitbitin rannekkeet ovat hinnoiltaan sadan euron luokkaa. Jawbone Upin hinta kipuaa noin 130 euroon.

Kolme kovaa testasivat rannekkeita noin parin kuukauden ajan töissä, vapaa-ajallaan ja nukkuessa.

Yhteensopivuus eri laitteisiin kannattaa tarkistaa

Jawbonesta ei saa tietoja ulos ilman iOs tai Android mobiililaitetta.
Jawbonesta ei saa tietoja ulos ilman iOs tai Android mobiililaitetta. Jawbonesta ei saa tietoja ulos ilman iOs tai Android mobiililaitetta. hyvinvointiranneke

Testaajien ensimmäinen haaste oli saada hyvinvointirannekkeet pelittämään. Fitbit Flexin sovellus toimii useimmissa älypuhelimissa sekä PC- että Mac-tietokoneissa.

Jawbone Up -ranneke toimii sekä Applen että Android-käyttöjärjestelmää käyttävien kännyköiden ja tablettien kanssa. Testin ainoa laite, joka ei toiminut tietokoneeseen yhdistettynä.

Polar toimii yhteen PC:n ja Macin kanssa. Mobiililaitteista toimii vain Iphone.
Polar toimii yhteen PC:n ja Macin kanssa. Mobiililaitteista toimii vain Iphone. Polar toimii yhteen PC:n ja Macin kanssa. Mobiililaitteista toimii vain Iphone. hyvinvointiranneke

Polarin sovellus toimii sekä PC- että Mac-tietokoneissa. Mobiilisovellus toimii vain Applen uusimmissa laitteissa.

Testin halvin.

Testaajilla oli ongelmia erityisesti Jawbonen yhteensopivuuden kanssa. Susanne joutui testin vuoksi lainaamaan siskonsa Iphonea, että sovellus suostui toimimaan.

Kurt ei saanut Jawbonea toimimaan lainkaan

Kurt ei saanut Jawbonea toimimaan lainkaan.
- Minulla oli parikin ranneketta, joita yritin saada toimimaan. Yhdistäminen ei kuitenkaan onnistunut Nokian puhelimeen, eikä myöskään normaaliin tietokoneeseen. Ei auttanut vaikka äidille soitti, Kurt vitsaili.

Rannekkeiden tuntuma miellytti

Kolme kovaa kehuivat kaikkien rannekkeiden käyttömukavuutta. Susannen suosikki oli Fibit Flex, joka istui hänen ranteeseen parhaiten kolmesta testituotteesta.

Joillekin käyttäjille Fitbitin uudempi rannekemalli Force on aiheuttanut iho-ongelmia. Valmistajan mukaan testissämme olleen Flex-mallin pitäisi sopia myös herkkäihoisille.

Polarin ranneke oli kaikkein jykevin, mutta mukavan näköinen siitä huolimatta.

Kolmelle kovalle minkään testirannekkeen materilaait eivät aiheuttaneet ongelmia.

- Polarin ranneke oli noista kaikkein jykevin, mutta mukavan näköinen siitä huolimatta. Ranneke oli myös sopivan kokoinen, koska sen sai mitata ja leikata itselleen sopivan kokoiseksi, Tuulia summasi.

Ympärivuorokautista mittausta

Hyvinvointirannekkeita käytetään ympäri vuorokauden. Jokainen testin ranneke mittaa aktiviteettien lisäksi unta ja sen laatua. Eroja löytyi tarkkuudessa.

- Jawbonessa ja Fitbitissä uniaika painetaan manuaalisesti rannekkeesta päälle, Polarissa tätä toimintoa ei ollut. Polar näytti ainoastaan ajallisesti kuinka paljon levotonta ja syvää unta yön aikana oli ollut. Fitbitissä ja Jawbonessa saa unesta tarkempaa tietoa, voi muun muassa katsomaan milloin on esimerkiksi yöllä herännyt, Tuulia kommentoi.

Mittaamiseen ja tavoitteiden suorittamiseen jäi koukkuun.

