Hyppää pääsisältöön

Wallin pyyhki Dragsvikin pois varuskuntien lakkautuslistalta

Kun puolustusvoimien säästöleikkauksista säädettiin vuonna 2012, kuusi varuskuntaa päätettiin lakkauttaa. Ruotsinkielinen Dragsvikin varuskunta sai pitää paikkansa, mikä herätti laajan keskustelun. Uudistussuunnitelmaa ohjaillut entinen puolustusministeri Stefan Wallin joutui vakuuttelemaan pätevyytensä puolesta.

Tietolaatikko

Stefan Wallin on toiminut urheilu- ja kulttuuriministerinä vuosina 2007-2011, minkä jälkeen hänestä tuli puolustusministeri.

Wallin toimi puolustusministerin tehtävässä vuodesta 2011 kesään 2012 asti. Tuolloin hän luopui tehtävästä ja puolustusministeriksi valittiin Carl Haglund. Stefan Wallin kielsi Dragsvik-kohun vaikuttaneen ministeripaikasta luopumiseen.

Stefan Wallin kertoi muutamaa viikkoa ennen salassa pidettyjen esitysten julkistamista, että ruotsin kielen asema tulee säilyttää myös puolustusvoimien palveluksissa, sillä kielilaki niin vaatii. Tällöin oli vielä epäselvää, mitkä varuskunnat tullaan lakkauttamaan.

Kansan ja kansanedustajien keskuudessa heräsi epäilyksiä, toimiko puolustusministeri Wallin oikein, kun Dragsvikin varuskunta päätettiin säilyttää. Vastustajat vetosivat varuskunnan rakennusten huonoon kuntoon ja ruotsin kielen nostamiseen suomen kielen edelle sekä siihen, että Stefan Wallin on Uudenmaan prikaatin killan valtuuskunnan jäsen. Puolustusministeriä vaadittiin myös eroamaan.

Stefan Wallin myönsi, että on salannut asioita käsiteltävästä uudistuksesta. Hän oli ohjannut puolustusvoimien uudistussuunnitelmia niin, että Dragsvik jäi listalta pois kielipoliittisten syiden vuoksi. Eduskunnassa äänestettiin puolustusministeri Wallinin luottamuksesta. Wallin sai eduskunnan luottamuksen äänin 95-59.

Wallinia syytettiin uhkailusta

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen teki oikeuskanslerille kantelun Wallinin esteellisyydestä. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka totesi, ettei Wallin ole esteellinen.

Kolme perussuomalaisten kansanedustajaa syyttivät Wallinia uhkailusta.
”Hän pyysi minut eduskunnan suullisen kyselytunnin jälkeen keskustelemaan ja sanoi, jos tästä aiheesta jatkan, hän ryhtyy toimenpiteisiin”, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (PS) kertoo.

A-studion kuvaajan kameraan tallentui Wallinin, Niinistön sekä kansanedustaja Pentti Oinosen keskustelu, mutta ilman ääntä.
"Me koimme tämän vakavana uhkailuna. Näitten asioiden valossa olisin jo valmis esittämään ministerille, onko hän oikea henkilö puolustusministerin tehtävään", Oinonen kommentoi.

Mikä pelastaa ministerin pulasta?

A-talkin jaksossa Puolustusministeri pulassa Pentti Oinonen (PS), Mari Kiviniemi (Kesk), Ulla-Maj Wideroos (RKP) ja Ilkka Kanerva (Kok) keskustelevat Dragsvikiin käytetyn kielipolitiikan aiheuttamasta hälystä. Kuinka monta kertaa poliitikon tulee pyytää anteeksi, jotta anteeksi saadaan?

Keskustelijat moittivat Wallinia, että hän jätti eduskunnan puutteellisten tietojen varaan. Ilkka Kanerva puolustaa Wallinia ja sanoo, ettei voida todistaa Wallinin valehdelleen.

"Tämän keissin eräs opetus on se, että koko hallituksen on hyvä pitää kiinni siitä, että prosessit ovat läpinäkyviä ja eduskunta saa riittävät tiedot käsiteltävistä asioista", Kanerva täsmentää.

"Mua on tässä koko asiassa haitannut se, että kun pääministerikin puolusti absoluuttisena faktana eduskunnassa sitä. Eivätkö ministerit tutustuneet siihen uudistukseen kunnolla?" kysyy Kiviniemi viitaten pääministerin lausuntoon, jonka mukaan puolustusministeri ole ohjaillut puolustusvoimauudistusta.

Myös pääministeri Jyrki Kataisen tiedot Wallinin vaikutusvallasta ja tulevista päätöksistä herättää kysymyksiä.

"Miksei pääministeri Kataista vaadittu eroamaan?" kysyy A-talkin toimittaja Susanne Päivärinta.

Oliko Wallinin "rikos" suomenruotsalaisuus?

Pressiklubi kummastelee, mitä A-studion kuvanauhalla oikeasti tapahtuu ja mistä Wallin, Niinistö ja Oinonen keskustelevat.

Ruben Stillerin vieraana on yrittäjä Jari Sarasvuo ja asiaa kommentoivat myös tuottaja Lotta Backlund ja toimittaja Kaarina Hazard. He pohtivat, johtuuko perussuomalaisten syytökset Wallinia kohtaan vain siitä, että hän on suomenruotsalainen.

"Eikö se ollut jo itsestäänselvä asia hallitusneuvotteluissa. Jos RKP:lle annetaan puolustusministerin salkku, niin ainut asia mitä ei tällä kaudella tapahdu, on että Dragsvik laitetaan alas", Backlund toteaa.

Teksti: Hannele Yli-Viitala

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto