Hyppää pääsisältöön

Kansanliike ei pelastanut Kauhavan Lentosotakoulua

Kauhavan Lentosotakoulun 85-vuotinen taival päättyy vuoden 2014 lopussa. Hallitus esitti helmikuussa 2012 kuutta varuskuntaa lakkautettavaksi. Irtisanomisia arvioitiin tulevan noin 1200. Kauhavalla lakkautuspäätös synnytti vastarintana kansanliikkeen.

Hallitus päätti siirtää Kauhavan Lentosotakoulun toiminnot Ilmasotakouluun Jyväskylän läheisyyteen Tikkakoskelle vuoden 2014 aikana. Lentosotakoulussa työskentelee päätöshetkellä yli 300 henkilöä, joista kolmekymmentä irtisanotaan, loput siirtyvät eläkkeelle tai muihin tehtäviin.

Puolustusministeri Stefan Wallinin mukaan puolityhjiä rakennuksia ei kannata ylläpitää. Puolustusvoimien leikkauksilla pyritään 825 miljoonan euron säästöihin.

Kauhavan Lentosotakoulun henkilöstö oli varautunut leikkauksiin, mutta lopettamispäätös tuli sekä Kauhavan kaupungille että Lentosotakoulun henkilöstölle yllätyksenä.

Puolustusvoimien ja kaupungin laskelmat eivät täsmää

Arvioiden mukaan Kauhavan kaupungin verotulot vähenevät parilla miljoonalla eurolla. Kaupunki perusti työryhmän, joka laski oman arvionsa Lentosotakoulun kuluista ja Tikkakoskelle siirrettävän kaluston kustannuksista. Puolustusvoimien ja Kauhavan kaupungin välisissä laskelmat eivät vastanneet toisiaan.

Kaupunginjohtaja Harri Mattila kertoo, ettei asiassa ole kuultu kaupunkia, Lentosotakoulun henkilöstöä eikä eduskuntaa. Kaupunki teki valtiontalouden tarkastusvirastolle (VTV) tutkintapyynnön sekä kantelun oikeuskanslerille puolustusuudistuksesta.

Kanteluista huolimatta Kauhavan Lentosotakoulun lakkauttamispäätöstä ei kumottu. Myös VTV:lle tehty tutkintapyyntö ei tuottanut tuloksia. VTV:n mukaan jatkotoimenpiteisiin ei ollut syytä.

Pro Lentosotakoulu yrittää kumota päätöksen

Paikalliset asukkaat ovat perustaneet Pro Lentosotakoulu –kansanliikkeen, joka keräsi allekirjoituksia lakkauttamista vastaan. Erityisesti suunnitelmien ja laskelmien salaaminen aiheuttavat asukkaissa kummastusta.

"Me ei voida koskaan saada vastausta, mitä puolustusvoimien laskelmat oli verrattuna Kauhavan kaupungin laskelmiin. Meillä on vain loppulaskelmat", kertoo Arja Luoma kansanliikkeen näkökulmasta.

Vastustajat kerääntyivät myös mielenosoituksiin niin Kauhavan kaupungintalon eteen kuin Helsinkiin eduskuntatalon portaille.

Palvelujentarjoajat hakeutuvat muualle töihin

Lopettamispäätöksen myötä useat työntekijät hakeutuvat muualle töihin. Lentosotakoululla työskentelee noin 80 armeijan ulkopuolista työntekijää esimerkiksi lennonjohdossa, terveydenhuollossa ja catering-palvelussa.

Varmistaakseen palvelujen saamisen Kauhavan Lentosotakoulu joutui rekrytoimaan lisätyövoimaa 2012 aikana, sillä siellä koulutetaan lentäjiä ja varusmiehiä lakkauttamispäivään saakka.

Tukipotti helpottaa investointia

Kauhavan kaupunki saa 2,5 miljoonan euron tukirahan, jonka on tarkoitus helpottaa kaupungin taloustilannetta Lentosotakoulun siirryttyä Tikkakoskelle. Kaupungin mukaan tuki tulee helpottamaan yritysten investointisuunnitelmia.

Helmikuussa 2014 viimeinen alokasryhmä vannoi valansa Kauhavan kirkossa.

"Pienestä pitäen Hawkeja on nähty ja kuultu, kun on mumman ja paapan luona leikitty. On hieno kunnia olla viimeinen alokasryhmä, joka täältä valmistuu", lentosotamies Roope Hautamäki kertoo.

Teksti: Hannele Yli-Viitala

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto