Hyppää pääsisältöön

Vossikka oli Kuopiossa tien kuningas

Kuopion kaupunkikuvaan kuuluivat menneinä vuosikymmeninä erottamattomasti pika-ajurit eli vossikat. Juhani Lompolo raportoi paikalta vuonna 1967 ja nousi vossikan kyytiin.

Tietolaatikko

Henkilö- ja tavarakuljetuksia tehneet vossikkakuskit ovat olleet osa Kuopion katukuvaa iät ajat. Vuonna 1851 Kuopion maistraatti hyväksyi vossikkakuskiksi pyrkineen Abraham Rahikaisen hakemuksen. Lähde: Veli-Pekka Hämäläinen & Marianne Mattila / Yle Savo

Joulukuussa 1967 kuulutettiin Kuopiossa paikalliset vossikat uusintatarkastukseen. Jokaisen liikennettä harjoittavan tuli kunnostaa ja puhdistaa hevosensa, ajoneuvonsa, pukunsa ja varusteensa. Mikäli tarkastuksen suorittava poliisi havaitsi tarkastettavissa epäkohtia, saatettiin heiltä kieltää ajoliikenteen harjoittaminen kunnes ne olisi korjattu.

Ylen toimittaja Juhani Lompolo jalkautui Kuopion kaduille ja haastatteli katsastettaviksi kuulutettuja pika-ajureita Kuopion kauppahallin viereisellä pysäkillä.

"Vossikka on tien kuningas Kuopiossa", Lompolo maalailee raportissaan. "Vossikka on jäänne. Siihen kiipeävät romanttisesti elämään suhtautuvat, kiireettömät keikkuvat kuomun peittämissä vaunuissa."

Ajurille kyseessä oli kuitenkin työ, jossa ei talvipakkasilla tuntunut romantiikka ja jossa lähinnä tuli pohdittua miten pysytellä lämpimänä ja miten tienata hevoselle päivän kaurat.

Teksti: Ville Matilainen