Hyppää pääsisältöön

Vossikka oli Kuopiossa tien kuningas

Kuopion kaupunkikuvaan kuuluivat menneinä vuosikymmeninä erottamattomasti pika-ajurit eli vossikat. Juhani Lompolo raportoi paikalta vuonna 1967 ja nousi vossikan kyytiin.

Tietolaatikko

Henkilö- ja tavarakuljetuksia tehneet vossikkakuskit ovat olleet osa Kuopion katukuvaa iät ajat. Vuonna 1851 Kuopion maistraatti hyväksyi vossikkakuskiksi pyrkineen Abraham Rahikaisen hakemuksen. Lähde: Veli-Pekka Hämäläinen & Marianne Mattila / Yle Savo

Joulukuussa 1967 kuulutettiin Kuopiossa paikalliset vossikat uusintatarkastukseen. Jokaisen liikennettä harjoittavan tuli kunnostaa ja puhdistaa hevosensa, ajoneuvonsa, pukunsa ja varusteensa. Mikäli tarkastuksen suorittava poliisi havaitsi tarkastettavissa epäkohtia, saatettiin heiltä kieltää ajoliikenteen harjoittaminen kunnes ne olisi korjattu.

Ylen toimittaja Juhani Lompolo jalkautui Kuopion kaduille ja haastatteli katsastettaviksi kuulutettuja pika-ajureita Kuopion kauppahallin viereisellä pysäkillä.

"Vossikka on tien kuningas Kuopiossa", Lompolo maalailee raportissaan. "Vossikka on jäänne. Siihen kiipeävät romanttisesti elämään suhtautuvat, kiireettömät keikkuvat kuomun peittämissä vaunuissa."

Ajurille kyseessä oli kuitenkin työ, jossa ei talvipakkasilla tuntunut romantiikka ja jossa lähinnä tuli pohdittua miten pysytellä lämpimänä ja miten tienata hevoselle päivän kaurat.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto