Hyppää pääsisältöön

Vaivaako unettomuus? Näin nukut vähän paremmin

Unettomuus vaivaa monia suomalaisia. Apteekin reseptivapaa melatoniini auttaa joitakin, mutta monesti auttaisi, kun vain remontoisi tottumuksiaan.

Suomessa asuu Euroopan huonounisimpiin kuuluvia ihmisiä. Yli miljoonan suomalaisen on uutisoitu kärsivän jonkinlaisista unihäiriöistä. Osa heräilee keskellä yötä, toiset eivät tahdo saada millään unta.

YleX Etusivussa käsiteltiin tänään unettomuutta. Ohjelman uusi juontaja ja toimittaja Iida testasi apteekissa ilman reseptiä myytävää melatoniinia eli hormonia. Hän sanoo, että uni tuli nopeasti, mutta unen laatu ei parantunut.

Tutkimusprofessori Timo Partonen sanoo, että apteekissa myytävän melatoniinin vaikutus ei ole lumetta.

- Se on lumetta tehokkaampaa, mikä on osoitettu tutkimuksissa. Terveellä ihmisellä nukahtaminen ei juurikaan nopeudu. Noin kolmesta neljään minuuttia nopeammin saa sen avulla unen päästä kiinni, Partonen sanoo.

Melatoniini laskee jonkin verran ruumiin lämpöä ja on todennäköistä, että juuri siihen sen nukahtamista helpottava vaikutus perustuu.

- Aivojen talamuksessa on melatoniini-reseptoreita ja se on vireystilan säätelyn kannalta tärkeä aivoalue, professori kertoo.

Kyseessä on sama aivojen alue, johon kaikki nukutusaineet vaikuttavat.

"Ihmisillä on tapoja, jotka haittaavat nukahtamista"

Muutaman minuutin vaikutus tuntuu niin vähäiseltä, että on suorastaan outoa hankkia melatoniinia apteekista unettomuuteensa. Partonen on samaa mieltä.

- Aina voi kysyä, miksi terve ihminen tarvitsee apua nukahtamiseen.

Hän lisää, että melatoniini vaikuttaa enemmän, jos ihminen kärsii pitkäkestoiesta unettomuudesta. Silloin nukahtaminen voi nopeutua puolikin tuntia.

Jos kärsii silloin tällöin nukkumisongelmista, vanhat konstit ovat edelleen lyömättömiä.

- Ihmisillä on tapoja, jotka haittaavat nukahtamista. Puuhataan esimerkiksi jonkin mieltä virkistävän asian kimpussa ihan siihen asti, kun pitäisi saada nopeasti unen päästä kiinni.

Mieli pitäisi rauhoittaa tuntia ennen nukkumaan menemistä, mikäli haluaa nauttia hyvistä unista. Myös YleX Etusivun Iida aikoo kokeilla sitä seuraavaksi.

- Pitää vähentää stressitekijöitä ja mennä aiemmin nukkumaan. Huonetta voi viilentää, niin saa paremmin unesta kiinni ja juoksulenkkejä ennen nukkumaan menoa pitää välttää, Iida miettii.

Kuuntele 01:15:00 alkaen. Etusivun lähetyksessä eräs kuulija kertoo huonoista kokemuksistaan. Hän oli käyttänyt kaksi kuukautta melatoniinia ja lopettanut sen sivuvaikutusten takia.

Lähteet: YleX Etusivu