Hyppää pääsisältöön

Suomi kuudesti mitaleille Lontoon paralympialaisissa 2012

Suomen joukkue saavutti kuusi mitalia Lontoon paralympialaisissa 2012. Saaliiksi tuli neljä kultaa, hopea ja pronssi. Suomi oli pohjoismaiden toisiksi menestynein maa heti ruotsin jälkeen.

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti täydellisti kautensa voittamalla sarjassa T54 100 metrin kultaa jo kolmansissa peräkkäisissä paralympialaisissa. Lontoon avajaisissa Suomen joukkueen lipunkantajana kunnostautunut Tähti kantoi kisoihin lähdettäessä myös joukkueen suurimman mitalitoivon viittaa harteillaan. Tähti ei kuitenkaan jäänyt ainoaksi suomalaistähdeksi Lontoon paralympialaisissa 2012.

Sarjassa T51 ratakelaaja Toni Piispanen voitti niin ikään oman sarjansa 100 metrin kilpailun lähes näytöstyyliin. Hallitseva maailmanennätysmies oli yksi suurimmista ennakkosuosikeista kisaan lähdettäessä. Piispanen ei kuitenkaan suosikin asemassa hätiköinyt, vaan kelasi finaalissa karkuun muilta jo ensimmäisten kymmenien metrien jälkeen.

Taljajousen avoimessa luokassa vasta 18-vuotias Jere Forsberg yllätti ja ampui aikamiehen varmuudella kultaa. Paralympialaisten ensikertalainen ratkaisi kullan ampumalla finaalin viidennessä sarjassa peräti kolme kymppiä.

Suomen miesten maalipallojoukkue palasi peräti 16 vuoden tauon jälkeen kultakantaan. Joukkue maksoi loppuottelussa potut pottuina Brasilialle, jota vastaan kärsittiin alkuerissä kirvelevä tappio. Finaalivoitto irtosi lopulta selvin 8-1 numeroin.

Heittäjä Marjaana Huovinen sinkosi F33/34/52/53 -luokkien keihäänheitossa pronssia. Huovisen pronssitulos 19,47 syntyi jo ensimmäisellä kierroksella ja oli samalla kuopiolaisen oma ennätys. Huovinen kilpaili Lontoossa myös kuulantyönnössä. Hän jäi finaalissa lopulta vain kolme senttiä kisojen toisesta pronssimitalistaan.

Kuudes suomalaismitali tuli kouluratsastuksesta, jossa Katja Karjalainen voitti hopeaa 1b-luokan vapaaohjelmassa. Karjalainen kävi hopeamitalista äärimmäisen tiukan taiston isäntämaan Lee Pearsonin kanssa. Kisa kääntyi Karjalaisen eduksi lopulta vain 0,05 pisteen erolla.
Lähetysteknisistä syistä Yleisradiolla ei ole Karjalaisen finaaliratsastuksesta kuvanauhamateriaalia.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto