Hyppää pääsisältöön

Viides erä, suomirockin kovaa ydintä: Hector, Peitsamo, Yari, Esa Pullianen ja Otto Donner

Suomirockin sensuroimattoman historian viidennen julkaisuerän haastateltavia yhdistää legendaarinen Love Records. Haastateltavistamme Otto Donner oli yksi kolmesta yhtilön perustajasta, Hector siirtyi sinne neljännellä levyllään, Yari ja Kari Peitsamo aloittivat uransa Loven suojissa ja kitatavirtuoosi Esa Pulliainenkin ehti levyttämään sille yhden singlen verran.

Tämän kertainen viisikkomme on suomalaisen populaarikulttuurin ehdotonta raskasta sarjaa.

Henrik-Otto Donner ehti vaikuttaa sekä arvostettuna muusikkona Olavi Virran yhtyeestä omiin jazz-projekteihinsa, mutta myös taustavaikuttajana niin Love Recordsin kuin Helsingin Elmun perustajana, Yleisradion musiikkipäällikkönä sekä eri luottamustehtävissä.

Henkilökohtaisesti Otolla on suuri vaikutus minun urallani. Hän on ollut mukana myöntämässä apurahoja ja tuotantotukia eri projekteilleni. Hän on myös vaikutti ensimmäisen pitkäaikaisemman työpaikkani Radio Cityn taustalla. Kun sain vuonna 2005 Musiikki ja Media -tapahtumassa palkinnon vuoden musiikkipäällikkönä kiitin silloin samoissa kekkereissä elämäntyöpalkinnon saanutta Ottoa siitä, että suurimmasta osassa merkittävimpiä töitäni olen joko suoraan tai välillisesti Otolle kiitollisuudenvelassa. Otto naureskeli, että hänen tehtävänsä on ollut antaa nuoremmille mahdollisuus kiitollisuudenvelkaan.

Nyt julkaistavien haastattelujen joukossa Ottoa on kaksi erää: vuonna 1994 Kuka mitä häh -sarjaan tehty haastattelu käsittelee Oton omaa muusikon uraa sekä 1970-luvun Love Records -vaihetta. Toinen haastattelu on tehty Helsingin Lepakossa vain pari viikkoa ennen talon purkamista. Otto oli tärkeä vaikuttaja myös Elmun, Radio Cityn ja Lepakon taustalla.

Hector, eli Heikki Harma, oli kaikkein ensimmäinen haastateltava kaikissa tekemissäni tv-dokumenteissa. Haastattelimme häntä Helsingin Töölön Tunturikadulla, tv-tuotantoyhtiön konttorissa. Hänen kanssaan teimme mallihaastattelun, jonka avulla myimme Kuka mitä häh -sarjan Ylen Mediakomppanialle.

Ensimmäiseen haastatteluun Hector valikoitui siksi, että tiesin hänet paitsi hyväksi haastateltavaksi, niin myös sen, että hän toimittajataustansa avulla pystyy analysoimaan 1970-luvun suomalaista rockia tarkasti. Hectorin haastattelusta rakentuikin runko, jonka pohjalle koko Kuka mitä häh -sarja kuvattiin.

Kari Peitsamoa haastattelin Tampereella, Cumulushotellin alakertaan pystytetyssä tilapäisstudiossa myöskin Kuka mitä häh -sarjaan. Peitsamon haastattelu onnistui hyvin ja monissa kritiikeissä sitä kiiteltiin sarjan parhaaksi anniksi. Olen haastatellut Kari Peitsamoa useammin kuin ketään muuta henkilöä, tämä johtuu Peitsamon hurjasta levynjulkaisutahdista. Parhaina vuosina saatoin jututtaa Karia neljästä uudesta lp:stä.

Yari, eli Jari Knuutinen, liittyy Peitsamoon tietysti suoraan Ämy-festivaalista kertovan Kari Peitsamo -kappaleensa kautta. Häntäkin haastattelin Kuka mitä häh -sarjaan. Haastattelu keskittyi pitkälle hänen ensimmäiseen bändiinsä, Se-yhtyeeseen.
Yari ei koskaan kaupallisesti ole noussut siihen sarjaan, johon hän muuten tekijänä kuuluu.

Esa Pulliainen on minulle henkilökohtaisesti tärkeä vaikuttaja. Hän oli lapsuuteni Etelä-Vantaalla se suuri paikallinen kitarasankari, ihailtu hieman vanhempi kundi. Olen seurannut hänen uraansa jo pitkään ennen Tuomari Nurmion yhtyeessä tapahtunutta läpimurtoa ja Agentsin menestystä. Loistavana musiikkikirjoittajanakin ansioitunut Esa on yksi parhaita haastateltavia suomalaismuusikoita. Hän puhuu rikasta slangia, on puheissaan suora ja kykenee vastauksissaan keskittymään olennaiseen.

Tästä Kunnian kentät -sarjaan tehdystä haastattelusta aikoinaan Kari Hotakainen kirjoitti kolumnin, jossa erikseen kehui Pulliaisen mainiota puhetapaa.

Teksti: Axa Sorjanen

Kommentit