Unen ja muun mittaamisen lisäksi rannekkeet myös kommunikoivat käyttäjänsä kanssa ja asettavat tavoitteita.

- Polar asetti minun tavoitteekseni 10 000 askelta per päivä. Saatoinkin testin aikana lähteä vielä illalla lenkille, jos ranneke näytti, että vielä olisi 20 minuuttia juoksua jäljellä. Siihen mittaamiseen ja tavoitteiden suorittamiseen jäi siis koukkuun, Susanne kertoi.

Testitulokset

Tuote Pisteet (1-5) Hinta €
Polar Loop 4,3 88,90
Fitbit Flex 4,2 99,90
Jawbone Up 3 (vain 2 testaajaa) 129,90

Plussat ja miinukset

Polar Loop

Polar Loop
Polar Loop Polar Loop hyvinvointiranneke

+ Mukana tulee suomenkieliset ohjeet.

+ Informatiivisin näyttö. Se kertoi jo itsessään aktiivisuustason, kalorit ja askeleet. Ilmoitti myös, paljonko pitäisi päivän aikana tavoitteeseen kävellä tai hölkätä. Puhelimeen sai tilattua push-ilmoituksia.

+ Laiteen mobiilisovelluksen pystyi helposti synkronoimaan.

+ Sovellus oli selkeä. Se kertoi kuvakkeiden kera, minkä verran päivässä on levännyt/istunut/seisonut/kävellyt/juossut.

+ Toimi personal trainerina kaikista parhaiten, kun sovelluskin tsemppasi esim. ”Hyvää työtä, olit sopivan aktiivinen”.

+ Pysyy hyvin ranteessa, vedenpitävä.

- Jykevä koko herätti helposti huomiota.

- Rannekkeen joutuu leikkaamaan itselle sopivaksi, mikä vaatii hieman vaivannäköä.

Fitbit Flex

Fitbit Flex
Fitbit Flex Fitbit Flex hyvinvointiranneke

+ Käyttöönotto oli helppoa ja englanninkieliset ohjeet olivat selkeät. Rannekkeen nettisivustolla oli käyttöönottoa selkeyttävä video.

+ Pysyy hyvin kädessä, vedenpitävä.

+ Ranneke kertoi aktiivisuuden tason valojen avulla, yksi valo 20% aktiivisuudesta saavutettu, 100% viisi valoa.

+ Unesta ja sen laadusta saa paljon tietoa.

+ Rannekkeella kerättyä dataa on helppo jakaa sosiaaliseen mediaan.

- Sovelluksen käyttö vaativat jonkin verran englannin kielen hallintaa.

- Rannekkeessa on paljon pieniä koloja, jotka on vaikea pitää puhtaana.

Jawbone Up

Jawbone Up. Pieni ja keskikoko.
Jawbone Up. Pieni ja keskikoko. Jawbone Up. Pieni ja keskikoko. hyvinvointiranneke

+ Tarkka sovellus unen seuraamiseen.

+ Sovellus antoi joitakin liikunnallisia vinkkejä tai faktoja ja siihen pystyy syöttämään paljon infoa esim. ravintotietoja, juodun veden määrän, tehdyt treenit yms.

+ Sovelluksen käyttö vaatii perehtymistä, mutta toisaalta siitä voi ottaa yksinkertaisemmin käyttöön vain aktiivisuuden ja unen seurannan.

+ Rannekkeella kerättyä dataa on helppo jakaa sosiaaliseen mediaan.

- Vaatii jonkin verran englannin kielen hallintaa.

- Käyttöönotto oli hankalaa, koska käyttöohjeet olivat olemattomat.

- Ranneke ei itsessään anna mitään infoa.

- Rannekkeen synkronointi on kankeaa, koska ranneke piti aina yhdistää puhelimeen.

Muokkaus 2.12.2014: Lisätty linkki Askelmäärissä heittoa eri aktiivisuusrannekkeissa -juttuun
Muokkaus 21.4.2015 lisätty linkki toiseen testiin.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.