Hyppää pääsisältöön

HJK ensimmäisen Liigacupin voittoon

Jalkapallon Veikkausliigan Liigacup pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1994. Olympiastadionilla pelatussa loppuottelussa Helsingin Jalkapalloklubi kaatoi Porin Jazzin 2-0 Pasi Tauriaisen ja Vasili Karatajevin maaleilla.

Tietolaatikko

Suomalaisessa jalkapallossa pelataan kahta eri cuppia. Suomen Cup on avoin kaikille Palloliiton sarjoissa pelaaville joukkueille. Liigacup puolestaan on Veikkausliigan joukkueiden keskinäinen kilpailu, joka pelataan nykyään ennen varsinaisen liigakauden alkua.

Kotimaisen jalkapallon Liigacup on opittu tuntemaan talvisena kauden avausturnauksena, mutta alkuperäinen konsepti oli erilainen. Vuoden 1994 Liigacup järjestettiin syksyllä liigakauden jälkeen, ja mukaan otettiin vain menneen kauden kuusi parasta joukkuetta.

Ensimmäiseen finaaliin selvisivät Helsingin Jalkapalloklubi ja Porin Jazz. Jännittävän ottelun ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mistä HJK sai kiittää upeaan torjuntaan venynyttä maalivahtiaan Antti Niemeä, josta tuli Suomen maajoukkueen pitkäaikainen tukipilari.

Toisella puoliajalla nähtiin myös maaleja. Pasi Tauriainen vei helsinkiläiset johtoon ja vain minuuttia myöhemmin venäläisvahvistus Vasili Karatajev viimeisteli loppunumeroiksi 2-0 Ismo Liuksen hienosta esityöstä.

HJK:n valmentajaa Jari-Pekka ”Gene” Keurulaista voitto ei kuitenkaan lohduttanut Urheiluruudun haastattelussa, vaan kausi oli kokonaisuutena pettymys. HJK jäi liigassa kolmanneksi, mestaruus meni Tampereen Pallo-Veikoille. Haastattelussa arvoituksellisesti esiintynyt Keurulainen päätyi lopulta TPV:n valmentajaksi, mutta palasi takaisin Helsingin Jalkapalloklubiin jo vuoden päästä.

Syksyinen Liigacup jäi yhteen kauteen, heti seuraavana vuonna turnaus siirrettiin alkuvuoteen.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen

Kommentit
 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto