Hyppää pääsisältöön

HJK ensimmäisen Liigacupin voittoon

Jalkapallon Veikkausliigan Liigacup pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1994. Olympiastadionilla pelatussa loppuottelussa Helsingin Jalkapalloklubi kaatoi Porin Jazzin 2-0 Pasi Tauriaisen ja Vasili Karatajevin maaleilla.

Tietolaatikko

Suomalaisessa jalkapallossa pelataan kahta eri cuppia. Suomen Cup on avoin kaikille Palloliiton sarjoissa pelaaville joukkueille. Liigacup puolestaan on Veikkausliigan joukkueiden keskinäinen kilpailu, joka pelataan nykyään ennen varsinaisen liigakauden alkua.

Kotimaisen jalkapallon Liigacup on opittu tuntemaan talvisena kauden avausturnauksena, mutta alkuperäinen konsepti oli erilainen. Vuoden 1994 Liigacup järjestettiin syksyllä liigakauden jälkeen, ja mukaan otettiin vain menneen kauden kuusi parasta joukkuetta.

Ensimmäiseen finaaliin selvisivät Helsingin Jalkapalloklubi ja Porin Jazz. Jännittävän ottelun ensimmäinen puoliaika oli maaliton, mistä HJK sai kiittää upeaan torjuntaan venynyttä maalivahtiaan Antti Niemeä, josta tuli Suomen maajoukkueen pitkäaikainen tukipilari.

Toisella puoliajalla nähtiin myös maaleja. Pasi Tauriainen vei helsinkiläiset johtoon ja vain minuuttia myöhemmin venäläisvahvistus Vasili Karatajev viimeisteli loppunumeroiksi 2-0 Ismo Liuksen hienosta esityöstä.

HJK:n valmentajaa Jari-Pekka ”Gene” Keurulaista voitto ei kuitenkaan lohduttanut Urheiluruudun haastattelussa, vaan kausi oli kokonaisuutena pettymys. HJK jäi liigassa kolmanneksi, mestaruus meni Tampereen Pallo-Veikoille. Haastattelussa arvoituksellisesti esiintynyt Keurulainen päätyi lopulta TPV:n valmentajaksi, mutta palasi takaisin Helsingin Jalkapalloklubiin jo vuoden päästä.

Syksyinen Liigacup jäi yhteen kauteen, heti seuraavana vuonna turnaus siirrettiin alkuvuoteen.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen