Hyppää pääsisältöön

Enni: "Nolostuin, kun lapset huusivat suoraa huutoa keskellä katua"

Enni muutti ensin Saksaan, sitten Englantiin. Kuva: Yle enni muistot

Kerro oma tarinasi, se tunne kun muutit ensimmäisen kerran ulkomaille opiskelemaan, töihin tai au pairiksi. Kirjoita, lähetä kuvia tai video osoitteeseen aupairit@yle.fi - tai kommentoi Ennin tarinan alle omat kokemuksesi.


ENNI:

Olin haaveillut ulkomailla asumisesta pikkutytöstä lähtien. Lukion toisen vuoden jälkeen toteutin haaveeni lähtemällä au pairiksi ensin puoleksi vuodeksi Saksaan ja sitten vielä Englantiin, Lontooseen.

Saksassa isäntäperheeni oli suomalainen ja asuimme Frankfurtin lähistöllä idyllisessä, maalaismaisessa pikkukaupungissa. Lontoossa isäntäperheeni oli brittiläinen.

Saksan-isäntäperheelläni oli kaksi pientä lasta. He olivat suloisia, vaikka myös haastavia uhmaikäisen temppuineen. Useimmiten meillä sujui todella hyvin, mutta joskus nolostuin, kun lapset huusivat suoraa huutoa keskellä katua jostain täysin mitättömästä asiasta. Kiinnyimme kyllä toisiimme, minä ja lapset, ja minusta tuli kuukausien myötä kuin varaisosisko heille.

Menin Saksaan kesällä, joten kielikoulut pitivät kesälomiaan, ja tutustumiseni muihin au paireihin tapahtui vasta syksyn alussa, kun kielikurssit alkoivat. Onneksi ympäristöön tutustuminen oli kiinnostavaa yksinkin pyörällä, jalan tai julkisilla liikennevälineillä, ja eräs ystäväni Suomesta vieraili luonani.

Ulkomailla olen saanut erilaisia näkökulmia Suomessa asumiseen, olen oppinut pärjäämään itse erilaisissa tilanteissa.

Keski-Euroopassa asumisessa yksi parhaista asioista oli se, että eri maihin oli lyhyet matkat ja niinpä teimmekin kavereiden kanssa viikonloppureissuja muun muassa Sveitsiin ja Itävaltaan.

Au pairin työ oli vastuullista ja rankkaakin, mutta onneksi en ollutkaan ajatellut tulevani lomalle, vaan töitä tekemään.

Myöhemmin kuitenkin harmittelen, etten sopinut ylityökorvauksista ja muista yksityiskohdista huolellisesti etukäteen ennen työn aloitusta. Saksan-kuukausista minulle jäi kuitenkin paljon mukavia muistoja.

Kuva: Yle muistot_enni

Pidin kuukauden loman kotona Suomessa ja sen jälkeen lensin Lontooseen uuteen isäntäperheeseeni. Perheeseen kuului äiti, joka oli juuri eronnut miehestään, sekä kaksi kouluikäistä tyttöä.

Tytöt olivat herttaisia ja hyvin kasvatettuja, eivät ollenkaan pilalle hemmoteltuja, vaikka perhe olikin varakas ja asui hienossa talossa hyvällä alueella. Minulla oli oma "sviitti", johon kuului makuuhuone ja oma kylpyhuone.

Moneen ystävääni ja myös aiempaan Saksan-kokemukseeni verrattuna pääsin Lontoossa ollessani helpolla. Työni oli hyvin kevyttä, pääasiassa muutama tunti silittämistä joka arkiaamu. Perheessä kävi kerran viikossa siivooja, joten minun ei tarvinnut juuri siivota. Iltaisin toimin myös joskus lapsenvahtina, kun perheen äiti halusi viettää vapaaillan.

Toisaalta kevyestä työstä ei myöskään maksettu kovin korkeaa palkkaa, mutta rahat riittivät juuri juuri viikonloppureissuihin Lontoossa.

Sain paljon uusia ystäviä pääasiassa muista suomalaisista au pair -tytöistä. Heidän kanssaan me kiersimme erilaisissa nähtävyyksissä, shoppailimme ja olimme toistemme luona viikonloppuisin yökylässä. Siltä ajalta minulle on jäänyt useampi pitkäaikainen ystävä.

Ulkomailla asuminen on ollut elämäni parhaita kokemuksia. Myöhemmin kävin yliopisto-opinnot aloitettuani vielä Erasmus-vaihdossa Ateenassa noin 5 kk. Ulkomailla olen saanut erilaisia näkökulmia Suomessa asumiseen, olen oppinut arvostamaan omaa kotimaatani ja pärjäämään itse erilaisissa tilanteissa. Kielitaito on myös kohentunut roimasti.

Enni, 26 v.

Lue myös:

Hannan, Pauliinan, Lilian, Minnan, Henriikan, Annan, Ennin, Riikan, Pepin, Emilian, Elinan, Ainon, Kaisan, Hennan, Riitan, Lauran, Ainon, Maijun, Petran, Ringan, Satun, Nooran, Marin, Johannan ja Riinan kertomukset heidän kokemuksistaan ulkomailla.

 • Onko sinun vuorosi lähteä maailmalle tämän hetken suosituimman sarjan matkassa? Hae tulevalle Au pairit -kaudelle!

  Au pairien 7. kauden haku on avattu.

  Artikkelia muokattu 23.8.: Haku Au pairien uudelle kaudelle on päättynyt. Mikäli olet 18–28-vuotias ja koet, että nyt on juuri oikea hetki ottaa etäisyyttä Suomeen ja seikkailla kaukana kotoa – mutta myös ottaa vastuuta vieraan perheen lapsista – hae mukaan Au paireihin! Yle Areenan tämän kevään katsotuin ohjelma saa jatkoa ja etsimme nyt nuoria aikuisia uusiksi au paireiksi. Hakijan tule

 • Nyt on SOS! Testaa, oletko Au pairit-guru!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Testaa!

  Onko sinulla Au pairit hallussa ihan 6/5? Nyt on tosifanin testi. Miten hyvin muistat eri kausien tapahtumia? Saatko kaikki oikein? Testaa tietosi nopeassa testissä!

 • Uudet au pairit esittäytyvät! - Tällä kaudella suunnataan Havaijin lämpöön

  Au pairit Havaijilla julkaistaan Yle Areenassa 29.5. klo 21.

  Au pairit -sarjan kuudes kausi vie nuoret au pairit Havaijille eksoottiselle ja kuvankauniille Oahun saarelle, joka on kiehtova sekoitus paratiisimaista luontoa ja suurkaupungin vilskettä. Uudet au pairit Talvikki, Emma, Annika ja Amma pakkaavat laukkunsa ja lähtevät sydämet avoinna uusiin seikkailuihin. Au pairit Havaijilla julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa keskiviikkona 29.5.