Hyppää pääsisältöön

Resepti: Voita & Sokeria: Mi Mi Po Htin burmalainen papu-kookoskeitto

Burmalaista papu-kookosekeittoa.
Burmalaista papu-kookosekeittoa. Kuva: Yle papu-kookoskeitto

Burmalainen Mi Mi Po Hti valittiin vuonna 2013 vuoden pakolaisnaiseksi. Kun hän tuli Suomeen 13 vuotta sitten, kylmän kelin lisäksi oudoksutti suomalainen ruoka. Burmalainen ruoka on suomalaista maustetumpaa ja burmalaisessa keittiössä käytetään paljon riisiä ja kasviksia.

Mi Mi Po Htin ohjeella pääsee tekemään tuttavuutta burmalaisen keittiön kanssa.

Papu-kookoskeitto

600 g keltaisia papuja
800 g maustamatonta kanan fileetä tai fileesuikaleita
2 tlk kookosmaitoa
1 l vettä
8 sipulia
2 valkosipulia
400 g spagettia
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl friteerausjauhoja
3 rkl ruokosokeria
1 tl ruokasoodaa
4 limettiä
3 kananmunaa
suolaa
kalakastiketta
chilirouhetta
5 rkl kurkumaa

lisäksi spagettia

Papuja liotetaan vuorokausi kylmässä vedessä. Tämä jälkeen papuja keitetään noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Pavut jaetaan kahteen yhtä suuren osaan. Toinen osa soseutetaan mikserillä tai sauvasekoittimella tasaiseksi hienoksi soseeksi.

Kananmunat keitetään koviksi (noin 7 minuuttia kylmän veden kiehumishetkestä laskien), kuoritaan ja viipaloidaan.

Toinen puoli pavuista friteerataan. Friteeraustaikina valmistetaan sekoittamalla vehnäjauhot, friteerausjauhot, suolaa, 1 tl kurkumaa, 1 tl ruokosokeria, ruokasooda ja vettä sen verran että saadaan löysä taikina. Loput pavut sekoitetaan taikinaan. Taikinasta nostetaan kauhalla noin 0,5 dl kerrallaan paistinpannuun sekä papuja, että taikinaa. Taikinasta paistetaan noin kämmenen kokoisia kakkusia. Kakkusia paistetaan molemmin puolin kunnes ne ovat kauniin vaalean ruskeita.

Kananfilee suikaloidaan ja siihen sekoitetaan 1 tl ruokosokeria, 1 tl kurkumaa ja 2 tl suolaa.

Valkosipulien kynnet ja sipulit kuoritaan ja jauhetaan tehosekoittimessa erikseen tahnaksi. Loput sipulit viipaloidaan niin ohuiksi viipaleiksi kuin mahdollista.

Sipulitahna paistetaan öljyssä. Ensin valkosipulit, sitten lisätään sipulitahna, sitten kaksi tl kurkumajauhetta. Hetken päästä annokseen lisätään kananpalat, jotka ruskistetaan. Sitten seokseen lisätään litra vettä ja kaksi purkkia kookosmaitoa ja soseutetut pavut. Seos saa porista hiljaisella tulella, kunnes kana on kypsää.

Spagetti keitetään kypsäksi.

Annos kootaan laittamalla syvän kulhon pohjalle spagettia, 1 tl chilirouhetta, 2 tl kalakastiketta, limettineljänneksen mehu, 1 rkl hienonnettua sipulia, kolme munanviipaletta ja kauhallinen keittoa sattumineen.

Annos sekoitetaan ennen nauttimista.

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.