Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio etsii Suomen tieteellisesti hauskinta vitsiä

Pari vuotta sitten brittitutkijat etsivät maailman hauskinta vitsiä. Ja he löysivät sen.

Se on tässä:

Kaksi metsästäjää kulkee metsässä, kun toinen yhtäkkiä kaatuu maahan eikä
vaikuta hengittävän.Toinen metsästäjä soittaa välittömästi hätänumeroon.
- Ystäväni on kuollut! Mitä teen?
- Rauhoittukaa ensin ja varmistakaa, että hän todella on kuollut, vastaa
hätäkeskus.
Hetken hiljaisuuden jälkeen kuuluu laukaus ja miehen ääni palaa linjalle.
-Selvä, mitä nyt tehdään?

Tämä vitsi valittiin maailman tieteellisesti hauskimmaksi yli 40 000 vitsin joukosta.

Psykologi Richard Wisemanin vetämässä projektissa vitsin hauskuutta arvioi yleisö, sivustolle tuli yli kaksi miljoonaa arviointia eri puolilta maailmaa. Tämä vitsi nauratti useimmissa maissa ja puri kaiken ikäisiin.

Mutta tutkimuksessa havaittiin myös kulttuurieroja, eri maissa naurattavat erilaiset jutut. Suomalaisvitsejä tai -arviointeja joukossa ei juuri ollut. Joten nyt on aika selvittää, mikä on Suomen tieteellisesti hauskin vitsi. Onko se tuo sama vai joku muu?

Lähetä meille ehdotuksesi Suomen hauskimmasta vitsistä. Sen ei tarvitse olla itse keksitty, vaan sellainen, joka on naurattanut sinua eniten tai jäänyt parhaiten mieleen. Oli se sitten blondi-, lampunvaihto-, laihialaisvitsi tai tarina suomalaisesta, uotsalaisesta ja norjalaisesta.

Käymme kaikki ehdotukset läpi tutkimusten kautta saaduilla kriteereillä ja keräämme
parhaista listan, joista yleisöäänillä siten ratkaistaan hauskin vitsi. Voittaja kuullaan Prisma Studion huumorilähetyksessä.

Lähetä vitsi meille emailitse osoitteeseen prisma.studio@yle.fi tai laita
se Facebook-sivullemme 18.3. mennessä. Tai kirjoita se tämän blogin kommenttikenttään.

 • Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

  240 eaa tehtiin havainto: maapallo on pyöreä ja valtava!

  Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava! Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä.

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Tieteellisen työni määrää ja laatua mitataan erilaisilla numeroilla. Kuinka monta artikkelia julkaisin viime vuonna?

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.

 • "Sinä et kuole tänään”, hoitajan sanat levinnyttä rintasyöpää sairastavalle Anitalle

  Luuston etäpesäkkeet muuttivat Anitan elämän.

  Viisikymppinen Anita sai tietää rintasyöpähoitojen alkuvaiheessa, että luustosta löytyi pari etäpesäkettä. Syöpä oli siis levinnyt. Tällöin rintasyövän ennuste on ankarampi kuin sairauden, jossa syöpäkasvaimia löytyy rinnasta ja/tai kainalosta. Levinneessä taudissa keskimääräinen elossaoloaika on kolme vuotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Kesäpäivänseisaus - päivä jolloin maapallon ympärysmitta selvisi

  240 eaa tehtiin havainto: maapallo on pyöreä ja valtava!

  Tänään on kesäpäivänseisaus eli pohjoisen pallonpuoliskon vuoden pisin päivä. Paitsi yötöntä yötä, tänään voi juhlistaa tieteellistä havaintoa, joka tehtiin Egyptissä yli 2000 vuotta sitten: maapallo on pyöreä ja valtava! Aurinko paistaa tänään kohtisuoraan taivaalta Kravun kääntöpiirillä.

 • Katse taivaalle kesäpilviin

  Katse taivaalle kesäpilviin

  Kesä on erinomaista aikaa tutustua pilviin. Tuttujen poutaisten Cumulus-kumpupilvien lisäksi taivaalla vaeltaa valkoisia kalanruotoja, höyheniä ja joskus ufomaisia pilviviritelmiä. Ne erottuvat hyvin sinistä taivasta vasten. Kesätaivaalle kuuluvat myös näyttävät ukkos- ja myrskypilvet.

 • Olenko tarpeeksi hullu ollakseni nero?

  Tutkijoita pitäisi arvioida heidän hulluutensa perusteella.

  Tieteentekijöitä ei pitäisi arvioida julkaistujen artikkelien määrällä tai yliopiston kassaan kilahtaneilla euroilla, vaan hörhöydellä. Onhan hyvin tiedossa, että mitä suurempi tutkija, sitä enemmän pihalla, kirjoittaa teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen. Tieteellisen työni määrää ja laatua mitataan erilaisilla numeroilla. Kuinka monta artikkelia julkaisin viime vuonna?

 • Elämää avaruudessa - painottomuus haastaa astronautit

  Sukat vaihdetaan kerran viikossa ja lautasetkin syödään.

  Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää maapalloa noin 400 kilometrin korkeudessa huimaa 28 000 kilometrin tuntivauhtia. Tällä hetkellä kyydissä on viisi astronauttia ja kaiken kaikkiaan siellä on elänyt 200 ihmistä. Mutta millaista on elää painottomuudessa? Miten siellä hoidetaan arkiset askareet?

 • Näkökulma: Pelastetaan ilmasto ydinvoimalla!

  Ydinvoima ei tuota hiilipäästöjä. Sitä pitäisi hyödyntää.

  Kuinka monta hiiliatomia täytyy polttaa, jotta saadaan yhtä paljon lämpöä kuin yhden uraaniytimen halkaiseminen tuottaa? Vastaus on 50 000 000. Siis 50 miljoonaa! Havainnollistan: jos hiiliatomi vastaa yhtä riisinjyvää, uraaniatomi on kuin tuhat kiloa riisiä.